Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nakažených spalničkami stále přibývá: 6 největších mýtů o nemoci a očkování

  • Autor: ula - 
    11. 5. 2019
    05:35

    Celý svět čelí epidemii spalniček a situace se stále zhoršuje. Podle údajů UNICEF vzrostl počet nemocných v prvních třech měsících o 300 procent v porovnání s rokem 2018. Amerika prožívá největší epidemii spalniček za posledních 25 let, v Evropě se počet nemocných dostal na maximum za posledních 20 let. S vysokým počtem nemocných se potýká i Česko. Na vině jsou podle odborníků zejména odpůrci očkování, kteří rozšířili celou řadu mýtů. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) se rozhodlo ty nejzávažnější omyly vyvrátit.

  • 1.Mýtus č. 1. Spalničky jsou neškodné onemocnění

    Rozšířeným omylem podle ECDC je, že spalničky představují zcela neškodné onemocnění. Někteří lidé si myslí, že stávající zdravotnický systém v rozvinutých zemích má k dispozici dostatek prostředků na to, aby mohl poskytnout kvalitní péči v případě onemocnění.

    Jak je to doopravdy?

    Tato mylná představa má pravděpodobně svůj původ v úspěšnosti očkování proti spalničkám, protože mnozí lidé se nikdy nesetkali s nikým, kdo onemocněl spalničkami, a nevědí, jak závažný průběh může toto onemocnění mít. Ve skutečnosti mohou spalničky představovat závažnou infekci, kterou nelze léčit přímo, tedy antivirotiky.

    „Dobrá zdravotní péče sice může snížit pravděpodobnost výskytu závažných komplikací, přesto však dochází k úmrtím na spalničky a k hospitalizacím pro komplikace i v rozvinutých a průmyslových evropských zemích. Spalničky i nadále představují závažné onemocnění. Očkování je jediným účinným způsobem ochrany proti nim," upozorňuje Státní zdravotní ústav (SZÚ). 

    3D model viru spalniček. 3D model viru spalniček. | Reuters

  • 2.Mýtus č. 2: Pro imunitu je lepší spalničkami onemocnět

    Tento mýtus tvrdí, že lepší je získat imunitu po prodělání nemoci než po očkování.

    Jak je to doopravdy?

    Jedním z důvodů existence tohoto mýtu může být, že přirozená imunita proti spalničkám, kterou člověk získá po prodělání nemoci, mu vydrží celý život, zatímco imunita navozená očkováním obvykle nemá tak dlouhé trvání. Nicméně bylo prokázáno, že druhá dávka vakcíny zajistí protektivní hladinu protilátek. Takže pro dosažení imunity proti spalničkám se doporučuje podat dvě dávky vakcíny MMR.

    Očkování poskytuje ochranu proti spalničkám, aniž by bylo spojeno s výskytem závažných příznaků, komplikací nebo následků. K závažným nežádoucím účinkům dochází po očkování vakcínou MMR velmi vzácně. Je tedy bezpečnější nechat se očkovat proti nemoci, než ji prodělat. Navíc imunita navozená očkováním ochrání ostatní, zatímco její získání po prodělání nemoci je spojeno s tím, že v době před vypuknutím nemoci a v jejím průběhu se pacient stává zdrojem infekce pro ostatní.

    Svět čelí epidemii spalniček, očkování je nejlepší způsob, jak získat imunitu Svět čelí epidemii spalniček, očkování je nejlepší způsob, jak získat imunitu | Profimedia

  • 3.Mýtus č. 3: Před spalničkami ochrání homeopatie

    Mýtem je tvrzení, že alternativním řešením, které stejně jako očkování ochrání děti před spalničkami, může být homeopatie. Někteří zdravotničtí pracovníci, kteří jsou zastánci doplňkových a alternativních metod léčby, jen neradi doporučují očkování proti spalničkám a dalším dětským nemocem a nabízejí homeopatika jako alternativu místo očkování.

    Jak je to doopravdy?

