Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Moskva hrozí odplatou za Koněva. Ruský velvyslanec půjde na „kobereček“ vysvětlovat nacisty

13. září 2019
11:01

Rusko pohrozilo odvetou za plány zastupitelů šestého pražského obvodu přemístit sochu maršála Ivana Koněva, která se nachází na náměstí Interbrigády v Praze 6 - Bubenči. Podle prohlášení ruského ministerstva zahraničí, o němž informovala agentura TASS, rozhodnutí Prahy 6 nezůstane bez odpovědi.

Podle ruské diplomacie rozhodnutí o Koněvově soše "významně zkalí" ovzduší rusko-českých vztahů. Moskva doufá, že "iniciátoři chystané bezprecedentní akce se vzpamatují a pochopí všechny následky svého výstřelku". 

Ruské ministerstvo dalo v prohlášení najevo rozhořčení nad "cynickým rozhodnutím" zastupitelstva Prahy 6. Hluboce lituje, že zastupitelé ignorovali výzvy veřejnosti a vedoucích představitelů České republiky, aby podobnému postupu zabránili. " Stejně jako dříve považujeme tento krok za porušení článků dvoustranné smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci z 26. srpna 1993," konstatuje se v prohlášení.

Náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař si na pátek předvolal ruského velvyslance Alexandra Zmejevského, aby vznesl protest proti nepravdivým a urážlivým výrokům ruského ministra kultury Vladimira Medinského na adresu starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09). 

Ministerstvo to uvedlo v tiskovém prohlášení. Chmelař dodal, že otázka Koněvovy sochy v pražské šesté městské části je vnitřní záležitostí České republiky. "Náměstek Chmelař připomněl, že smlouva o přátelských vztazích a spolupráci mezi našimi zeměmi, kterou česká strana důsledně dodržuje, předpokládá vzájemnou úctu a rovnost," stojí v prohlášení české diplomacie. 

Chmelař podle něj také velvyslance varoval před zneužíváním dějin k politickým cílům a rozdmýcháváním vášní v této oblasti. Medinskij starostu Koláře opakovaně kritizoval, minulý týden ho přirovnal k nacistickým pohlavárům. Ve čtvrtečním rozhovoru pro agenturu RIA Novosti kritiku zopakoval.

 

 

Taurus70 ( 13. září 2019 16:30 )

Anonym01 uklidnete se praskne Vam cevka a budete jeste vetsi debil nez ted😂😢😂

bullshit ( 13. září 2019 16:09 )

Moskva hrozí odplatou za Koněva, na protest odstraní sochu A. Babiše na Rudém náměstí, zachránce hospodářství ČR a nejpoctivějšího z poctivých.

smradlavamakrela ( 13. září 2019 15:45 )

Doufám že ČR ňenapadne vojensky Rusko.

xnovp ( 13. září 2019 15:38 )

Pan Werich by s ksindlem jako nackove a bolsevidi zatocil. Toho si do h.by neber...

donypan ( 13. září 2019 14:48 )

Já bych se zeptal p.Hermana,ten už by místo Koněva určitě našel někohu ze Sudet.

Zobrazit celou diskusi