Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi na konec starého vysílání TV stále nejsou dost připraveni, varuje průzkum

Autor: ČTK, kso - 
26. října 2019
11:20

Až polovina Čechů není podle průzkumu e-shopu CZC.cz ještě stále připravena na nový vysílací standard DVB-T2. Starých televizí se lidé zbavovat nechtějí, téměř polovinu přístrojů použijí například jako monitor nebo pro kabelovou TV. Podle zástupců e-shopu CZC.cz rostly prodeje nových televizí doposud každý měsíc v meziročním srovnání o desítky procent. Potvrzují to i další obchodníci. Největší prodeje televizí a set-top-boxů ale očekávají v listopadu.

„První říjnový týden v porovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostl počet objednávek o 55 procent u televizí a o 500 procent v případě set-top-boxů,“ uvedl obchodní ředitel Tomáš Pilský z firmy CZC.cz, která je dvojkou na online trhu s elektronikou.

Průzkum uskutečnil internetový obchod na vzorku více než 700 zákazníků e-shopů skupiny Mall Group. Vyplynulo z něj také, že až 40 procent lidí stále nemá televizi kompatibilní s DVB-T2 a deset procent zákazníků vůbec netuší, zda jejich stávající televize nový signál podporuje. Třetina respondentů si plánuje podle průzkumu pořídit novou televizi, třetina set-top-box a zbylá třetina se zatím nerozhodla.

Přejít na nový standard bude nutné již příští rok

Vypínání stávajících vysílačů DVB-T začne 27. listopadu v Praze a středních Čechách a skončí v červnu příštího roku. Na DVB-T2 přechází celá Evropa. Důvodem je nutnost uvolnit část vysílacího spektra pro rychlé mobilní sítě 5G.

Nový standard DVB-T2 má na méně frekvencích umožnit vysílání více programů ve vyšší kvalitě zvuku i obrazu. V Česku přijímá televizní signál terestricky téměř 60 procent populace.

E-shopy zmiňují masivní nárůst prodejů

Nejvíce televizí se na CZC.cz prodalo na jaře, kdy tržby rostly až o 80 procent. V posledních dvou měsících trhají rekordy i set-top boxy. Průměrná cena nového televizoru, který je připravený na DVB-T2, činí u největšího internetového obchodu Alza.cz zhruba 11 000 korun. Set top box začíná na zhruba 500 korunách, dražší stojí několik tisíc korun.

„Máme i zákazníky, kteří zainvestovali do špičkové 8K televize. Cena těch produktů se pohybuje kolem sto tisíc korun za kus,“ uvedl Pilský. Největší zájem je podle něj o 4K televize, které podporují smart funkce. Design nebo výrobce nejsou pro zákazníky podle Pilského tak důležité.

Podle mluvčí Alza.cz Patricie Šedivé je nárůst prodejů televizí v poslední době masivní, v meziročním srovnání za měsíc říjen vzrostl téměř o 60 procent a u set top boxů až pětinásobně. „Nejprodávanější jsou stále TV s úhlopříčkou 55 palců, v těsném závěsu se drží TV s úhlopříčkou 65 palců a nejprodávanější značky jsou (nehledě na pořadí) Samsung, Sony, Philips nebo LG,“ dodala Šedivá.

pfoto1 ( 26. října 2019 13:43 )

Myslím, že na konec není spíš připravena stávající ČT... Ale ten už se taky blíží!

agfor ( 26. října 2019 12:11 )

To je pořád strachu, že lidi, kteří nemají televizi, která je schopná přijímat DVBT2, přestanou živit komouše Dvořáka a spol.

Zobrazit celou diskusi