Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Auto ve vedru jako pec: Výzkum varuje před smrtí dětí i domácích mazlíčků

Autor: Jiří Rys - 
29. července 2019
11:15

Letní vedra mohou mít v některých případech i život ohrožující následky. Varování před smrtelným nárůstem teploty v autě zaparkovaném na slunci přinesl i výzkum Stanfordské univerzity. Během jedné hodiny se může interiér vozu vyhřát až na 47 stupňů Celsia, a stát se tak smrtelnou pastí pro dítě nebo domácího mazlíčka. Vážně při tom ohrožuje i dospělého člověka v dobré tělesné kondici.

„Rychlost, s jakou se automobily mohou ohřívat, je velmi nebezpečná. I při venkovní teplotě okolo 20 stupňů Celsia byste neměli v zaparkovaném autě nechávat dítě nebo zvíře, jinak se jejich tělesná teplota bude postupně zvyšovat,“ vysvětluje Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva skupiny AURES Holdings, pod kterou spadá i síť autocenter AAA AUTO.

„Ani děti, ani zvířata nejsou schopny teplo dostatečně rychle odbourat a tento nárůst teploty může vést k životu nebezpečnému stavu. Rychlost ohřívání závisí i na typu vozidla. Malé městské automobily se ohřívají rychleji než kombíky nebo minivany,“ doplňuje.

Při venkovní teplotě 35 stupňů Celsia se během jedné hodiny může interiér vozu zaparkovaného na slunci vyhřát až na 47 stupňů. Některé prvky interiéru mohou dosáhnout i daleko vyšších teplot – například sedadla až 51 stupňů, volant 53 a palubní deska až 69 stupňů. Pro zajištění pokud možno co nejnižší teploty v zaparkovaném automobilu je nutné parkovat ve stínu. Při stejné venkovní teplotě dosahuje už interiér jen 38 stupňů, palubní deska 48, volant 42 a sedadla 41 stupňů.

Důležité je také nechat otevřená okna alespoň na dva centimetry a nejlépe na ně použít i sluneční clonu. Nejlépe odpuzují sluneční paprsky vozy světlé barvy a okna s certifikovanou ochrannou fólií. Ani dodržení všech těchto pravidel ale neopravňuje majitele, aby v autě nechal dítě nebo domácího mazlíčka. Situace, která znamená smrtelné riziko, může navzdory všem opatřením nastat velmi rychle.

 

Zobrazit celou diskusi