Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Proti chřipce by se měly očkovat i těhotné, doporučují lékařské kapacity

Autor: ČTK, tva - 
16. září 2019
17:55

Proti chřipce by se podle aktuálního doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) měly očkovat i těhotné ženy. Vakcínu je třeba aplikovat každý rok, protože se virus mění. Lékaři ji doporučují hlavně seniorům a chronicky nemocným pacientům. V Česku se nechává proti chřipce očkovat jen asi pět procent populace, uvedli v pondělí zástupci Státního zdravotního ústavu, Hygienické stanice Hlavního města Prahy a největší zdravotní pojišťovny.

Od loňského podzimu do letošního jara onemocnělo podle odhadů chřipkou asi milion lidí. V nemocnicích s vážným průběhem skončilo přes 600 lidí, téměř 200 z nich nemoci podlehlo.

Některé skupiny obyvatel jako děti, těhotné či senioři jsou k vážnému průběhu náchylnější. „Těhotná ve třetím trimestru má změněné fyziologické podmínky. Dochází k utlačování dýchacích cest a chřipka u ní může probíhat velmi závažně,“ uvedla pověřená ředitelka pražské hygienické stanice Zdenka Jágrová.

Očkování snižuje riziko onemocnění o 60 procent

Zdarma je očkování poskytované seniorům nad 65 let, chronickým pacientům s nemocemi srdce a cév, ledvin či plic a dalším vybraným skupinám rizikových osob. Podle Jágrové nemělo jen sedm procent z loňských pacientů s vážnou chřipkou v Praze žádný rizikový faktor. Časté byly kardiovaskulární nemoci, obezita, cukrovka nebo kuřáctví. Jejich průměrný věk byl 64 let.

Ostatním zdravotní pojišťovny přispívají na vakcínu, zaplatit si ale musí její aplikaci. Vhodné je podle odborníků například pro obézní nebo pracující ve větších kolektivech či ve styku s větším množstvím lidí, jako jsou zdravotní služby, sociální péče nebo třeba úřady. Vakcína obvykle snižuje riziko onemocnění asi o 60 procent, průběh ale bývá mírnější. Očkovací látka vakcíny je každý rok odlišná, protože vychází z předpovědi odborníků, jaké podtypy chřipkového viru budou v populaci kolovat.

Celosvětově onemocní každý rok chřipkou asi 10 až 15 procent populace a téměř třetina dětí. Typický je náhlý začátek, vysoká teplota a bolesti svalů. Největší riziko onemocnění chřipkou je během chladných měsíců mezi prosincem a březnem. Virus chřipky se přenáší kapénkami vzduchem až na vzdálenost 1,5 metru, může se ale přenést i rukama. Na tvrdých površích může přežít i více než 24 hodin, několik hodin také na oblečení nebo jiných měkkých věcech. Odborníci jako prevenci kromě očkování doporučují mytí rukou a omezení dotyků očí, nosu či úst rukama.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.lesanova ( 16. září 2019 20:29 )

No jasně Nejdřív je potřeba lidi náležitě vyděsit a pak už zisky poběží....tak tudy cesta nevede....

3dots ( 16. září 2019 18:56 )

Takže úmrtnost 0,02 %, z toho těhotných nula celá prd, ale očkovat jó, aby farmaceutické lobby neklesly zisky.

Zobrazit celou diskusi