Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Na Univerzitě Karlově padají hlavy kvůli odklánění peněz. Rektor: Skandální chování

Miloš Balabán a Mirka Kortusová na Univerzitě Karlově ve svým pozicích po skandálu s penězi skončili.
Miloš Balabán a Mirka Kortusová na Univerzitě Karlově ve svým pozicích po skandálu s penězi skončili.  (Autor: abl a Středisko bezpečnostní politiky)
Aktualizováno -
26. října 2019
18:00
Autor: kal - 
25. října 2019
19:30

Bude to zřejmě skvrna na pověsti nejstarší české univerzity. Na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) vyšetřují financování akcí, které pořádalo univerzitní Středisko bezpečnostní politiky. Peníze od sponzorů mířily totiž místo k univerzitě na účet soukromé firmy prakticky identického jména: Středisko bezpečnostní politiky, s.r.o. Aféra, na kterou upozornily Seznam Zprávy, už stála místo šéfa střediska Miloše Balabána a jeho tajemnici Mirku Kortusovou. Podle rektora Tomáš Zimy jde o skandální a nepřijatelné chování.

Skandál s penězi začal probublávat ve středu, kdy Seznam popsal, co se odehrálo u chystané listopadové konference Boj o vodu. Sponzorské příspěvky končily na účtu firmy, kterou si založili čtyři představitelé zmíněného střediska. V pátek pak rezignoval Balabán i Kortusová, jak potvrdil mluvčí FSV Jakub Říman.

„Pan doktor Balabán předal paní děkance svou rezignaci na pozici vedoucího SBP IPS FSV UK, zatím tedy zůstává řadovým zaměstnancem SBP,“ napsal Říman a dodal: „Paní Kortusová by měla být odvolána z funkce tajemnice fakultního střediska a dále i z pozice správkyně účetních středisek SBP.“

S Balabánem a Kortusovou skončila i celá chystaná akce, tedy konference Boj o vodu. Jedním z jejích partnerů byly přitom i Lesy ČR. Jejich příspěvek – 50 tisíc korun – se objevil v Registru smluv. Peníze šly místo na Karlovu univerzitu do firmy, kterou založil Balabán s Kortusovou a dalšími dvěma lidmi.

Konference měla záštitu tří ministrů vlády Andreje Babiše (ANO), rektora UK Tomáše Zimy a byla provázaná i s finským předsednictvím Evropské unii.

Konference Boj o vodu se neuskuteční. Konference Boj o vodu se neuskuteční. | Středisko bezpečnostní politiky FSV UK

Fakulta sociálních věd zahájila na základě zjištění Seznamu vyšetřování. „Audit činnosti společnosti Středisko bezpečnostní politiky, s.r.o., stále probíhá,“ napsal Seznamu mluvčí Fakulty sociálních věd.

Rektor Zima slíbil nekompromisní postup

„Jednání společnosti SBP, s.r.o., které mělo získávat peníze od soukromých partnerů na svůj účet v souvislosti s pořádáním odborných konferencí Univerzity Karlovy, považuji za skandální a nepřijatelné. Tyto aktivity zásadně poškozují dobré jméno Univerzity Karlovy a všech akademických pracovníků, jsou v rozporu s Etickým kodexem UK a jsou pro mě neomluvitelné,“ uvedl v prohlášení rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima s tím, že první informace získal až z médií.

„Garantuji, že Univerzita Karlova bude v této věci postupovat velmi tvrdě a nekompromisně tak, aby ochránila nejen dobré jméno naší Alma mater, ale především práci, kterou tisíce akademiků každý den pro univerzitu odvádí,“ zmínil dále Zima, podle kterého může univerzita zapojit v závislosti na výsledku kontroly i orgány činné v trestním řízení.

Konference Boj o vodu se neuskuteční. Konference Boj o vodu se neuskuteční. | Středisko bezpečnostní politiky FSV UK

hahans ( 27. října 2019 07:24 )

Politikaření a zlodějina ? Opravdu nádherný obraz kdysi věhlasné Univerzity Karlovy .

.tg.bb ( 26. října 2019 21:31 )

To je opravdu trochu jiná voda - ta, co padá, resp. nyní nepadá z nebe. Ceny vodného a stočného plýtvání naopak brzdí, tím ovšem neříkám, že prodej/pronájem obecních vodovodů soukromým společnostem byl v 90. letech v pořádku. Bylo to skoro zadarmo, nevypověditelné smlouvy na 50 let, smluvní podmínky ostudné. Halt Klaus a další "pravicoví" velikáni to tady dobře zaonačili - sobě do kapes.

.tg.bb ( 26. října 2019 21:28 )

A pak by měl rezignovat i ten skandální rektor

gemino ( 26. října 2019 00:17 )

Kdyby někdo nevěděl, tak zde je odkaz http­s://a2­larm­.cz/20­17/12/­nemu­zeme-rezignovat-na-vedecke-standardy/

gemino ( 26. října 2019 00:13 )

A kdypak padne soudružka Tejkalová? Ryba smrdí od hlavy a paní děkanka již ustála jeden podivný skandál. Že by jí to prošlo i nyní?

Zobrazit celou diskusi