Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Někdy to dost bolí,“ říká předseda klubu otužilců. Zažil i smrt závodníka

Autor: mav - 
8. ledna 2019
06:40

Otužování je všeobecně známé jako skvělá prevence proti onemocněním. Zvláště v zimním období, které pravidelně provází nachlazení a chřipky, by určitě leckomu prospělo. V pořadu Blesku Epicentrum to řekl předseda českého klubu otužilců Vladimír Komárek (65). Zároveň ale varuje, že otužování rozhodně není pro každého. Pozor si musejí dát především lidé se slabým srdcem, ale i ti, kteří trpí alergií na chlad.

Pokud se rozhodnete s otužováním začít, máte možnost stát se členem některého z klubu otužilců. „Člověk se tak vyvaruje věcí, které by jinak na sobě mohl zkoušet dlouho,“ říká Komárek. „Ideální je začít v létě a pokračovat přes podzim až do zimy,“ dodává Komárek s tím, že zpočátku je dostačujícím otužováním klidně i dlouhé plavání během letních měsíců.

Video  Předseda otužilců: V zimě v kraťasech nechodím, otužilecké plavání je pro mě sport.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Odolnost proti nemocem z nachlazení, boj proti alergiím a psychickým chorobám, snižování vysokého krevního tlaku nebo snížení výskytu křečových žil. Podle Vladimíra Komárka je otužování prospěšné právě pro svůj neoddiskutovatelný pozitivní vliv na zdraví.

Člověk samozřejmě nesmí zapomínat brát v potaz své zdravotní predispozice. „Bohužel jsem byl u toho, když v roce 1988 zemřel v Brně plavec z Pardubic, který neměl srdce úplně v pořádku,“ dodává Komárek s tím, že otužování mnohdy opravdu bolí a viděl i ženy, které po závodě plakaly.

Zobrazit celou diskusi