Superpotraviny, nebo superpodvod? Odborníci varují lidi před „biošílenstvím“
Minerály, vitaminy a živiny s pozitivním dopadem na zdraví, to vše by v sobě měly mít takzvané „superpotraviny“. Pojem, který si rychle osvojili propagátoři zdravé výživy, je ale jen šikovným marketingovým tahem, míní řada odborníků. Pod označením se skrývá zdravá a prospěšná výživa, která ale může negativně ovlivňovat ostatní - i české plodiny, tvrdí. Své varování přidala i výživová poradkyně Hana Mojžíšová, podle ní využívá pojem zvyšující se zájem lidí o své zdraví.
Milovníkům zdravé výživy vévodí v nákupním košíku jídlo označované jako „superpotraviny“. Takto označené ovoce, zelenina, oříšky, klíčky i jídlo v prášku má být výživovou bombou s větším podílem minerálů, živin a vitaminů, než jak je to u „klasických“ potravin.
„Superpotraviny jsou hitem posledních deseti let. Jedná se o potraviny, které obsahují významné množství některých prospěšných látek. Vyšší obsah některých látek může pomoci s doháněním jejich deficitu,“ vysvětluje nutriční specialistka ze Světa zdraví Monika Bartolomějová.
Někteří odborníci ale varují, že „superpotraviny“ jsou promyšleným marketingovým tahem, který se šikovně trefil do období „biošílenství“. „Pojem ‚superpotraviny‘ využívá zvyšujícího se zájmu lidí o své zdraví. Výčet udivujícího obsahu různých vitaminů, minerálů, antioxidantů a dalších látek využívá neznalosti nás konzumentů obdobně cenného složení řady běžných tradičních potravin,“ míní výživová poradkyně Mojžíšová.
Zdravé ano, „super“ rozhodně ne
„Velmi často jde o potraviny z dovozu. To se může projevit na jejich ceně a dostupnosti,“ dodává expertka Bartolomějová.
Do superpotravin se nakonec dostalo i naše jablko, ořechy nebo lesní plody. Zpočátku se ale často jednalo o potraviny, jako je kokos, chia semínko, ječmen, nepražené kakaové boby, mango, citrusy, luštěniny, řasy, klíčky a koření, jako je zázvor, kardamom, česnek a skořice.
České plody jsou podle odborníků pro naše žaludky mnohdy lepší alternativou než nabízená zázračná semínka. „Potřebovali bychom se vrátit do jídelníčku našich babiček, přestat kupovat ‚zdravé‘ novinky plné aditiv s lákavým obalem a dalším marketingem. Pokud bychom se podívali podrobněji např. na obyčejný oves, asi bychom neočekávali jeho příznivý vliv na nervovou soustavu, trávicí systém, imunitu, zvýšený cholesterol a onemocnění cév,“ pokračuje Mojžíšová.
Odbornice neodpírá „superpotravinám“, že mohou být zdravé. Klamavé je ale podle ní označení super. „Uvádí to ve zmatek mnoho lidí, kteří netuší, že předpokladem zdraví a vitality mohou být běžně dostupné potraviny. Pokud chceme udržet postavu a lepší vitalitu a kondici, přidáme do jídelníčku zeleninu, bílkoviny i luštěniny,“ dodává expertka.
„Pravidelná konzumace superpotravin ještě nemusí zaručit dostatečný přísun všech potřebných živin. Navíc to, že někdo každé ráno jí mořské řasy a borůvky, neznamená, že po zbytek dne už jídlo nemusí řešit. Superpotraviny mohou být dobrým pomocníkem, ale díky jejich konzumaci nelze omlouvat jiné stravovací nedostatky a nelze jim ani přisuzovat žádné zázračné schopnosti,“ uznává i druhou stranu mince Barolomějová.
„Zbytečné utrácení a stres“
Odborníci poukazují hlavně na ceny některých potravin, které mohou daleko být daleko vyšší než u běžného zboží i přesto, že se v jejich případě jedná kolikrát o stejně výživově hodnotnou potravinu. „Jednotlivost v jídelníčku nemá smysl, lidské tělo je unikátní celek, který potřebuje soubor kvalitních makro i mikroživin. Obohatit nekvalitní stravu a životní režim superpotravinou v novém slova smyslu nic neřeší, jen si odlehčíme naši peněženku,“ řekla Blesk Zprávám Mojžíšová.
Expertka rovněž dodává, že při zadání superpotravin do vyhledávače, většinou vyjedou e-shopy, které nabízejí zejména exotické potraviny „nabité zdravím“ a výživové nápoje. Na závěr radí, aby si lidé užívali pestrý jídelníček z ovoce a zeleniny, kdy může být talíř barevný jako duha. „Zdravá racionální strava vůbec nemusí být nudná. Můžeme mít ve svůj prospěch pestrou a chutnou stravu každý den,“ radí na závěr.
Horalysa: s leukemií už žiju 10 let (je mi skoro 80). Nikdo v rodině
tím netrpěl. Těžko říc, co zkrátí náš život.