Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ocet na podlahu, pěna na holení na sklo: Nesnášíte úklid? Expertka poradila chytré triky

  • Autor: Nikola Forejtová - 
    3. 2. 2019
    07:58

    Uklízení domácnosti - pro někoho uklidňující aktivita, pro jiného noční můra. Podle nedávného průzkumu nesnáší gruntování 15 % Čechů, nejméně oblíbenou činností bývá žehlení. Úklid ale nemusí nahánět husí kůži, stačí znát jednoduché triky, jak si práci ulehčit a zrychlit. Na ty nejužitečnější se Blesk Zprávy zeptaly odbornice Jany Kupcové z úklidové firmy.

  • 1.Užitečná krabice

    Podle průzkumu společnosti Rondo Data se 58 % dotázaných žen na úklid i docela těší, 7 % mužů dokonce řeklo, že uklízení miluje. Vyhraněně negativní vztah má pak k úklidu 9 % mužů a 6 % žen - to se ale dá změnit. 

    Důležité přitom je, aby se uklízelo pravidelně. Čím víc se úklid odkládá, tím víc věcí se kupí a tím hůře se do toho pouští. 

    Pokud máte například obývací pokoj zanesený bordelem, zapomeňte na hektické roznášení věcí z místnosti do místnosti, ale vezměte si k ruce krabici. „S krabicí obejdete třeba obývák. Naházíte do ní poválené věci a tak nemusíte s každou věcí pochodovat sem a tam. Z krabice tak věci postupně ukládáte na správné místo a než se nadějete, máte prostor téměř vyklizený,“ radí Kupcová.

    Krabice může být skvělým pomocníkem Krabice může být skvělým pomocníkem | iStock

  • 2.Začněte u lustru

    Když se zbavíte všech poházených věcí, je dále dobré řídit se jednoduchou radou: začít od lustru. Prach a nečistoty také podléhají gravitací a padají k zemi. Pokud byste si například nejdříve otřeli stoleček pod televizí a pak se vrhli na poličku nad ním, museli byste proces opakovat.

    Během úklidu se také člověk docela zahřeje a rozhýbá do vzduchu alergeny. Není tak od věci, i v zimě, otevřít okna - stačí na pár minut.

    Citrón pomocník: pomůže na chřipku i úklid. Profesionálka prozradila triky na rychlý grunt Citrón pomocník: pomůže na chřipku i úklid. Profesionálka prozradila triky na rychlý grunt | scom, archiv firem
     
  • 3.V práci Savo, doma citrón

    „Samozřejmě je spoustu přípravků, které v běžném obchodě nekoupíte. Třeba na restaurace a hotely se dováží velmi agresivní prostředek na čistění konvektomatů, který prostě v běžné drogérii nepořídíte a musí se s ním zacházet velmi opatrně,“ říká Kupcová. Tyto přípravky totiž mnohdy obsahují leptavé a jedovaté látky, které se dají používat jen na velkých a dobře odvětrávaných místech.

    Vždyť i obyčejné Savo dokáže zamotat hlavu, poleptat kůži či zničit oblečení, pokud se s ním zachází špatně. Velmi efektivní náhradou, abyste nemuseli pobíhat v pláštěnce a brýlích, je na úklid koupelny obyčejná jedlá soda a citrón. V případě takových plísní se ale zmíněné Savo určitě hodí.

    „Citrón je prostě bezvadný, dá se použít úplně na všechno. Nakapete ho do vody a necháte spolu se sodou chvíli působit na ploše. Můžete také nalít směs do sifonu nebo odtoku a vnitřek vydrhnout kartáčkem na zuby,“ poradila Blesk Zprávám Kupcová z úklidové firmy Prokir. Citrón totiž odmašťuje a lze ho použít i jako součást mycího prostředku na nádobí nebo na okna.

    Co se týče úspory času, je dobré si čištěné plochy postříkat přípravkem předem, klidně i půl hodiny dle agresivity směsi. Látka má tak čas začít účinkovat. Mezitím se dá douklidit jiná místnost.

    Citron a jedlá soda si poradí se skvrnami od potu i se sifonem Citron a jedlá soda si poradí se skvrnami od potu i se sifonem | Shutterstock.com

  • 4.Pozor na vodu

    „Dneska už na pravé dřevo moc nenatrefíte, především pak ve velkých firmách. Pokud ho ale máte doma, zásadně ho nemyjte vodou. Dřevo se prostě leští a to většinou suchým hadrem, nebo když už, tak přípravkem určeným na dřevo,“ říká Kupcová a dodává, že u ploch ze dřeva nebo plastu se má přípravek nanášet na hadr, nikoliv na plochu samotnou. Po působení vody může dřevěná plocha „nabobtnat“ a rychleji se také znovu zanese prachem.

    Například poličky navíc nemusíte nutně uklízet každý den, s dobrým mixem může plocha bez prachu vydržet i několik dní.

    Co se týká skleněných ploch, užitečným tipem je i pěna na holení. Díky ní lze udržet zrcadla nezamlžená a třpytivá i přes týden. To vše bez použití vody.

    Začíná se vždy od lustru směrem dolů, radí profesionální uklízečky Začíná se vždy od lustru směrem dolů, radí profesionální uklízečky | Shutterstock

  • 5.Ocet kamarádem úklidu

    Expertka přidala i tip na čištění podlah - ocet. Spolu s „odmašťovačem“ citrónem a agresivní jedlou sodou nejenže krásně pročistí odpad a sifón, ale také rozzáří podlahu. Samozřejmě nejde jen tak nalít plnou lahev do kbelíku, ocet je velmi aromatický a velké množství by vám v bytě vytvořilo zápach jak ve sklenici po zavařených okurkách. Roztok je tak potřeba rozumně zředit. 

    Ocet a jedlá soda pomáhají uklízet už několik desítek let Ocet a jedlá soda pomáhají uklízet už několik desítek let | iStock

jany ( 3. února 2019 10:21 )

ta pani si fakt mysli, ze citron a soda delaji to same, jako silne normalni pripravky? Mankote (btw citron spolu se sodou udelaji šumák.

Zobrazit celou diskusi