Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Firma Engel hromadně propouští. Pokles zakázek vezme práci téměř stovce lidí

Společnost Engel oznámila hromadné propouštění
Společnost Engel oznámila hromadné propouštění  (Autor: Reprofoto Google Streetview)
Autor: for, ČTK - 
15. října 2019
22:43

Firma Engel strojírenská z jihočeské Kaplice propustí téměř stovku z necelého 1000 zaměstnanců. O práci přijde všech 67 agenturních pracovníků. Propouštění už začalo. Důvodem je pokles zakázek. Pomoc s hledáním nového zaměstnání firma nenabízí. V úterý to sdělil mediální zástupce společnosti David Kovařík. Firma vyrábí v Kaplici stroje na vstřikování plastů.

Recese v automobilovém průmyslu ovlivnila výrobu i v kaplickém Engelu, napsal Kovařík v tiskové zprávě. Obchodní ředitel závodu Peter Jungwirth uvedl, že stejně jako některým dalším jihočeským firmám, které dodávají automobilkám, také Engelu ubylo zakázek.

„Snažíme se omezit zbytečné výdaje, abychom firmu připravili na budoucnost. K tomu patří i efektivnější nastavení pracovních sil. Dobří zaměstnanci se o práci obávat nemusejí,“ podotkl Jungwirth. Podnik dál hledá svářeče nebo softwarové vývojáře. Podíl cizinců zaměstnaných ve firmě dlouhodobě nepřesahuje deset procent, uvedla společnost.

Kovařík řekl, že propuštěným zaměstnancům Engel s hledáním jiné práce nepomáhá. Skupině Engel nyní vypadlo několik důležitých klientů z oboru automobilové výroby, proto se snížila produkce.

Firma Engel má několik poboček po Evropě Firma Engel má několik poboček po Evropě | Engelglobal,com

Firmě Engel strojírenská klesly v hospodářském roce od loňského dubna do letošního března tržby za zboží a služby téměř o osm procent na 2,96 miliardy korun. Zisk po zdanění se meziročně snížil o 43 procent na 62,8 milionu Kč, vyplývá z výroční zprávy společnosti.

V červnu 2018 otevřela firma novou výrobní halu, do které včetně technologií investovala asi 1,1 miliardy korun. Přijala kvůli tomu 220 lidí. Na stavbu získala příslib investiční pobídky 232 milionů Kč od agentury CzechInvest.

Firma sídlí v Kaplici v bývalé budově Jihostroje. Začínala tam v roce 2000 s 12 zaměstnanci. V Kaplici má také vlastní učňovské středisko. Patří do rakouského Engel holdingu, který má devět výrobních závodů v Evropě, Severní Americe a Asii a zaměstnává téměř 7000 lidí. Obrat koncernu ve finančním roce 2018/2019 byl 1,6 miliardy eur (asi 41,2 miliardy Kč). Skupina má obchodní zastoupení ve více než 85 zemích.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi