Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nastalo nejhorší datum: Na pátek 13. umírali lidé, termín děsí dlouhá staletí

Autor: Mii - 
13. září 2019
05:30

Rok se s rokem sešel a kalendář opět hlásí obávané datum pátek 13. Společně s černou kočkou, rozbitým zrcadlem nebo chozením přes kanály to patří mezi symboly, které Češi vnímají jako smolné. Dokonce existuje chorobný strach z čísla 13, tzv. triskaidekafobie. Je ale skutečně důvod, proč se data bát? A kde vůbec pověra vznikla?

Přesná událost nebo termín, ke kterému by se vznik legendy dal vztáhnout, neexistuje. Jisté je jen to, že přesvědčení panuje dlouhá století. Za „dobré“ číslo spojované s prosperitou a řádem je totiž odjakživa považované číslo 12. Existuje 12 měsíců v roce, Vánoce se konají 12 dní, existuje 12 znamení zvěrokruhu, bylo 12 kmenů izraelského národa, 12 skutků Hérálka…

Oproti tomu třináctka představovala chaos. Někteří lidé tvrdí, že tomu tak bylo již v dávném Babylonu, jelikož starodávný Chammurapiho zákoník neobsahoval zákon číslo 13. To podle nich může znamenat, že již tehdy byla 13 asociovaná s neštěstím, ovšem také je možné, že to byla obyčejná chyba. Mimochodem – v tomto zákoníku zaznělo slavné pravidlo „oko za oko, zub za zub“.

Odkazy na možná neštěstí spojovaná s číslem 13 se v každém případě pojí s biblickou tradicí. Poslední večeře se účastnil Ježíš s 12 apoštoly, celkem tedy bylo 13 účastníků. A jak je známo, jeden z hostů, Jidáš, Ježíše zradil, čímž umožnil jeho zatčení. Hned druhý se konalo Ježíšovo ukřižování, přičemž psal se pátek. Od té doby panuje přesvědčení, že hostů by nikdy nemělo být 13.

Své vlastní obavy mají i Židé (byť křesťanství vychází ze židovství). V jejich abecedě je 13. písmeno M, které je prvním písmenem ve slově mavet, které znamená smrt.

Pokud by se ovšem musela jmenovat jedna událost, která zapříčila, že číslo 13 dnes lidé nemají rádi, tak je to incident z pátku 13. října 1307. Tehdy francouzský král Filip IV. Sličný nechal zajmout stovky rytířů templářského řádu a jejich majetek konfiskovat. Donutil je přiznat se k nejrůznějším činům včetně kacířství nebo sodomie, tento akt je považován za jejich konec.

Šíření pomohla populární kultura

K pátku 13. od té doby lidé přistupovali různě. Například jistý Američan William Fowler se na konci 19. století rozhodl stigma spojené s datem rozbít a založil exkluzivní společenství nazvané Klub třinácti. Jeho členů bylo 13 a pravidelně se scházeli 13. den v měsíci v pokoji číslo 13. Jejich večeře měla 13 pokrmů. Zajímavostí je, že členy klubu jeden čas byli bývalí američtí prezidenti Chester A. Arthur, Grover Cleveland, Benjamin Harrison a Theodore Roosevelt.

Fowlerovi se ale strach rozbít příliš nepodařilo, pověra stále trvala. Jen dokázal, že žádnému návštěvníkovi jeho společenství se nic nestalo. Naopak legenda kolem pátku 13. začala ještě nabývat s nástupem popkultury, jmenovitě románem Thomase Williama Lawsona jménem Pátek třináctého z roku 1907. Příběh vypráví o newyorském makléři, který s číslem čaruje na burzovních trzích.

Masivně přispěl i hororový film z roku 1980 nazvaný Pátek třináctého se zabijákem Jasonem. Snímků nakonec vznikla celá řada, včetně videoher, komiksů i novel.

Smrtící cyklon i zkáza lodi

Ke skutečným tragédiím (nepočítaje zkázu templářů) na některé pátky 13. nicméně opravdu došlo. Lze zmínit například bombardování britského královského paláce během druhé světové války, nacisté na něj shodili pět výbušnin, nebo požáry v australské provincii Victoria, při kterých zemřelo 71 lidí. Teroristické útoky v Paříži se 130 mrtvými začaly v pátek 13. listopadu 2015.

V listopadu 1970 na pátek 13. také usmrtil ničivý cyklon přes 300 tisíc lidí v Bangladéši, v roce 1971 zmizel v horách letoun chilského letectva s 21 lidmi na palubě, v září 1996 zemřel známý rapper Tupac Shakur a v roce 2012 v Itálii havarovala výletní loď, u čehož zemřelo 30 lidí. Rovněž v roce 2003 probíhalo v Česku na pátek 13. referendum od vstupu země do Evropské unie, což dodnes někteří lidé považují za nešťastnou událost.

Některé katastrofy se tedy na inkriminované datu skutečně staly, ovšem to lze říct o každém dni v roce. Neexistuje žádná statistika, že by na pátek 13. lidé umírali více než jindy. Přesto často nenajdeme v hotelech podlaží číslo 13 nebo takto označené domy – legenda stále žije a bude nejspíš žít i nadále.

Mimochodem, že jde o kulturou danou pověru, potvrzuje fakt, že například v Číně nebo Koreji je za nešťastný symbol považované číslo 4. Důvod je, že se vyslovuje velmi podobně jako slovo smrt. Některé hotely tu tak například nemají vůbec čtvrté patro.

Zobrazit celou diskusi