    U očkovací látky, stejně jako u každé jiné farmaceutická látky, existuje určité riziko výskytu vedlejších účinků. Třebaže vedlejší účinky jsou obvykle mírné a k výskytu závažnějších nežádoucích účinků dochází velmi vzácně, mohou obavy z nich člověka přivést k volbě zdánlivě neškodných homeopatických přípravků, které mají posílit imunitní systém a tím poskytnout ochranu proti nemocem, a to bez rizika vedlejších účinků, místo očkovací látky. Ani homeopatie samotná však není úplně bez rizika. Bylo prokázáno, že homeopatie je neúčinná a založená na nepravděpodobných mechanismech. Látky zaměřené na celkové posílení imunitního systému nezabrání nákaze spalničkami u vnímavého jedince.

    Spalničky ohrožují zejména děti Spalničky ohrožují zejména děti | Profimedia

  • 4.Mýtus č. 4: Podání kombinované vakcíny MMR násobí riziko výskytu vedlejších účinků

    Dále tento mýtus tvrdí, že vakcína může nadměrně zatížit imunitní systém.

    Jak je to doopravdy?

    Mýtus, že kombinované vakcíny představují příliš velkou zátěž pro imunitní systém, nedoceňuje schopnosti lidského imunitního systému, ale naopak přeceňuje počet cizorodých látek v kombinovaných vakcínách.
    Vakcína MMR (proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám), ať už podávaná samostatně, nebo v kombinaci s dalšími očkovacími látkami, poskytuje ochranu proti několika nemocem najednou a vyznačuje se vysokou bezpečností. Kdyby kombinované vakcíny oslabovaly imunitní systém, docházelo by k horší imunitní reakci než při podání každé jednotlivé vakcíny zvlášť.

    Virus spalniček Virus spalniček | Profimedia

  • 5.Mýtus č. 5: Očkování může vyvolat vznik autismu

    Tento mýtus vznikl v Anglii v roce 1998. Jistý vědecký pracovník poukázal na souvislost mezi vakcínou MMR a autismem a gastrointestinálním onemocněním. Jeho výzva k ukončení distribuce vakcíny MMR vzbudila velkou mediální pozornost.

    Jak je to doopravdy?

    V roce 2004 bylo prokázáno, že tento vědecký pracovník byl na takovém prohlášení finančně zainteresován. Právník, který měl v úmyslu zažalovat výrobce vakcíny, si ho najal a sehnal mu děti do studie. Údaje byly navíc zfalšované, protože v rozporu s udávaným nástupem symptomů až po očkování trpěly některé děti projevy autismu již před očkováním. Originální článek byl z časopisu stažen. Na mnoha místech na světě pak bylo provedeno značné množství studií s cílem ověřit možnou souvislost mezi podáním vakcíny MMR a vznikem autismu. V žádné z těchto studií se však příčinná souvislost mezi těmito dvěma faktory neprokázala.

    Svět čelí epidemii spalniček, očkování je nejlepší způsob, jak získat imunitu Svět čelí epidemii spalniček, očkování je nejlepší způsob, jak získat imunitu | Profimedia

  • 6.Mýtus č. 6. Mýtus č. 6: Spalničky byly eliminovány, očkování není třeba

    Lidé se mylně domnívají, že i v Evropě byly spalničky eliminovány, a tudíž není žádný důvod k očkování

    Jak je to doopravdy?

    „Eliminace spalniček v Evropě dosud nebylo dosaženo. Hrozbu v tomto ohledu stále představují neočkovaní jedinci a vysoká globální mobilita. Pouze pokud bude 95 % obyvatel všech evropských zemí očkováno dvěma dávkami vakcíny zahrnující složku proti spalničkám, může být úplné eliminace spalniček dosaženo. Až do té doby budou spalničky v Evropě představovat vážnou hrozbu," upozorňuje ECDC.

    Video  „Očkování je obětí svého úspěchu. Lidé už závažnost spalniček zapomněli," říká lékařka  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

audion ( 11. května 2019 10:57 )

V roce 1953 měl spalničky skoro každý, já i mých 41 spolužáků (v jedné třídě!). Nic vážného, žádný "těžký průběh" (jako např. tenkrát u anginy). Po čtrnácti dnech polehávání a poflakování jsme byli všichni opět v lavicích...

marais ( 11. května 2019 08:17 )

Je též důležité nemocné izolovat a nechodit na veřejnost a bacil roznášet.Marodit doma se dnes nenosí.

Zobrazit celou diskusi