Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trumfnou partnera i tchyni: Auta v EU budou řidičům „kecat“ do řízení, aby ubylo nehod

Autor: ČTK - 
8. listopadu 2019
20:10

Členské země Evropské unie v pátek formálně schválily seznam povinných bezpečnostních technologií, kterými budou vybaveny nové automobily od roku 2022. Ministři financí potvrdili dohodu unijních států s europarlamentem na konečné podobě novinek, které by podle některých odhadů mohly snížit počet smrtelných dopravních nehod až o pětinu. S mírnou nadsázkou tak řidič bude za volantem pod větší kontrolou, než kdyby vedle něj seděl jeho partner nebo měl ve vozidle tchyni.

Nová pravidla se budou vztahovat na osobní vozidla, dodávky, autobusy i nákladní automobily. Od května 2022 by tak všechna nová auta prodávaná na evropském trhu měla mít například systém inteligentní regulace rychlosti (ISA), který řidiče na základě sledování map a rozpoznání dopravních značek upozorní na překročení povolené rychlosti. Samotný systém neomezí rychlost vozidla a řidiči budou mít možnost jej vypnout, při každém nastartování se však zapne automaticky.

Auta mají vyzrát na únavu i na mrtvý úhel

K dalším povinným systémům bude patřit pokročilý systém nouzového brzdění a rozpoznávání únavy řidiče či technologie nouzového udržování vozidla v jízdním pruhu. Auta mají být vybavena také detekcí zpětného chodu či zařízením monitorujícím přesný tlak v pneumatikách. Snadněji do nich půjde instalovat alkoholový imobilizér.

Nákladní vozy a autobusy budou nově muset mít podobu, která výrazně omezí mrtvé úhly kolem vozidla, do nichž řidič nevidí. Budou také povinně vybaveny technologiemi schopnými rozpoznat chodce a cyklisty v bezprostřední blízkosti.

„Tato nová pravidla nám pomohou výrazně snížit počet úmrtí a vážných zranění na silnicích EU. Posilují též konkurenceschopnost evropských výrobců aut na celosvětovém trhu,“ konstatoval dnes finský ministr Timo Harakka, jehož země Radě EU předsedá. Evropský parlament schválil po nařízení už letos v dubnu.

Od začátku století do roku 2017 se podle unijních statistik snížil počet úmrtí při dopravních nehodách v Evropě o více než polovinu. Dosud poslední povinné bezpečnostní úpravy automobilů však EU schválila před deseti lety.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

barracuda.sro ( 8. listopadu 2019 20:53 )

A ještě jste zapomněli napsat, na kolik zlaťáků ty "Chytrý auta" vyjdou. Všichni ale víme,že čím víc elektronických a elektrických nesmyslů ,tím víc je auto poruchovější.

Zobrazit celou diskusi