Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Madonna Mia, Atrey, Lorelaj i Lionel: Jména českých dětí překvapí, vede Eliška a Jakub

Statistici zveřejnili přehled o jménech českých dětí.
Statistici zveřejnili přehled o jménech českých dětí.  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
21. října 2019
20:15

I jména Madonna Mia nebo Atrey mají děti narozené letos v lednu v Česku. Většinou jsou ale Češi v pojmenovávání svých dětí konzervativní. Na prvních místech tak letos byla stejně jako loni jména Eliška a Jakub. V tiskové zprávě to v pondělí oznámil Tomáš Chrámecký z Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Eliška i Jakub se na první příčce drží už několik let. Jména udělovaná v lednu sledují statistici od roku 1999. Údaje ČSÚ zveřejnil při příležitosti Evropského dne statistiky, který připadá na 20. října.

„Stejně jako vloni se i na začátku letošního roku narodilo nejvíce Elišek a Jakubů. Není to žádné překvapení. Eliška zvítězila už popáté za sebou, Jakuba sesadil z pomyslného trůnu za posledních osm let jen jednou Jan,“ uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček. „Na dalších předních místech pak byly Anna a Adéla, u chlapců Jan a Tomáš,“ doplnil.

Celkově dali letos rodiče svým potomkům narozeným v lednu 582 různých chlapeckých a 678 dívčích jmen. Bylo mezi nimi i několik neobvyklých jmen. „Z dívčích bych uvedl Hátu, Lorelaj, Sisi nebo Madonnu Miu. U chlapců zaujme Heliodor, Atrey, Lionel a Loki,“ sdělil Chrámecký.

Na stupních vítězů se střídá jen pět chlapeckých jmen

První příčky žebříčku nejčastějších jmen v Česku se příliš nemění. Za 20 let, kdy statistici jména dětí narozených v lednu sledují, se na prvních třech pozicích u chlapců vystřídalo jenom pět různých jmen. U dívek byli rodiče kreativnější, takže se na prvních pozicích vystřídalo deset jmen.

U chlapců se mnohem častěji než u dívek dědí křestní jméno po rodičích, a to v 16 procentech případů oproti jen čtyřem procentům u dívek. Vyplývá to i ze srovnání statistiky jmen dětí se statistikou jmen rodičů, která ČSÚ také sleduje. „První příčky u otců a synů jsou velmi podobné, zcela opačné je to u matek a jejich dcer,“ uvedl Chrámecký.

Mezi otci bylo totiž nejvíce Janů, Petrů a Tomášů, což jsou i jedny z nejčastějších jmen dětí narozených v lednu. U matek ale vedla jména Lucie, Kateřina a Jana, zatímco u novorozených dívek byla tato jména až ve třetí desítce žebříčku, a v případě Jany dokonce až na 66. místě.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

1pravda1 ( 22. října 2019 00:04 )

Madonna Mia - bože můj jak to asi skončí, když se dá rodičům úplně volná ruka, na druhé straně těch Elišek už je fakt hodně... Jakubovi se stejně říká Kubo, Kateřině - Kačenko - což nechápu, Janovi - Honzo.... atd.

Zobrazit celou diskusi