Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fantomas se už 55 let pokouší ovládnout svět. Pronikl do Arabely i k Matuškovi

  • Autor: ČTK,blv - 
    7. 12. 2019
    13:00

    „Byl jsem zde, Fantomas!“ Poprvé se tato věta objevila na stříbrném plátně už před 55 lety. A v Česku jeden čas dokonce zlidověla. Padouch v masce, který chce pomocí šílených vynálezů a vražd ovládnout svět, u nás zanechal nesmazatelnou stopu. Podívejte se, kde všude jste se s ním v Česku mohli potkat.

    V listopadu 1964 se Fantomas poprvé pokusil získat moc nad celým světem. Místo toho se mu podařilo pobavit miliony diváků. První díl filmového triptychu inspirovaný více než sto let starým dílem novinářů Marcela Allaina a Pierra Souvestra má v Česko-Slovenské filmové databázi i dnes hodnocení 85 procent.

    Charismatický Jean Marais (Vladimír Ráž) v dvojroli novináře Fandora a Fantomase, Louis de Funes (František Filipovský) a krásná Mylène Demongeot (Jorga Kotrbová) sehráli komediálněhororový koncert. A jeho dozvuky dodnes můžete najít i v československých filmech a seriálech.

    Československo mělo svého vlastního Fantomase dva roky po Francouzích a šílené monstrum zaujalo i režiséra Vladimíra Vorlíčka při natáčení seriálu Arabela. 

  • 1.Dobrák Fantomas

    Vorlíček si Fantomase vypůjčil pro svou říši Pohádek pro dospělé. Ze sériového vraha, který by klidně vymazal ze světa celá města, se stal dobrák od kosti. Tedy skoro - dokud mu nesáhnete na světovládné ambice. Hlavním zlosynem je totiž Rumburak a Fantomas naopak zachraňuje lásku hlavních hrdinů: Petra a Arabely. 

    V seriálu dojde i k setkání dvou hororových legend - pro Fantomase totiž pracuje šílený profesor Frankenstein: „Vy jste šílený Frankensteine! Šílený, ale geniální,“ říká vládce Pohádek pro dospělé, když mu vědec představí umělého vlka. Ten nakonec nahradí toho z Červené karkulky, kterého na začátku seriálu zastřelí pan Majer. 

    „Vy jste šílený Frankensteine! Šílený, ale geniální.“ „Vy jste šílený Frankensteine! Šílený, ale geniální.“ | reprofoto/Arabela

  • 2.Rumburak jako Fantomasův žák

    Nejméně ještě jeden odkaz na Fantomase v seriálu Arabela najdete. Je sice nenápadný, ale je tam. Vzpomínáte, jak se čaroděj  druhé kategorie „naboural“ do vysílání a v podobě pana Majera upravil pohádku O šípkové Růžence? „Princ vyběhl na vrchol věže, kde našel spící krasavici. Rychle vzal princezně z krku démantový náhrdelník a šup s ním do kapsáře, také jí z prstu ukradl krásné prsteny a nezapomněl jí vzít ani náušnice,“ vyprávěl Rumburak dětem.

    Podobný kousek před tím provedl i Fantomas. Také on se napojil na televizní vysílání: „Ano, jsem to já – Fantomas. Můj přítel Fandor vám nelhal, unesl jsem profesora Marchanda. S profesorovou pomocí  sestrojím novou hrozivou zbraň. Ještě chvíli strpení, budete velice překvapeni. Brzy se stanu pánem světa.“

    „Ano, jsem to já – Fantomas.“ „Ano, jsem to já – Fantomas.“ | reprofoto/Fantomas

    „Rychle vzal princezně z krku démantový náhrdelník a šup s ním do kapsáře.“ „Rychle vzal princezně z krku démantový náhrdelník a šup s ním do kapsáře.“ | reprofoto/Arabela

  • 3.Fantomas po česku

    Jen dva roky pro francouzském Fantomasovi vznikl i ten československý. Film se jmenuje Fantom Morrisvillu. Žánrově se opět jedná o komedii s prvky hororu a najdete v ní muže v masce. Ale scénárista František Vlček st. rozhodně neopisoval. Parodoval původní předlohu, kterou byly „šestákové“ hororové romány. 

    Obsazení bylo opravdu hvězdné: „Oldřich Nový, Jaroslav Marvan, Vít Olmer, Květa Fialová, František Filipovský ...“ Ve filmu se objevil i Waldemar Matuška. Po jeho emigraci v roce 1986 to snímku poněkud zkomplikovalo život. 

    Fantom Morrisvillu Fantom Morrisvillu | Reprofoto/Fantom Morrisvillu

  • 4.Fantomas ze stadionu

    Fantomase mohli potkat i fanoušci na fotbalových a hokejových stadionech - byl totiž jedním z nich. Návštěvníci často víc koukali, jestli dorazil i tajemný muž s maskou, než na vlastní zápas. Se svým odhalením dlouho otálel. 

    Vasil Simkovič svou totožnost nakonec odhalil. K masce přišel vlastně náhodou - koupil ji synovi k Vánocům ve stánku na Nádraží Holešovice. Jenže synek ji odmítl nosit, takže Simkovič s ní začal chodit na stadiony - a mělo to úspěch. Poprvé si masku nasadil v Lillehammeru na hokejovém mistrovství světa 1999.

    Český Fantomas - Vasil Simkovič Český Fantomas - Vasil Simkovič | ARCHIV BLESKU

  • 5.Český původ Fantomase?

    Tedy samozřejmě tentokrát nemyslíme zlosyna, ale jeho představitele Jeana Maraise. S překvapivou teorií přišel v roce 2011 ve své knize Cesty za oponu času novinář Stanislav Motl. 

    Vycházel z dotazu, který francouzské gestapo zaslalo do východočeských Bohuslavic. Prověřovalo árijský původ Jeana Maraise a požadovalo informace o místní rodině Marešů.

    Slavný herec svůj údajný český původ okomentoval: „Jmenuji se Marais, M. A. R. A. I. S, nikoliv Mareš. Ale kdoví, každopádně to není důležité, moje úplné jméno je Villain-Marais. A pak, všichni přece patříme do jedné rodiny.“

    Fantomas Fantomas | ČSFD/Société Nouvelle de Cinématographie (SNC)

Zobrazit celou diskusi