Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Do Česka už zase proudí čistá ropa. Dodávky stály měsíc, Rusko chystá odškodnění

Autor: peb, ČTK - 
27. května 2019
12:55

Do Česka po měsíci opět proudí ropa ropovodem Družba. Dodávky ze Slovenska byly obnoveny dnes ve 12:00. ČTK to řekla mluvčí státního provozovatele ropovodů Mero Radomíra Doležalová. Zároveň bylo ve stejný čas spuštěno hlavní čerpadlo v přečerpávací stanici Klobouky u Brna, čímž byl zprovozněn ropovod Družba na českém území, uvedla.

Do ropovodu Družba, kterým teče ropa i do Česka, se minulý měsíc dostala surovina znečištěná organickým chloridem, která mohla poškodit rafinerie. Země napojené na ropovod proto dovoz ruské ropy zastavily.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak oznámil, že ruské úřady zjistily zdroj kontaminace ropy. Vyšetřování odhalilo skupinu podniků, která za kontaminací ropovodu stojí. V souvislosti se znečištěním byli zadrženi čtyři lidé.

Místopředseda ruské vlády Dmitrij Kozak uvedl, že ruský provozovatel ropovodů Transněfť odškodní všechny, kdo prokážou skutečnou újmu v důsledku kontaminace ropy.

Do rafinerie petrochemického holdingu Unipetrol v Litvínově teče od 1. května ropa ze státních rezerv. Stát Unipetrolu poskytl dvě zápůjčky, obě v množství více než 100.000 tun ropy.

Zobrazit celou diskusi