Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Gabriela zaplatila boty předem, ale nikdy nepřišly. V Česku bují podvodné e-shopy

Autor: Hana Langrová - 
16. května 2019
20:15

V roce 2015 našla Česká obchodní inspekce čtyři podvodné webové obchody. O dva roky později už jich bylo 144, v roce 2018 už dokonce 339 a letos se objeví každý den nový. E-shopy s nesmyslnými názvy prodávají zboží, které nekoresponduje s doménou. Na Olomouckých kinech nabízí běžeckou obuv a Restaurace na břehu zase dámské plavky a šaty. Zboží zaplatíte předem, ale nikdy vám nedorazí. To potvrzují i příběhy Gabriely Mánkové z Ústí nad Labem a Richarda Klačka z Prahy, kteří je uvedli pro Blesk Zprávy. Podvedených je ale mnohem více. Poradíme vám, jak nenaletět.

Gabriela není v nákupech na webu žádný nováček. Na Wishi nebo AliExpressu je zvyklá, že běžně zaplatí předem a zboží jí dorazí třeba i za měsíc. Proto si objednala z české webové adresy www.mjandova.cz boty za cenu 2390 Kč.

„Šlo o značkovou obuv, která byla na tomto e-shopu zhruba o tisícovku levnější, takže jsem neváhala. Už prvním varování bylo, že se mi z účtu odečetla úplně jiná částka, a to v měně CNY (čínský jüan), která nakonec v přepočtu dělala 2653 korun,“ uvedla pro Blesk Zprávy žena z Ústí nad Labem.

Zboží mělo do týdne přijít, když se tak nestalo, začala žena nastalou situaci řešit. „Několikrát jsem prodejci psala, bez odezvy. Pak jsem se obrátila na centrální registr pro doménu .CZ a nakonec se mi podařilo vypátrat i paní Jandovou,“ popisuje Gabriela. Ta jí odpověděla, že to bude nějaké nedorozumění. Dříve prý podnikala v oblasti kosmetiky a měla stejné webové stránky, ale se současným obchodem nemá nic společného.

Zahrady nabízí boty a restaurace oděvy

Právě to mají tyto eshopy společné. Zboží ve většině případů nekoresponduje s názvem stránky. Na webech www.olomouckakina.cz www.zahrada-sazenice.cz objednáte sportovní obuv, na www.restauracenabrehu.cz zase dámské oděvy a boty.

„Někdo si zaregistruje doménu a zaplatí za ni. Při registraci ani nenapíše správné údaje, aby nebylo prakticky možné vyhledat skutečného vlastníka domény,“ vysvětluje Jiří Fröhlich z České obchodní inspekce (ČOI) a dodává, že dozvědět se o webech, které expirují a jejich vlastník nezaplatil doménu, je snadné. „Existuje celá řada subjektů, které zobrazují výčet domén, které budou končit pro neuhrazení a měly nějakou historii a návštěvy,“ dodává Fröhlich.

Vývoj podvodných webů v Česku

  • 2015: 4 zveřejněné rizikové stránky
  • 2016: 4 zveřejněné rizikové stránky
  • 2017: 144 zveřejněných rizikových stránek
  • 2018: 339 (téměř každý den jedna nová zveřejněná)
  • 2019: 135 (údaj k 16. 5.; každý den jedna nová zveřejněná)

Zákazníka ale mohou varovat další signály. V kontaktních údajích nenajdete IČO, adresu, e-mail ani telefon. K dispozici je pouze kontaktní formulář. Zaplatit můžete vždy pouze předem. Seznam podvodných webů najdou spotřebitelé na stránce: www.coi.cz/rizikove.

Příběh Gabriely nakonec skončil šťastně. ČOI jí doporučila, aby se obrátila na svou banku, u které má vedenou platební kartu, s níž zboží zaplatila. O peníze nepřišla.

„Doporučujeme požádat o vrácení platby formou tzv. chargebacku. Přestože na jeho provedení nemá držitel platební karty vůči bance právní nárok, banky obvykle vycházejí klientům vstříc,“ poradil jí Aleš Klemš z oddělení poradensko-informačních služeb České obchodní inspekce.

Reklamace může trvat i půl roku

„Vyplnila jsem formulář nazvaný Reklamace transakce realizované platební kartou a peníze mi nakonec banka vrátila, jen to trvalo. Lhůta pro její vyřízení je 180 dní,“ uzavřela Gabriela Mánková.

Jinou zkušenost má Richard Klačko, který matce objednal zubní pasty z webu thaj-kos.cz. „Poslala mi odkaz, jestli bych jí pastu objednal. Věrohodnost webu jsem nijak moc neřešil, šlo o částku v řádech stokorun,“ popsal muž. Česká obchodní inspekce mu také doporučila obrátit se na banku, ale ta už se mu na jeho e-mail neodpověděla. Rozhodl se peníze zpět nevymáhat, protože šlo o nízký obnos.

Podvodný web vás může i vydírat. Například stránka soud-exekuce.cz rozesílá z adresy rozhodnuti@soud-exekuce.cz e-maily vyzývající k úhradě platby na konkrétní účty, nebo k platbě v bitcoinech s tím, že nebude-li uhrazeno, bude provedena exekuce. 

„Podle nic.cz je doména registrována na blíže nespecifikovaný soud. Žádný soud však takovou doménu nevlastní. Jako majitel je uveden držitel jménem Soud a příjmením Exekuce,“ řekl Fröhlich.

Jak poznat podvodný eshop?

  1. V kolonce kontakt chybí telefon, IČO a obchod lze kontaktovat jedině pomocí formuláře. Spotřebitel se nedozví, komu peníze posílá.
  2. Nesmyslný název domény nekoresponduje s nabídkou, například na adrese www.restauracenabrehu.cz najdete obuv a oblečení, na dalších webech www.zahrada-sazenice.cz, www.zptoner.cz nebo www.olomouckakina.cz sportovní i jinou obuv.
  3. Platit jde jedině předem. Obvykle není nabízena žádná dobírka, už vůbec ne osobní vyzvednutí.
  4. Domény také nemají šifrování, tedy protokol https:// (pouze http://) – v prohlížeči se to pozná tím zeleným „zámkem“ ve vyhledávací liště.
  5. Většina webů má hodně triviální grafické zpracování.
  6. Ceny jsou většinou uváděny dvě. Jedna přeškrtnutá a nová levnější červeně.

TIP: Zkontrolujte si web, který vám připadá podezřelý v seznamu České obchodní inspekce: www.coi.cz/rizikove.

 

okej ( 21. května 2019 09:39 )

Užitečná databáze e-shopů je k nalezení i na webu http­s://ww­w.ur­bag.cz­/pod­vodne-eshopy/

jasnovidec01 ( 16. května 2019 23:20 )

Nikdy neplatit předem to si radši zboží odpustím..

Zobrazit celou diskusi