Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hřebenovým túrám v Krkonoších se vyhněte, varuje horská služba. Bude silný vítr

Autor: ČTK, nkov - 
22. února 2019
10:05

Krkonošská horská služba kvůli silnému větru nedoporučuje hřebenové túry. Na hřebenech by měl v pátek vítr v nárazech dosahovat rychlosti přes 108 kilometrů v hodině. Kvůli silnému větru se ráno také nerozjel horní úsek lanovky na Sněžku. Dolní úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu je v provozu. Vyplývá to z informací na webech horské služby a lanové dráhy.

Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Na Sněžce bylo ráno zataženo, kolem minus čtyř stupňů Celsia a pocitová teplota minus devět stupňů.

V Krkonoších platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Na hřebenech Krkonoš je kolem 230 centimetrů sněhu. „Za posledních 24 hodin napadlo na hřebenech hor pět centimetrů mokrého sněhu, v nižších polohách hor byly srážky dešťové. V současné době se na hřebenech hor začíná ochlazovat a začíná se tvořit ledová krusta,“ uvedla horská služba v ranním hlášení.

V lavinových katastrech, ke kterým patří také Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý nebo Modrý důl, hrozí laviny středních rozměrů z mokrého sněhu, které se zastaví většinou ještě na svahu.

Video  Počasí na víkend  - Dagmar Honsová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi