Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lesba proti Trumpovi: Kapitánka „setřela“ prezidenta a sklízí ovace za skvělý projev

Autor: Mii - 
12. července 2019
09:02

Americký sport poslední dny ovládlo jedno jméno – Megan Rapinoeová. Kapitánka ženského fotbalového týmu si užívá se spoluhráčkami vítězné pocity po vítězství na mistrovství světa, ovšem nejen je. Sklízí ovace za projev, který přednesla v New Yorku. Objevily se i spekulace o pozvání do Bílého domu. Rapinoeová ale možné setkání s Donaldem Trumpem zásadně odmítla. Podle ní prezident „nedělá Ameriku lepší“ a k lidem jiné barvy pleti nebo sexuální orientace se chová jako k vyhnancům.

Co byste řekla Trumpovi, kdybyste se s ním přece jen setkala? Takhle zněla otázka na Megan Rapinoeovou a její následná odpověď byla plná emocí. „Vaše poselství odmítá určité lidi. Odmítá mě, odmítá osoby, které vypadají jako já. Odmítá lidi jiné barvy, Američany, kteří vás mohli volit,“ zareagovala fotbalistka, která předtím přednesla v New Yorku osobitý projev, za který sklízí chválu řady komentátorů.

Osobně má podle svých slov velký problém se sloganem Make America Great Again (Učiňme Ameriku znovu skvělou), se kterým Trump vyhrál volby. „Posouváte nás tím zpět do éry, která není skvělá pro všechny. Možná taková byla pro pár lidí a možná pro pár lidí je i dnes, ale rozhodně není pro všechny Američany na světě,“ pokračovala Rapineová se vzkazem Trumpovi.

Nebojí se použít silná slova

Rapineová je známou bojovnicí za práva menšin a platovou rovnost. Protože je sama lesba, při výzvách čerpá ze svých osobních zkušeností. Že má s aktuální americkou administrativou problém, se nechává slyšet všude, kde promluví. Zmínila to i při výhře jejího týmu na světovém šampionátu.

Při té upozornila i další na problém, se kterým dlouhodobě bojuje – mzdové ohodnocení ve fotbale. Vadí jí, že FIFA, hlavní řídící orgán světového fotbalu, neměří mužský a ženský fotbal stejným metrem. Konkrétně pro loňské mužské mistrovství vyčlenil 400 milionů dolarů a pro letošní ženské 30 milionů dolarů.

Podle Rapineové to podobným způsobem dál nejde. Odmítla i slib prezidenta FIFA Giannni Infantina, že se finance pro ženský fotbal do roku 2023 zdvojnásobí. Fotbalistka k tomu řekla, že by se tak mělo stát okamžitě a časem by částka měla vzrůst na čtyřnásobek současného stavu.

Častěji je nicméně o Rapineové slyšet kvůli jejím sporům s Trumpem. V lednu o možném pozvání za prezidentem řekla, že „do toho zku*veného Bílého domu nepůjde“. Později se omluvila, že byla tak sprostá, ale znovu zopakovala, že tam nepůjde. „Nemyslím si, že někdo z týmu má zájem dělit se tam s tím, co jsme vybudovali a za čím stojíme. Nechci, aby to tato administrativa poškodila,“ vysvětlila Rapineová pro CNN.

Taurus70 ( 12. července 2019 23:45 )

Lesby a ***i jsou rakovinou lidstva👿👿👿mela by zacit intenzivni lecba

jarda304 ( 12. července 2019 11:22 )

chtěla by mít peníze jako Messi či Ronaldo....no, kdo by nechtěl, jen ty jiné by považovali za pitomce, ne za "aktivisty"

iFender ( 12. července 2019 10:05 )

Neni to pravda co ta lesba tvrdi.Trumpa voli bili,cerni,latinos proste vsichni.Je pravda ,ze cerni americane vice tihnou k demokratum ,nevim cim si to tak zaslouzili.Ted nechci urazet zeny,ale ja se radeji divam na muzsky ,fotbal,ledni hokej,etc.etc.Tom je uplne jiny drive a ty hormony a schopnosti tam chybi.Zena je od prirody zena a evoluce ji dala jine prednosti i nevyhody.Kolikrat je to az nekdy smesne,protoze clovek ma moznost srovnani.Tam kde to ma drive,power tam budou vzdy chodit lidi,proto take vetsi penize.Je to zenske maximum ,ale na koukani to neni.Jeste na ty narodaky se clovek diva,protoze tam stoji napr CR vs.England tak se na to nekdy mrknu ,ale sledovat ligu?Sorry ,nic proti zenam ,ale je to nemastny ,neslany….

Zobrazit celou diskusi