Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Firmy nestíhají dodávat vakcíny proti spalničkám. Nemoc v Česku přitom bují

Autor: ČTK, ula - 
4. dubna 2019
16:45

Obě firmy vyrábějící spalničkovou vakcínu podle hlášení nedostupných léků na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) dočasně přerušily dodávky do Česka. Firma GlaxoSmithKline pozastavila do června dodávky už v polovině března, od čtvrtka navíc firma MSD Vaccins dočasně také do června nedodává ani vakcínu M-M-Rvaxpro, která měla Priorix nahradit. Podle ministerstva zdravotnictví ale nedostatek vakcíny nehrozí, dovezeno jí bylo 30 tisíc balení. Česko se potýká s nárůstem počtu případů spalniček, v Praze byla už loni vyhlášena epidemie.

Od konce 60. let minulého století se proti spalničkám děti očkují, asi u čtvrtiny dospělých ale vakcína už nemusí být dál účinná. K mimořádným vyšetřením protilátek a následnému očkování přistoupila už státní zdravotnická zařízení a policie.

Vakcína je společná proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Podle mluvčí resortu zdravotnictví Gabriely Štěpanyové jí pro ně bude dostatek. „Očkovací látky pro pravidelná, mimořádná a zvláštní očkování jsou zasmluvněné na základě výběrových řízení a v rámci těchto dodávek jsou očkovací látky distribuovány bez omezení,“ sdělila ČTK. Podle informací SÚKL bylo měsíčně dodáno lékařům a do lékáren asi 13 tisíc vakcín.

Od poloviny března se kromě běžné vakcíny Priorix dodává také další očkovací látka M-M-Rvaxpro. „Celkem bylo do ČR do této chvíle dovezeno bezmála 30 tisíc balení vakcíny M-M-Rvaxpro, tedy je jí dostatek. Distributoři rozdělují konkrétní vakcíny na jednotlivé odběratele podle svých smluvních vztahů a aktuálních zásob,“ dodala mluvčí. Dostupnost bude podle ní ministerstvo dál monitorovat, od března je vakcínu navíc zakázáno vyvážet.

Video  „Očkování je obětí svého úspěchu. Lidé už závažnost spalniček zapomněli,“ říká lékařka.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Čtyřicátníci chtějí očkování

Dětští lékaři aplikují vakcínu ve 13. měsíci věku, přeočkovávají pak v pěti či šesti letech. Pro ně stát objednává vakcínu plošně a dodává se přímo lékařům. V současné době kvůli informacím o neúčinnosti očkování u části dospělých čtyřicátníků roste počet zájemců, kteří si chtějí další přeočkování zaplatit. Svým pracovníkům ho hradí také někteří zaměstnavatelé.

Média tento týden informovala o nedostupnosti vakcíny v některých ordinacích. Výroba vakcíny Priorix je podle informací SÚKL od poloviny března přerušena. „V případě, že výrobce nahlásí přerušení dodávek, neznamená to ještě skutečnou a okamžitou nedostupnost na trhu. Přerušení dodávek je v daném případě přechodné a je dáno výrobními důvody,“ sdělila mluvčí ústavu Barbora Peterová. Jde podle ní o zpoždění plánovaných dodávek a zvýšenou poptávku v celé EU, protože se spalničkami se potýkají i další země, zejména východní Evropy.

Takzvaná kolektivní imunita, kdy se nemoc nešíří v populaci, vzniká v případě spalniček při proočkování 95 procent populace dvěma dávkami vakcíny. Česko ji naposledy splnilo v roce 2014. Někteří lidé očkování odmítají a část rodičů ho odkládá do vyššího věku dítěte, což je podle odborníků jedna z příčin šíření nemoci. Další je dovoz nemoci ze zahraničí a vyvanutí imunity u dospělých očkovaných v dětství.

Nemocných od začátku roku bylo už téměř 400, což je dvojnásobek proti celému loňskému roku. Podle ministerstva jich může být letos až tisíc.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mak ( 4. dubna 2019 18:26 )

Nelegální pobyt, lze je normálně odeslat, kdyby se chtělo. Zas to od...ou danovi poplatnoci, kteří aby stali na pohotovosti a v lekarnefrontu nehi timhle ksindlem a neco chytli.

zada ( 4. dubna 2019 17:57 )

A co tubera?? Ta na nás taky klepe ze všech stran!!!! ( A co se ještě děje? Velký OBRAT, naši lékaři a sestry, se vracejí z Německa zpátky Takže najednou velký OBRAT, naši lékaři a sestry, se vracejí z Německa zpátky do České Republiky, jelikož nezvládají situaci v nemocnicích v Německu, kde většina utečenců má AIDS, Syfilis, žloutenku typu C a otevřenou Tuberkulózu. TOHLE SI VŠICHNI PŘEČTĚTE AŽ DO KONCE ...svědectví zdravotní sestry pracující v německé nemocnici - doporučuji přečíst, je to úplně čerstvé.. Včera jsme měli v nemocnici poradu, situace jak u nás,tak i v dalších nemocnicích v Mnichově je neudržitelná. Pohotovost na klinikách nezvládá a tak vše začínají posílat do nemocnic. Řada muslimů odmítá k ošetření ženský personál a MY ženy zas říkáme, že mezi ty zvířata zvláště z Afriky, nepůjdeme. Vztahy mezi personálem a imigranti začínají být stále horší a horší, od minulého víkendu musí s imigranty chodit do nemocnice policajti se psy. Mají AIDS, syfilis, otevřenou TBC a spousty exotických nemocí, co v Evropě neznáme a neumíme léčit.Pokud dostanou recept, tak v lékárně zjistí, že musí vše zaplatit hotově.Dochází tam k neuvěřitelným výstupům zvláště, když se jedná o léky pro děti. Děti nechávají personálu v lékárnách se slovy: " tak si je zde vylečte sami." Takže policie už nehlídá jenom kliniky a nemocnice, ale už i velké lékárny. Na poradě jsme otevřeně říkali, kde jsou ti, co je vítali do TV kamer s transparenty na nádraží? Ano, hranice se sice zatím zavřely, ale milion už tu je a rozhodně se jich nezbavíme. Do teď byla v celém Německu .....

drazor ( 4. dubna 2019 17:21 )

Pro autora ,,ula,, ty matlo nauč se psát! Nechápu co nám chceš sdělit ,,Nemoc v Česku přitom bojí,,

animka ( 4. dubna 2019 17:18 )

hasickajana ( 4. dubna 2019 17:15 )

se docela bujim, bujim, že to na mě taky skočí

Zobrazit celou diskusi