Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ministr Vojtěch pro Blesk ordinaci: Češi žijí ve zdraví méně let než sousedi

Češi ve velkém podceňují zdravotní prevenci.
Češi ve velkém podceňují zdravotní prevenci.  (Autor: blesk.cz)
14. května 2019
05:15

Zatímco průměrný věk dožití Čechů výrazně roste, část jejich života strávená ve zdraví nikoli. Mnohdy je přitom na vině ignorování preventivních prohlídek a screeningů, které jsou plně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Podle slov ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) pro Blesk ordinaci jsou v tomto ohledu okolní státy mnohem disciplinovanější.

Hlavní problém ministr spatřuje v chronických chorobách, ať už u cukrovky, v jejímž případě máme v Česku okolo milionu pacientů, nebo u kardiovaskulárních onemocnění a dalších podobných. „Těmto lidem, když nedodržují potřebná pravidla, selhávají ledviny, mají amputované končetiny, nebo třeba oslepnou,“ zmínil. 

Video  Ministr Vojtěch: Češi málo chodí na preventivní prohlídky, nedodržují léčebné postupy.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Dnes aktuálně je ta situace taková, že pouze 30 procent lidí chodí pravidelně ke svému praktickému lékaři, přestože právě tyto preventivní prohlídky jsou plně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Každý na něj má nárok, stejně jako na prohlídku u stomatologa,“ zdůraznil ministr s tím, že na tom nejsou o moc lépe ani screeningové programy, do kterých jsou zahrnutí lidé z rizikových skupin.

V Česku sice existuje systém zvacích dopisů, odezva ze strany pacientů ale není zrovna závratná. U preventivního screeningu karcinomu děložního hrdla je to například pouze 30 procent, u kolorektálního 40 procent.

Ministr zdravotnictví pro srovnání uvádí státy na západ od našich hranic, kde se odezva pohybuje okolo 80 procent. Jde přitom o jedinou možnost, jak nádor zavčas odhalit. „Jinak musíme čekat, že se pacient sám diagnostikuje, například nějakým krvácením, a to už jsou bohužel stadia, kdy už se toho nedá moc dělat,“ varoval.

Součástí zdravotní prevence je samozřejmě také očkování. Kromě absolvování těch základních, která jsou povinná ze zákona, doporučuje Adam Vojtěch také vakcínu proti meningokoku – především u mladších ročníků a seniorů, pak proti klíšťové encefalitidě a také chřipce.

Ostatně proti těmto všem je i sám ministr očkovaný. „Musím říct všem, kteří se toho obávají, že jsem neměl žádné komplikace a třeba teď v zimě jsem neměl žádné zdravotní problémy. Je třeba vyvracet mýty. Ta povinná očkování mohou způsobit třeba nějaké dočasné komplikace, ale takových případů není příliš a většinou odezní,“ dodal.

Blesk ordinace v akci

Pokud vás zajímá, jak jste na tom se zdravím vy, ale zatím jste si nenašli čas na oběhnutí potřebných vyšetření, pak máte příležitost tak učinit v rámci jedinečného projektu Blesk ordinace. V pěti krajských městech na vás budou čekat odborníci, kteří zodpoví všechny vaše otázky.

  • 16. 5. – České Budějovice
  • 22. 5. – Hradec Králové
  • 28. 5. – Olomouc
  • 5. 6. – Opava
  • 12. 6. – Praha

verka1 ( 15. května 2019 17:29 )

Mám problém se zrakem a na oční ambulanci vás objednají za 5 měsíců. To stejný na stomatologii. Někdy vás ani v akutním případě nevezmou. Tak pohotovost...
Doktoři jsou arogantní, lžou...
Na VS medicíny studenti vystuduji zadarmo a pak jdou pracovat do zahraničí. Jsou to vychcanci. Mají v zahraničí studovat a vše si platit a zůstat tam pracovat.

PPP150W ( 14. května 2019 12:40 )

Takže podle vás může za horší zdraví seniorů zdražení chlastu a cigaret, zákaz kouření v hospodách, zákaz uchovávání guláše, dražší benzín.... Nespletl jste si trochu téma, nebo vás baví nadávat na cokoli a za jakýchkoli okolnosti?

PPP150W ( 14. května 2019 12:36 )

Než se k něčemu vyjádříte, aspoň si to přečtěte, hňupe.

Jarabak ( 14. května 2019 12:19 )

Och né, dvojí kvalita zdraví, to by se mělo zakázat. Soudruhu tomane, konej. zakaž dvojí kvalitu zdraví. Soudruhu babiši, angažuj se v tom taky.

MAMKA2316 ( 14. května 2019 10:05 )

TO JE S TOHO ŽRÁDLA !!
PRAVICE S ČSSD A KDU-ČSL NECHALI ROZKRÁST A VYTUNELOVAT NAŠI ZEMI A VĚTŠINOU SE NA TOM PODILELI POLITICI A UŘEDNÍCI OD OKRESU AŽ NA VLÁDY A MINISTERSTVA A TO POD DOHLEDEJ JUSTIČNI APOLICEJNÍ MAFIE !!!! KOMUNISTÉ ZNÁRODNILI ONI CO SE DALO ROZKRADLI A TO CO VRÁTILI TAM DE FACTO ZAKÁZALI PODNIKAT ZÁKAZ KOUŘENÍ V SOUKROMNÝCH HOSPODÁCH ZAKÁZ UCHOVAVANI GULÁŠE A DALŠICH POTRAVIN !!!!!!! JEN ČEKÁM KDY NÁM BUDOU PŘIKAZOVAT KTERÝ DEN MÁME CO ŽRÁT !!!! PROTOŽE TO CO TADY PRODÁVAJÍ V NĚMECKU NEDAVAJÍ ANI PSŮM !!! TEĎ NÁM ZDRAŽI ALKOHOL !! NO NÁM CO BYDLÍME U POLSKÝCH ,NĚMECKÝCH A RAKOUSKÝCH HRANIC TO NEVADÍ TAM MAJI ALKOHOL LEVNĚJŠÍ TAK SI TAM ZAJEDEME !!DNES STOJI V POLSKU ABSOLUT A FINSKA VODKA 39 ZLOTÝCH VHISKY A DALŠÍ ALKOHOLY JSOU TAKY VÝRAZNĚ LEVNĚJŠÍ TAK NEBUDU TĚM NAŠÍM PŘEPLACENÝM A PŘEMNOŽENÝM UŘEDNÍKUM PŘIZPÍVAT NA MZDY !!!! V POLSKU JSOU POTRAVINY ,ALKOHOL A OBLEČENI VČETNĚ OBUVI O 20 AŽ 30% LEVNĚJŠÍ BENZÍN ASI 0 10% !!!!!!

Zobrazit celou diskusi