Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Sexuální asistentka Katka (37): Někteří handicapovaní si nás pletou s prostitutkami

Autor: ula, ČTK - 
23. února 2019
05:35

Kateřina (37) je jednou z mála sexuálních asistentek, která poskytuje pohlavní styk. Ten u ní poptává zhruba 80 % klientů, mezi které patří senioři a lidé s různým postižením. Jak žena přiznala Blesk Zprávám, samotný sex neposkytuje všem, protože někteří klienti si pletou sexuální asistenci s prostitucí a poptávají různé služby, které neposkytuje, např. orální sex nebo styk bez kondomu. Služba, která v Česku funguje už 4 roky, není ale primárně o sexu, ale také o pomoci se vztahy a komunikací o intimitě.

Prvních pět asistentek začalo pracovat na podzim 2015, vyškolil je spolek Rozkoš bez rizika (R-R). Tam docházela i Kateřina, která se živila jako sexuální pracovnice a se spolkem spolupracovala na několika projektech - například proti násilí na ženách v sexbyznysu. Pak dostala nabídku stát se sexuální asistentkou.

„Byla to pro mě dobrá příležitost, jak využít svoje dosavadní zkušenosti a praxi s prací s tělem. Již delší dobu jsem se také snažila odejít z velmi psychicky náročného sexbyznysu a toto pro mě byla příhodná cesta, jak z toho ven a také udělat něco užitečného pro druhé,“ přiblížila Kateřina své začátky.

Program poté převzala organizace Freya, která se zaměřuje na téma sexuality postižených a seniorů. Nabízí vzdělávání a poradenství, snaží se o odbourávání předsudků a zažitých stereotypů.

Od té doby se podle Kateřiny hodně změnilo. „Myslím si, že zájem o sexuální asistenci stoupá v přímé úměře s informovaností. Také organizace přestávají mít strach svým klientům asistentky sjednat nebo povolit jim vstup do klientova zázemí,“ řekla žena Blesk Zprávám.

Nejvíce klientů má Kateřina s mentálním postižením nebo kombinovaným postižením.

Kateřina: Někteří handicapovaní si nás pletou s prostitutkami

80 % klientů chce po Kateřině hlavně pohlavní styk.  „To, že moji klienti touží právě po styku, je dané tím, že mě vyhledávají právě mentálně postižení, kteří nikdy neměli partnera. Touží po styku jako po vyvrcholení vztahu a přitom v průběhu asistence zjistí, že to není vlastně ten nejkrásnější zážitek a že je pro ně příjemnější třeba jen mazlení,“ popsala Kateřina svoji profesi. 

Často se ozývají lidé, kteří sex nezažili ani ve vyšším věku, dále ti, co ho prožívali před úrazem, a nyní nemohou, a ti, pro které je obtížné najít partnerku. Kateřina nicméně neposkytuje styk každému.

„Ke styku nedochází hned na první schůzce, propracováváme se k němu pomalu a někteří klienti, i když původně chtěli styk, zjistí, že až k němu nechtějí dojít,“ svěřila se Kateřina Blesk Zprávám a pokračuje: „Někteří handicapovaní, a naštěstí jich není mnoho, si nás plete s prostitutkami. Ptají se pouze na sexuální techniky a chtějí prvoplánově styk. Tyto lidi já odmítám.“

K sexu dochází u klientů doma i v hotelu. „Nekladu si žádné speciální podmínky. Jen základní hygienu a vždy ochranu. Špatně pohybliví klienti by měli být umytí již před mým příchodem,“ dodává k tomu sexuální asistentka. 

Vybrat muže - asistenta je náročné

Službu sexuální asistence může poskytovat 15 žen a nově také dva muži. Podle Kateřiny je velmi těžké vybrat asistenta - muže. „Je nutné dát si pozor, aby v asistenci hledali více poslání než vlastní prospěch. Také o pečovatelské profese mají zájem především ženy. Už jsme od přírody takové. Muži jsou spíše lovci a ochránci než pečovatelé. Takže se jich tolik nehlásí,“ vysvětluje Kateřina, proč jsou asistenti zatím jen dva. 

Kateřina: Daňové přiznání odevzdávám

Kateřina řekla, že samozřejmě odevzdává řádné daňové přiznání a s úřady nikdy neměla kvůli své profesi problém. Její nejbližší okolí ví, čím se živí, a vnímají to jako prospěšnou a potřebnou činnost. Jedna z dalších asistentek, s kterou Blesk mluvil, přiznala, že je pro ni těžké najít si partnera, který by toleroval její profesi.

S partnerem jsme se poznali, když už jsem byla asistentkou, a řekla jsem mu, že tuto službu nehodlám opustit. Není rád, ale respektuje to,“ prozradila na závěr Kateřina něco ze svého soukromí.

Webové stránky Kateřiny naleznete zde.  Na stránkách organizace Freya najdete kontakty na další sexuální asistentky nebo asistenty.