Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pro Stránského (†87) plakaly i Bohdalová a Havlová. Za rakví šel průvod

Aktualizováno -
10. června 2019
17:57
Autor: ČTK, kal - 
10. června 2019
10:15

Reprodukovanou písní v podání Marty Kubišové ze seriálu Zdivočelá země se zaplněná velká obřadní síň strašnického krematoria rozloučila s Jiřím Stránským (†87).  Pohřbu se zúčasnila řada hvězd včetně Jiřiny Bohdalové, Dagmar Havlové nebo Martina Dejdara. Rozloučení předcházel  pochod z Týnského chrámu přes Staroměstské náměstí. Chrám zaplnili pozvaní hosté, mezi nimi poslanec Karel Schwarzenerg (TOP 09) nebo herci Petr Forman a Eva Holubová, ale i skauti. Zapřisáhlý odpůrce totalitních režimů Stránský zemřel 29. května ve věku 87 let.

Duka při mši zmínil, že Stránského život nebyl procházkou, ale úporným hájením pozic, které nemůže opustit ten, kdo chce být čestným a charakterním člověkem. „Děkujeme, že obohatil naše celé společenství, že obohatil naši kulturu, že obohatil život v této zemi opravdovým statečným životem,“ řekl Duka. Připomněl také Stránského slova, že vzdělání nabyl ve vězení.

„Vzdělání může člověk nabýt i za mřížemi, to je paradox doby, kterou jsme prožívali, a nedej bůh, abychom si ji museli zopakovat,“ řekl Duka. Osobní vzpomínku připojil i poslanec Karel Schwarzenberg a herec Jan Potměšil. 

Rakev s ostatky vynesli skauti po ukončení mše z Týnského chrámu ven, kočár s koňmi ji pak převezl přes Staroměstské náměstí na náměstí Franze Kafky poblíž kostela svatého Mikuláše, kde byl skaut Jíra naložen do pohřebního vozu. V průvodu ho kromě rodiny a skautů doprovodili také sokolové a řádové sestry. Oficiální pohřeb se uskuteční odpoledne ve velké obřadní síni strašnického krematoria.

„Jirka Stránský byl rytíř slova a byl to skvělý člověk,“ uvedl při příchodu do obřadní síně Martin Dejdar, který v televizním seriálu Zdivočelá země natočeném podle Stránského knihy ztvárnil roli pilota Antonína Maděry.

Vedle rodinných příslušníků a přátel se posledního rozloučení zúčastnil například poslanec Karel Schwarzenberg, zástupci Konfederace politických vězňů, ředitel České televize Petr Dvořák, předseda českého PEN klubu Jiří Dědeček, zakladatel a ředitel DOXu Leoš Válka, bývalá první dáma Dagmar Havlová, filmařka Olga Sommerová nebo herci Jiří Schmitzer, Zdeněk Svěrák a Vladimír Javorský. „Vážím si na něm skoro všeho. Je nádherné, že po všem, co v životě prožil, neztratil elán. Byl to silný člověk,“ řekla Jiřina Bohdalová.

Video  Bohdalová na pohřbu Jiřího Stránského (†87): Překvapivé rodinné propojení!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Vždycky když vstoupím do kanceláře PEN klubu, uvidím tvoji fotku a uslyším tvůj halasný smích. Převzal jsem po tobě žezlo v PEN klubu a slibuju, že přebírám i ty tvoje významné alergie,“ uvedl ve smutečním projevu Dědeček v narážce na prohlášení Stránského. Ten v nemocnici na otázku, zda není na něco alergický, odpověděl, že na komunisty.

Stránský se zapsal jako autor Zdivočelé země

Stránský je například autorem knihy Zdivočelá země, podle níž vznikl stejnojmenný televizní seriál popisující poválečné osídlování českého pohraničí. Ve svých dílech čerpal z vlastních zkušeností člověka, který byl za komunistického režimu dvakrát uvězněn.

Už jako student gymnázia se zapojil do květnového povstání v roce 1945. Za komunistické totality pak byli zatčeni Stránského otec Karel i bratr Jan a nakonec i Jiří Stránský sám. V roce 1953 byl odsouzen za velezradu a na svobodu se dostal až v roce 1960 na amnestii. V první polovině 70. let byl uvězněn znovu.

Video  Martin Dejdar na pohřbu Jiřího Stránského  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Napsal řadu próz, letos vydal knihu Štěstí napodruhé, která navázala na soubor povídek Štěstí z roku 1969. Byl také autorem scénářů k seriálům a filmům, mezi nimiž byly Tábor Černého delfína, Bumerang či Kousek nebe. Na kontě má i rozhlasové hry, fejetony a překlady z angličtiny.

Za své dílo i občanské postoje si vysloužil řadu ocenění. V roce 2001 mu prezident udělil medaili Za zásluhy a za dlouholetou práci pro skautské hnutí obdržel v roce 2011 nejvyšší skautské ocenění - Řád Stříbrného vlka.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Elliez Second ( 12. června 2019 17:30 )

Ne všechno je pravdou,že bylo vše špatné.Dnešní režim dokáže s člověkem pěkně zatočit.Jen proto,že nejste stádo!Tenkrát jsem byl"partie",měl jsem vše.Dnes?....jsem bezdomovec bez jídla!Vyzkoušejte si to,je to hned! NobodyBad

mysak10 ( 11. června 2019 20:32 )

To se zase " elita" předvedla. Když jdu na pohřeb, tak vzdávám, mimo jiné, zesnulému úctu. To co měli někteří na sobě, třeba pan režisér Hřebejk, tak v tom bych nešla u nás na vsi ani do sámošky. A že tak chodí běžně? Tak měl z úcty k příteli udělat vyjímku. Pan Dejdar to taky nějak nevyhytal s těma bílejma botama. Ale pan Trojan palec nahoru, ten ví co se patří.

ivoadler ( 11. června 2019 17:03 )

Každý je holt svého štěstí strůjcem. Estébák nebo disident, je to jedna rodina. Každý si svůj osud vybral sám.

va45 ( 11. června 2019 16:18 )

Plakaly Havlová a Bohdalová.To stačí už slov netřeba.

Pink_Floyd ( 11. června 2019 14:05 )

Koho asi tak zajímá stařec co před 30 lety nebo kdy za komanču trpěl? Trpěl každý kdo tehdy nelezl režimu do řiti a nebylo jich málo, ale dobře se měli hlavně ti, co mu teď lezou za rakví, ti lezli režimu do řítí všema způsoby a teď si tu budou hrát na bojovníky proti komunismu, chátra falešná! Komediantsky HNUS!

Zobrazit celou diskusi