Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vyznáte se v balených vodách? Víme, na co si dát při nákupu pozor

  • Autor: ula - 
    3. 8. 2019
    06:10

    Bez vody se žádný člověk neobejde. A protože denně jí v průměru vyloučíme asi 2,5 litru močí, stolicí, dýcháním i kůží, je potřeba ztrátu doplnit. Nedávné extrémní teploty způsobují u každého z nás vyšší ztráty tekutin a příjem je tak nutné zvýšit o půl litru až litr. V opačném případě může dojít k dehydrataci a kolapsu organismu. Odborníci radí, že nejzdravějším nápojem je čistá voda. Nabídka balených vod na trhu je značná a jsou mezi nimi kvalitativní rozdíly. Jak se v nich vyznat a nesáhnout vedle?

  • 1.Jaké vody kupovat?

    Spotřeba balených vod v Česku navzdory varováním před mikroplasty stále roste a nabídka na trhu je značná. „Navíc vstupem do EU došlo k podstatné změně v legislativě, zažitém názvosloví i požadavcích na označování balených vod. Spotřebitel by měl proto vstupovat do obchodu poučen a rozhodovat se na základě svých potřeb a své vůle, nikoliv na základě reklamy a módních vlivů. Požadavky na balené vody nyní upravuje vyhláška MZ č. 275/2004 Sb., ve které se zájemce může dozvědět další podrobnosti,“ upozorňuje MUDr. František Kožíšek ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

    Jak se vyznat v balených vodách? Jak se vyznat v balených vodách? | Profimedia.cz

  • 2.Balená kojenecká voda

    Tato voda je výrobek z kvalitní vody z chráněného podzemního zdroje, který je vhodný pro přípravu kojenecké stravy a k trvalému přímému požívání všemi skupinami obyvatel. Celkový obsah minerálních látek může být nejvýše 500 mg/l. Protože u této vody je zakázána jakákoli úprava měnící její složení, je kojenecká voda jedinou balenou vodou, u které je zaručeno původní přírodní složení.

    Jak se vyznat v balených vodách? Jak se vyznat v balených vodách? | Foto: Martin Pekárek

  • 3.Balená pramenitá voda

    Jedná se o výrobek z kvalitní vody z chráněného podzemního zdroje, který je vhodný k trvalému přímému požívání dětmi i dospělými. Celkový obsah minerálních látek může být nejvýše 1000 mg/l (tedy stejně jako u pitné vody) a voda může být upravována jen vyjmenovanými fyzikálními způsoby. Termín pramenitá voda nahradil dřívější stolní vodu. Do balené kojenecké ani pramenité vody nelze přidávat žádné látky s výjimkou oxidu uhličitého.

    Jak se vyznat v balených vodách? Jak se vyznat v balených vodách? | Profimedia

  • 4.Balená přírodní minerální voda

    Jde o výrobek z chráněného podzemního zdroje přírodní minerální vody, schváleného ministerstvem zdravotnictví. Tuto vodu lze rovněž upravovat pouze uvedenými fyzikálními způsoby a nelze do ní přidávat jiné látky než oxid uhličitý.

    Zatímco dříve mohl být u nás za zdroj přírodní minerální vody prohlášen jen takový, kde voda obsahovala nejméně 1000 mg minerálních (rozpuštěných) látek nebo 1000 mg CO v jednom litru, dnes to v souladu s evropskými předpisy již neplatí a za (přírodní) minerální vodu může být prohlášena prakticky každá podzemní voda, která má „původní čistotu“, je stabilní a její zdroj je dobře chráněn. Bez ohledu na to, zda má minerálních látek moc, nebo málo.

    Jak se vyznat v balených vodách? Jak se vyznat v balených vodách? | Profimedia

  • 5.Jak se dělí minerální vody?

    Protože ale na obsahu minerálních látek záleží, jaké bude mít voda na člověka účinky, a zda ji lze pít denně bez omezení množství nebo jen doplňkově a občas, je důležité alespoň přibližně vědět, jaký je obsah těchto látek. Z hlediska hodnocení celkové mineralizace (rozpuštěných pevných látek – RL) se minerální vody dělí na:

    • velmi slabě mineralizovaná (s obsahem RL do 50 mg/l)
    • slabě mineralizovaná (obsah RL 50-500 mg/l)
    • středně mineralizovaná (obsah RL 500-1500 mg/l)
    • silně mineralizovaná (obsah RL 1500-5000 mg/l)
    • velmi silně mineralizovaná (obsah RL vyšší než 5000 mg/l)

    Jak se vyznat v balených vodách? Jak se vyznat v balených vodách? | Profimedia

  • 6.Balená pitná voda

    Balená pitná voda je výrobek splňující požadavky na pitnou vodu. Tuto vodu lze získávat z jakéhokoli vodárenského zdroje, upravovat ji stejně jako vodu z vodovodu a rovněž požadavky na jakost jsou shodné s požadavky na „vodovodní“ vodu. Většina je jich ostatně z „vodovodní“ vody vyráběna.

