Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Seriál dohnal mladé lidi k sebevraždě. Expertka řekla, jestli to může potkat i vaše dítě

Autor: ula - 
21. července 2019
06:00

Po skončení seriálu 13 důvodů proč stoupl podle studie v USA počet sebevražd mezi teenagery ve věku od 10 do 17 let. Stanice Netflix, která seriál v roce 2017 poprvé odvysílala a nyní připravuje 3. řadu, se nařčení dlouho bránila. Pod tlakem veřejnosti a dalších studií se ale rozhodla, že scénu, kde hlavní hrdinka Hannah spáchá ve vaně sebevraždu, vystřihne. Podle české psychoterapeutky Alžběty Protivanské skutečně může seriál a jeho postavy mladé diváky fatálně ovlivnit.

První série seriálu 13 důvodů proč byla streamovací stanici Netflix odvysílána v roce 2017. Příběh podle knihy Jaye Ashera začíná, když jeden z hlavních hrdinů Clay najde na prahu svého domu krabici s kazetami. Ty nahrála jeho spolužačka a tajná láska Hannah, která nedávno spáchala sebevraždu. Na 13 nahrávkách, které adresuje různým lidem, vysvětluje, kdo a proč ji dohnal k zoufalému činu. Postupně odhalujeme problémy, se kterými se mladá dívka potýkala, jako je šikana, nepochopení okolí, neopětovaná láska, znásilnění a 1. série seriálu končí její sebevraždou ve vaně.

Jak uvedl server CNN, studie Americké nadace pro prevenci sebevražd poukázala na to, že měsíc po skončení seriálu stoupl v USA počet sebevražd mezi mladými lidmi mezi ve věku 10 až 17 let. Překvapivě si začali více na život sahat chlapci, bylo jich až o 30 % více. 

Netflix uvedl ještě 2. řadu, ke které protagonisté seriálu připojili varování před sebevražedným chováním a uvedli i kontakty, kam se může člověk, který se cítí ztracený, obrátit. Streamovací stanice přesto stále fatální vliv na diváky odmítala.

Tento týden ale zástupci Netflixu nečekaně obrátili a v oficiálním prohlášení uvedli, že po dohodě s tvůrcem Brianem Yorkeym kontroverzní scénu, kdy si Hannah vezme život, nechali vystřihnout. Zároveň si Netflix hodlá „došlápnout“ na pirátské kopie a ukázky na Youtube, které scénu obsahují.

Příliš pozdě, vzkazuje matka jedné z obětí

„Je to příliš pozdě,“ okomentovala krok Netflixu podle portálu BuzzFeed Joyce, matka devatenáctileté Emily, z jejíž smrti Joyce seriál viní.

Emily trpěla bipolární poruchou a ačkoliv jí matka zakazovala seriál sledovat, dívka se dívala potají. Pak si vzala život stejným způsobem, jako hlavní hrdinka příběhu. Matka tvrdí, že seriál zničil nejen její dceru, ale i celou rodinu. 

Netflix momentálně připravuje 3. řadu a jak uvedl v prohlášení, sledoval diskuzi kolem možných sebevražd teenagerů a na základě konzultací se zdravotními experty se tedy rozhodl kontroverzní scénu odstranit. V epizodě tedy zůstává jen záběr, kdy na sebe Hannah zírá do zrcadla a poté, co ji bezvládnou ve vaně najdou rodiče.

Netflix dále uvedl, že jedna scéna není důležitější než pokračování seriálu a jeho poselství, že se o sebe navzájem musíme starat. Zároveň doufá, že úprava bude mít co nejlepší dopad na diváky.

Psychoterapeutka: Seriál nebo film dokáže vytvořit iluzi celého života

Blesk Zprávy oslovily českou psychoterapeutku Alžbětu Protivanskou, zda skutečně může seriál nebo film ovlivnit psychiku člověka.

„Seriál, film nebo dokonce kniha dokáže člověka nejen ovlivnit, ale na přechodnou dobu mu vytvořit iluzi celého života. Traduje se, že Goetheova kniha Utrpení mladého Werthera, která vyšla ke konci 18. století, měla také za následek vlnu sebevražd mezi mladými lidmi,“ řekla Protivanská s tím, že především v době dospívání jsme velmi vnímaví k vlivům okolí. 

„V pubertě se snažíme tyto kvality poprvé získat od vrstevníků a učíme se tak novým vzorcům chování, než dosud vedly k pozornosti v původní rodině. Seriál se svými postavami se v natolik náročném období může opravdu stát tím ‚jediným člověkem‘, který dospívajícímu rozumí,“ dodává odbornice. 

 

 

 

 

kaonkl ( 21. července 2019 13:36 )

Seriál jen ukázal, jak snadno se mrzačí duše mladých lidí. Jak necitliví je dnešní mládež a jak stupidní je systém, který je vlastně k tomu vede.
Jinými slovy, seriál ukázal na nějaký nedostatek a problém. Že se v něm našlo mnoho amerických (a nejen amerických) mladých, mě vůbec nepřekvapuje. Protože to, co se odehrálo tam, se děje každým dnem všude v tzv. civilizovaných zemích.
Takže ano, něco je špatně se systémem.

Taurus70 ( 21. července 2019 09:37 )

Americky panarod by mohl v tech sebevrazdach pridat,svetu se aspon ulevi😂😂😂

Zobrazit celou diskusi