Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tahle panenka je pro vaše děti nebezpečná, varovalo ministerstvo. Vyrobili ji v Číně

Autor: ČTK - 
24. září 2019
13:15

Ministerstvo zdravotnictví varuje před plastovou panenkou z Číny. Hračka obsahuje několikanásobek povoleného množství ftalátu DEHP. Tato látka se může při hře dostat přes sliny do těla dítěte a nepříznivě ovlivňovat plodnost. ČTK o tom v úterý informovala mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Plastová panenka s různobarevnými plastovými vlasy je zabalena v uzavřeném mikrotenovém sáčku, součástí mohou být i doplňky - plastové šaty, boty, láhev na pití, hrací barevná karta s obrázkem panenky. Panenky jsou připevněny na barevném papírovém kartonu s texty identifikujícími výrobek (L.O.L. SURPRISE!, CONFETTI POP) a s obrázky panenek. „Výrobek svým názvem, grafikou a celkovým designem připomíná jiný značkový výrobek,“ uvedlo ministerstvo.

Ministerstvo zdravotnictví varuje před plastovou panenkou z Číny Ministerstvo zdravotnictví varuje před plastovou panenkou z Číny | ČTK

Ftaláty se používají jako změkčovadla při výrobě plastů a jedním z nejrozšířenějších je DEHP. Limit stanovený Evropskou unií kvůli škodlivosti ftalátů je 0,1 procenta hmotnosti výrobku.

Informace o hračkách a dalších nebezpečných výrobcích zveřejňuje ministerstvo na svém webu.

panda82 ( 24. září 2019 15:00 )

a tam je něco jiného? jo vlastně jednou tak drahé

AliceNovakova3 ( 24. září 2019 14:56 )

máte recht

franz ( 24. září 2019 14:39 )

Gréta je nebezpečnější.

AliceNovakova3 ( 24. září 2019 14:29 )

Už podle cenovky je to zboží přímo od Vietnamců. Chce to chodit do hračkárny, protože ve výsledku co je moc levné, může být naopak drahé.

Zobrazit celou diskusi