    Na rozdíl od výše uvedených druhů balených vod lze balenou pitnou vodu uměle doplňovat minerálními látkami, ale pokud se tak stane, musí být na obalu uveden výčet doplněných látek a jejich obsah ve vodě a slovní označení „uměle doplněno minerálními látkami - mineralizovaná pitná voda“. Balenou pitnou vodu lze samozřejmě také sytit oxidem uhličitým, pak se ale neliší od sodové vody. Balené pitné vody jsou uváděny na trh pod různými názvy (vedle obchodních značek je to např. „Perlivá voda“ nebo „Stolní voda“), ale vždy musí být na etiketě uvedeno, že se jedná o pitnou vodu.

    Jak se vyznat v balených vodách? Jak se vyznat v balených vodách? | Profimedia

  • 7.Balená léčivá voda

    Na tuto vodu se vyhláška nevztahuje, přesto je třeba ji zmínit. Jedná se o balené léčivé vody z přírodních léčivých zdrojů, kterých je u nás na trhu asi 7 druhů a u některých z nich lidé většinou ani nerozlišují, jedná-li se o vodu léčivou nebo „jen“ přírodní minerální, přestože to je z hlediska užití důležité.

    Požadavky na jakost balených léčivých vod nejsou nikde stanoveny (existují jen požadavky na mikrobiologickou jakost zdrojů těchto vod). Výrobce nemusí povinně na etiketě uvádět návod k použití (indikace, doporučené množství a doba konzumace). Pokud už výrobce na etiketě jakékoli informace o léčivých vlastnostech a užívání této vody uvede, obsah této informace závisí čistě na jeho vůli, protože nepodléhá žádnému nezávislému posouzení a schválení, jak je to běžné u všech léků.

    Jak se vyznat v balených vodách? Jak se vyznat v balených vodách? | profimedia.cz

  • 8.Nepijte přímo z lahve a další rady

    • Rozlišujte mezi jednotlivými druhy balených vod. Mezi kojeneckou, pramenitou, minerální i pitnou vodou jsou kvalitativní rozdíly.
    • Věnujte pozornost etiketám a kupujte jen takové vody, jejichž etiketa dostatečně informuje nejen o typu, původu (zdroji a lokalitě) a výrobci či dovozci vody, ale především o základním minerálním složení. 
    • Bez omezení lze konzumovat kojenecké, pramenité a slabě mineralizované přírodní minerální vody bez oxidu uhličitého.
    • Balená pitná voda nemá ve srovnání s vodovodní vodou prakticky žádné přednosti, spíše naopak - kvalita je srovnatelná a u balené pitné vody se nedozvíte nic o původu, úpravě ani složení.
    • U přírodních minerálních vod se jejich vhodnost k běžnému pití odvíjí od obsahu jednotlivých i celkových minerálních látek.
    • Nepijte přímo z láhve, neboť voda se tak může snadno kontaminovat choroboplodnými zárodky z úst. Načatá láhev by měla být uchovávána v chladu a temnu a maximálně do tří dnů zkonzumována.
    • Kvalita balených vod může být negativně ovlivněna nevhodným skladováním. Všímejte si, zda jsou v obchodě dodržovány podmínky správného skladování. Všímejte si též data spotřeby (výroby) a kupujte vodu co nejčerstvější - s dobou skladování roste i riziko zhoršení kvality.

    Jak se vyznat v balených vodách? Jak se vyznat v balených vodách? | Profimedia

  • 9.Co musí být uvedeno na etiketách?

    Na etiketách balených kojeneckých, pramenitých a přírodních minerálních vod musí být uveden název zdroje, ze kterého je voda čerpána, a lokalita, kde se zdroj nachází.

    Dále musí být uveden údaj o charakteristickém složení a způsobu skladování: „Uchovávejte v chladu a chraňte před přímým slunečním světlem“.

    Z jednoho zdroje lze produkovat jen výrobek s jedním obchodním názvem. Balenou pramenitou nebo přírodní minerální vodu lze uvést do oběhu s označením „vhodná pro přípravu kojenecké stravy“, ale pouze tehdy, pokud ve všech jakostních ukazatelích vyhovuje požadavkům pro kojeneckou vodu.

    Uvidíme-li tedy minerální nebo pramenitou vodu označenou jako „vhodnou pro přípravu kojenecké stravy“, měli bychom vědět, že kvalitou by měla být srovnatelná s kojeneckou vodou, ale na rozdíl od kojenecké vody prošla nějakou úpravou a poskytuje tedy trochu nižší záruku stabilní jakosti, protože každý zásah do vody nutno považovat za rizikový bod při výrobě.

    Jak se vyznat v balených vodách? Jak se vyznat v balených vodách? | Profimedia

Zobrazit celou diskusi