Dům, jenž patří Krejčířově manželce Kateřině a byla na něj kvůli podnikatelovým dluhům uvalena exekuce, byl dlouhodobě neobývaný. Hořet začal před druhou ráno. „V 1:55 nám byl nahlášen požár rodinného domu v Černošicích. Platí tam nyní druhý stupeň požárního poplachu, zasahuje osm jednotek. Hasiči pracují v dýchací technice a rozebírají střechu, která byla zasažena v plném rozsahu,“ uvedla mluvčí hasičů v úterý nad ránem. Zhruba v půl osmé se povedlo požár dostat pod kontrolu, v osm se pak stupeň poplachu snížil na první a několik jednotek se vrátilo na základnu.

Předběžně byla škoda odhadnutá na pět milionů korun, její výše se ale během dne změnila na dvacet milionů. Požár zasáhl zničil celou střechu. „V objektu byl odpojen elektrický proud i plyn,“ řekl řídící důstojník středočeských hasičů Martin Vondra. Bylo tedy zřejmé, že příčinou požáru nebyla technická závada například na elektrospotřebiči. 

Dům někdo zapálil?

Na pomoc si policisté přivolali také čtyřnohého „detektiva“. „Na místo byl přivolán pes speciálně vycvičený na vyhledávání akcelerantů hoření, ve spolupráci s hasičským vyšetřovatelem proběhne ohledání místa,“ řekla Blesk.cz policejní mluvčí Marcela Pučelíková kolem jedenácté. Záhy hasičští vyšetřovatelé uvedli, že požár pravděpodobně vznikl z nedbalosti, možné je i to, že vilu někdo schválně zapálil. Vila je totiž sice uzamčená, opakovaně ale slouží jako útočiště bezdomovců, kteří tam vnikají. Zásahem se však podařilo uchránit čtyřicetimilionový majetek. Na místě zůstává i během odpoledne na dohled jedna dobrovolná jednotka. Komu bude vyhořelý objekt předán, zatím není jasné.

Střecha je členitá a nepřehledná, což hasičům práci komplikovalo. „Tento objekt je vystavěn velice kvalitně, takže i to nám ztěžovalo hasební zásah, protože složení střešní konstrukce bylo velice pracně zpracované a než jsme provedli prostup do střechy, tak se nám požár za hodinu rozšířil velice rychle,“ řekl Vondra.

Práci hasičům komplikovalo i umístění vily, která je v prudkém svahu nad příjezdovou cestou. „Neměli jsme žádný přístup pro výškovou techniku, takže jsme museli vše dělat ručně z nastavovacích žebříků a díky pohybu po střešní konstrukci,“ dodal Vondra. Zatím nejsou informace, že by byl při požáru někdo zraněn.

Video
Video se připravuje ...

Vilu Radovana Krejčíře zasáhl v noci na 20. srpna 2019 požár. David Malík

V někdejší Krejčířově rezidenci v Černošicích si podnikatel nechal vybudovat vnitřní i venkovní bazén, saunu, výtah, squashové kurty, luxusní mramorové schodiště i pověstné akvárium, v němž choval žraloka. Kdysi luxusní vila řadu let chátrá, případný kupec by tedy podle odhadů musel vynaložit další miliony korun na renovaci neudržovaného domu.

Zatím žádný zájemce se ale ani při opakovaných dražbách nenašel, poslední dražba proběhla v září 2018 s vyvolávací cenou 48,6 milionu korun – tedy polovinou odhadní ceny. „S ohledem na požár bude nyní třeba provést nové místní šetření, stanovit nový znalecký posudek a poté tedy stanovit novou vyvolávací cenu objektu. Není to ale otázka několika málo dnů, hovoříme tu o horizontu podzimu,“ řekla Blesk.cz mluvčí Exekutorské komory České republiky Lenka Desatová.

Youtubeři ve vile

Do prázdné vily se opakovaně vloupávají bezdomovci. Před dvěma lety, v květnu 2017, se uvnitř natočila partička youtuberů TVTwixx. Krejčířův dům celý prošli, na squashovém hřišti si zahráli fotbal, vyzkoušeli, zda je funkční záchod, jestli jde otevřít trezor, a probrali se i nábytkem, který ve vile stále byl. Video pak vložili na YouTube, a to se hned stalo hitem. O pár dní později zadrželi policisté ve vile čtveřici mladíků, kteří se youtubery zřejmě nechali inspirovat.

Podívejte se na video, které youtubeři natočili v Krejčířově vile:

Video
Video se připravuje ...

Tajné video z vnitřku Krejčířovy vily: Kluci, co ho natočili, skončili v klepetech! Aktu.cz

Krejčířova minulost

Padesátiletý Krejčíř patří podle různých svědectví k nejbrutálnějším a nejbezohlednějším lidem, kteří se dostali do rozporu se zákonem. Z Česka uprchl před policejním vyšetřováním v červnu 2005 při domovní prohlídce právě černošické vily, v současnosti je ve vězení v Jihoafrické republice. Česko požaduje jeho vydání, v minulosti na něj vydalo několik mezinárodních zatykačů.

Požár ve vile Radovana Krejčíře, 20. srpna 2019.
Autor: David Malík

V České republice byl pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5 k souhrnnému trestu 10,5 roku vězení. V případu tunelování firmy Čepro ho český soud poslal za mříže na 15 let, mimo jiné za přípravu vraždy celníka. Do tohoto trestu se započítává i jeho dřívější odsouzení. V JAR si odpykává 35 let vězení za pokus o vraždu, obchod s drogami a únos.

Fotogalerie
69 fotografií