Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zakážou mobily školákům? Děti jsou kvůli nim jak zombie a rodiče stíhačky, zlobí se učitelé

Autor: Nikola Forejtová - 
22. února 2019
05:01

Na základní škole v Boskovicích na Blanensku se rozhořel spor o to, jestli mohou žáci používat o přestávkách mobilní telefony. Vedení i učitelé jsou proti, školní inspekce naopak zákaz považuje za zásah do soukromí. O podobném kroku přitom uvažují i další instituce. Vadí jim nejen způsob, jakým se děti na mobil upínají, ale také jejich zhoršující se komunikace s okolním světem. „Děti jen sedí vedle sebe, nehrají si ani nepovídají. Neumí řešit konflikty, jsou prostě zvyklé člověka jen zablokovat,“ varuje pro Blesk Zprávy učitelka Anita Jirovská. 

„Setkala jsem se s tím, že děti jen seděly vedle sebe a ťukaly na displej. Nehrají si, nepovídají a neumí spolu řešit konflikty. Konflikt řeší tak, že svého nepřítele pouze zablokují,“ svěřila se učitelka Jirovská z jedné nejmenované základní školy, kde zavedli omezení mobilů.

Technologie ovšem mají prý negativní vliv i na rodiče. „Také jsem viděla, jak to ovlivňuje život rodičů. Jsou zvyklí mít nad dítětem neustálou kontrolu. I na výletě nám neustále volají, jestli už se jejich dítě najedlo a že chtějí, aby se najedlo právě teď. Děti nemají možnost být chvíli nehlídané a v klidu,“ míní vyučující.

Telefon nástrojem šikany

Mobilní telefony jsou také častým nástrojem šikany. Kromě narušování osobního soukromí tím, že se děti dobrovolně i nedobrovolně nahrávají a fotografují, jsou značně znevýhodnění školáci ze sociálně slabších kruhů. „Představte si, že má část dětí nový iPhone, jiné děti dostanou od rodičů jen tlačítkový telefon a některé z nich nemají telefon vůbec. Ostatní se jim pak posmívají,“ tvrdí Jirovská.

„Je běžné, že už prvňáčci mají špičkové telefony, to je prostě dle mého názoru moc brzy,“ dodává učitelka, která se s nadměrným užíváním telefonů setkává během své praxe neustále. „Už teď víme, že je to problém. Ještě měsíc poté, co se regulace přijaly, měly děti, a dokonce i učitelé abstinenční příznaky. Bez telefonu byly jako zombie. Neuměly se zabavit,“ upozorňuje námi oslovená učitelka.

Ve školních řádech se přitom zmínka o telefonech objevuje již dlouhá léta. Jde ale především o pravidlo, že pořizování fotografií a videí bez souhlasu je zakázáno a je bráno jako kyberšikana. Tyto zákazy jsou podle práva naprosto v pořádku, zákaz volného užití mobilu o přestávkách je ale podle některých institucí přes čáru.

Foto: 

Inspekce: škola na to nemá právo

„Ředitel je oprávněn prostřednictvím školního řádu stanovit pravidla pro používání telefonů ve škole z důvodu rizika vyrušování během vyučovací hodiny, rizika podvádění či zasahování do soukromí života jiných osob. Nelze ovšem bez relevantních důvodů zakazovat užívání telefonů o přestávkách, tedy mimo vzdělávací proces, neboť v tuto chvíli nemá žák povinnost se vzdělávat,“ vyjádřil se Blesk Zprávám náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Celkem devět škol se zaměřením na informatiku už přitom regulování telefonů o přestávkách na své půdě zavedlo. Bouří se proti tomu ale i někteří rodiče a učitelé. „Je to omezení osobní svobody. Svému dítěti telefon nezakazuji, nevím, proč by měla škola zasahovat do mojí výchovy tím, že mu telefon o přestávce nedopřeje,“ píše jedna z maminek.

Učitelé pak mají problém s tím, že telefony nesmí používat ani oni sami a nemohou si některé osobní věci vyřídit o přestávce, protože by je mohlo dítě s telefonem vidět. 

Školy: „Není to zákaz, ale nový systém výuky“

Školy se brání, že je nařízení špatně prezentováno jako zákaz. Podle nich jde ale spíš o regulaci, se kterou souhlasilo jak vedení školy, tak i rodiče dětí. Podle serveru Denik.cz vyjádřil nesouhlas v Boskovicích jen jeden z rodičů. „Pokud vyjádří rodič nesouhlas, dostane se učitel do nelehké situace. Dítě argumentuje souhlasem svého rodiče a ostatní děti se rychle svezou s ním,“ říká k tomu Jirovská.

Pro učitele se jedná celkově o velkou výzvu, protože by kromě komunikačních schopností měli děti naučit, jak internet a technologie obezřetně používat. „Během vyučovacích hodin telefony normálně používáme. Učíme děti jak pracovat s informacemi, které internet nabízí. Jak si ověřovat zdroje a jak na telefonech vyhledávat. Varujeme je před lehkou manipulací a před kybernetickým nebezpečím,“ říká Jirovská.

Ta upozorňuje, že je rovněž důležité kombinovat moderní technologii s tou klasickou. Děti totiž prý například ztrácejí schopnost orientace. „Když jsme jim vypnuli navigaci a dali do ruky mapu, nedokázaly se orientovat. Postupně se to ale lepší, když jim ukazujeme ty rozdíly. Samy by na to neměly šanci přijít,“ dodává.

Podle České školní inspekce je zapojení výuky o vlivu médií důležitou složkou. „Je nezbytné a vhodné, aby se žáci učili o korektnosti užívání telefonů v různých společenských situacích, stejně tak je důležité řešit otázky o bezpečném pohybu na internetu. V tomto případě je důležité také zapojit rodiny dětí,“ okomentoval Andrys.

flora ( 22. února 2019 12:36 )

Také jsem si myslela, že když jdou ve čtyřadu vedle sebe ze školy a čumí do mobilu, že si čtou svoje zprávy nebo hrají hru. Nikoliv, oni spolu ty čtyři komunikují.Píší si navzájem. mlčky, jdouc vedel sebe!! To opravdu už normální není. Pokud je zákaz mobilu o přestávce zásah do soukromí, jistě se školní inspekce nebude zakrátko divit, když o přestávce 15letí studenti budou souložit. Je to jejich soukromí, sex je zdravý, mají OP tak proč ne.

Ebba ( 22. února 2019 11:33 )

housenkaromca ( 22. února 2019 11:32 )

U dětí ve škole mobily zakázané jsou, všichni rodiče s tím souhlasili. Děti mají mobil v tašce, u dojíždějících je to praktické, ale ve škole ho prostě nepoužívají.

Samsung10 ( 22. února 2019 10:41 )

Ty mrrddko špinavá na tebe by bylo škoda i sliny

Osviceny ( 22. února 2019 08:50 )

Nic nenormalniho sikana soc slabsich je normalni vec lidi se nesnasi a nekomunikuji i mezi dospelimi meli jste se lip narodit ne jako pracujci socky na ktery si vsichni odplivnou

Zobrazit celou diskusi