Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dopravu opět komplikuje sníh a námraza: Silničáři varují řidiče před náledím

Autor: ČTK, pk - 
18. ledna 2019
08:37

Dopravu po celé republice v pátek opět komplikuje zimní počasí. Přes noc napadl sníh a vozovky jsou zledovatělé. Silničáři mají plné ruce práce a nabádají řidiče k velké opatrnosti.

Například na mnoha místech v Pardubickém kraji dnes leží na silnicích sníh. V noci připadl i v níže položených oblastech. Většinou je rozbředlý, ve výše položených místech i uježděný, uvádějí silničáři.

Opatrní by měli být řidiči zvláště v okolí Lanškrounu a Žamberku, kde jsou na vozovkách zbytky zmrzlého sněhu a nerovnosti. Silnice I/11 z Jablonného nad Orlicí přes Suchý Vrch do Červené Vody na Orlickoústecku je sjízdná se sněhovými řetězy. V Železných horách se ve vyšších polohách místy tvoří náledí po odtávajícím sněhu, v oblastech, kde se nesolí, leží někdy vrstva zledovatělého sněhu po závějích.

Zvýšenou opatrnost by měli mít rovněž řidiči na silnicích v Ústeckém kraji. Na některých cestách leží zbytky sněhu, v Krušných horách se tvoří sněhové jazyky. Vyplývá to z informací cestářů a Ředitelství silnic a dálnic.

V nižších polohách kraje se objevují dešťové přeháňky. Sněhový poprašek leží na komunikacích na Ústecku. Více sněhu je na silnicích II. a III. třídy v Krušných horách.

V Královéhradeckém kraji sněžilo, řidiči musejí opatrně

V Královéhradeckém kraji v noci na dnešek sněžilo. V Krkonoších a v Orlických horách je na cestách vrstva ujetého sněhu. Na Jičínsku by si řidiči měli dát pozor na náledí. Teploty se ráno v kraji pohybovaly od nuly do dvou stupňů, na horách byly minus dva stupně. Vyplývá to z informací silničářů a meteorologů v kraji.

I jihočeské vozovky jsou ve vyšších polohách pokryté náledím. Týká se to především Českokrumlovska a Prachaticka. Na některých místech lehce prší, nebo drobně sněží. Silničáři proto museli v celém regionu udržovat vozovky.

Dopravu na Vysočině komplikují zledovatělé vozovky

Kvůli zledovatělé vozovce stojí oba směry na silnici I/38 u obce Štoky na Havlíčkobrodsku. Problémy jsou podle mluvčí policie Dany Čírtkové se zledovatělou vozovkou i jinde v kraji. Řidiči musejí být opatrní nejen na mokrých hlavních tazích, které mohou začít namrzat, ale i na lesních úsecích vedlejších silnic, kde leží ujetý nebo zledovatělý sníh, zjistila ČTK u krajských silničářů.

Video  Počasí s Dagmar Honsovou  - Dagmar Honsová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi