Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tyhle parlamentní „kojičky“ se toho nebojí: Političky odhalily ňadra i při projevu

  • Autor: bud - 
    13. 4. 2019
    05:15

    Českem momentálně víří diskuse o tom, zda je vhodné, aby matky kojily své děti na veřejnosti. Emoce vyvolala událost, ke které mělo nedávno dojít na jedné z poboček Raiffeisenbank, kde chtěl personál vyvést kojící ženu. V některých zemích má tato debata i jinou úroveň – političky kojí v parlamentním jednacím sále a dokonce i při projevu.

  • 1.Larissa Watersová

    Australská senátorka Larissa Watersová je pravděpodobně nejvýraznější političkou, která kojila své dítě při parlamentním jednání. V červnu 2017 o tom psala média z celého světa. A nezůstala jen při tom – později kojila přímo při svém projevu k problematice těžby uhlí.

    Larissa Watersová Larissa Watersová | Profimedia

  • 2.Willow-Jean Primeová

    Willow-Jean Primeová, poslankyně z Nového Zélandu, kojila své dítě při jednání parlamentu v listopadu 2017. Tento parlament má také pro političky-matky zřízenou speciální kojící místnost, a to už od 80. let.

  • 3.Unnur Bra Konradsdottirová

    Dnes již bývalá islandská poslankyně Unnur Bra Konradsdottirová v říjnu 2016 kojila z prsu v průběhu svého projevu o migraci šestitýdenní dceru. „Byla opravdu hladová, nemohla jsem čekat,“ řekla k tomu poslankyně.

  • 4.Victoria Donda Pérezová

    Také argentinská zákonodárkyně Victoria Donda Perezová kojila svou osmiměsíční dceru při schůzi národního kongresu. Ve svém projevu zdůraznila, že blízkost matky a dítěte je důležitá. Ona sama totiž byla od své vlastní matky po 15 dnech, protože se narodila v pracovním táboře.

    Victoria Donda Victoria Donda | Profimedia

  • 5.Carolina Bescansa

    Mezi další političky, které se „nebály“ přiložit dítě k ňadru při jednání zákonodárců, patří také Carolina Bescansa ze Španělska. Vyvolala tím kritické ohlasy, odmítli to například tehdejší ministr vnitra Jorge Fernandez Diaz nebo socialistický poslanec Carme Chacon, kteří hovořili o „zbytečnosti“ a „nešťastném rozhodnutí“.

    Carolina Bescansa Carolina Bescansa | Profimedia

  • 6.Licia Ronzulli

    Italská poslankyně Evropského parlamentu brala svou dceru na jednání do hlavního sálu pravidelně už od šesti týdnů po narození. Na klíně ji opakovaně měla i při hlasování.

    Licia Ronzulli Licia Ronzulli | Profimedia

  • 7.Zákaz kojení

    Některé parlamenty nejsou kojení vůbec nakloněny. Ke konzervativním patří třeba Velká Británie, kde se sice o tématu diskutuje, ale povoleno to není. V roce 2000 poslankyně Julia Drown dokonce formálně požádala, aby své dítě mohla kojit při jednání, ale bylo jí to zamítnuto.

    Kojit vlastní dítě pří jednání parlamentu je zcela nepředstavitelné v řadě zemí – třeba v Íránu nebo Saudské Arábii.

    Jednání britské Dolní sněmovny (ilustrační foto) Jednání britské Dolní sněmovny (ilustrační foto) | Reuters

     

strejda777 ( 13. dubna 2019 19:01 )

Rozbalí to tam a bude doufat, že se na to zapomene......

Karel ehak ( 13. dubna 2019 18:41 )

Jermanová taky bude kojit při jednání, aby si ohlídala svoje průšvihy?

flora ( 13. dubna 2019 16:44 )

dajka, nic si z toho nedělej. Ono se to ani nedá číst.A chyb je tam jak maku. Ty ženy by také měly mít svoji ignoraci banky a tvrdým a mají ji s měkkým

flora ( 13. dubna 2019 16:36 )

Taky jsem zvažovala Raifku. Ale nepůjdu tam, jejich přizdis... přístup se mě nelíbí. Nechci být druhořadý klient až za kojící matkou . Obejdu ty tebou doporučované, schválně co nabízejí.

strejda777 ( 13. dubna 2019 15:46 )

Rády přivádějí okolí do rozpaků, takže je jasné, že si uvědomují, že to co dělají není normální a běžné. Blbky.....

Zobrazit celou diskusi