Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Panika v Anglii: Češi chtěli otrávit naše děti panenkou Kate! Je plná ftalátů

Autor: csk - 
18. listopadu 2018
14:11

České úřady zadržely brněnskou zásilku falešných panenek Barbie, které mířily na britské pulty. Nebezpečné figurky napodobující vévodkyni Kate Middleton obsahují karcinogenní ftaláty!

„Plastová panenka typu Barbie vysoká cca 30 cm, s dlouhými vlasy a s šaty různých barev. Panenka je balena v papírové skládačce s průhledem a s obrázkem královské koruny. Na skládačce jsou uvedeny anglické texty identifikující výrobek a další texty,“ popisuje hračku zpráva českého Ministerstva zdravotnictví.

Panenky obsahují nebezpečný di-(2-ethylhexyl)ftalát (DEHP), který při kontaktu vniká do těla - stačí i prostý dotyk rukou, ani nemluvě o kontaktu ústy. Karcinogenní látka vyvolává astma, rakovinné bujení a může vést i k neplodnosti. Ftaláty, které se v průmyslu používají ke změkčování plastů, jsou u nás při výrobě dětských hraček zakázány. Tato zásilka vyrobená v Číně překračovala povolený limit množství ftalátů až 260krát!

“Je děsivé, že tak velké množství ftalátů se neustále používá při výrobě dětských hraček, zvlášť když mají doživotní následky pro lidské zdraví,“ řekl k celému incidentu Robert Chantry-Price, šéf odboru bezpečnosti hraček britské obchodní inspekce.

Prodejce hraček NINHBINH s.r.o. sídlí v brněnských Židenicích. Celou aféru řeší Krajská hygienická stanice v Ostravě. V Británii už panují obavy, že se i přes zabavení zásilky mohly některé kusy dostat na pulty britských obchodů, kde je rodiče zakoupili svým dětem jako vánoční dárky.

babycom ( 18. listopadu 2018 21:27 )

Celý týden mlčela a hle přijede na návštěvu pan mafián a už lezou velká prohlášení.Čim pak asi jim pohrozil?!

krtek. ( 18. listopadu 2018 20:27 )

jj v létě je problém najít oblečenou

matylda-rut ( 18. listopadu 2018 19:44 )

Blbe,je zima,přid v létě.

Pohybovenadany ( 18. listopadu 2018 19:20 )

Když se píše Czechia tak nikdo neví o jakou zemi jde .

majojo ( 18. listopadu 2018 19:08 )

No tak hledej, šmudlo, hledej.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání