Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Horník po tragédii na Karvinsku dál bojuje o život. A pro sirotky je už 100 tisíc

Autor: ČTK, nkov - 
22. prosince 2018
10:40

Polský horník, který utrpěl vážné zranění při čtvrtečním výbuchu metanu v dole ČSM na Karvinsku, je dál v kritickém stavu. Má hluboké popáleniny na více než polovině těla. Je v péči popáleninového centra ostravské fakultní nemocnice, kde se starají i o druhého, rovněž vážně zraněného horníka. Ani v jeho případě nenastala změna, je ve stabilizovaném stavu, řekla mluvčí nemocnice Naďa Chattová. OKD začne peníze na podporu rodin mrtvých horníků vyplácet 27. prosince. Jde o okamžitou výpomoc ve výši několika desítek tisíc, další peníze budou později.

Třetí zraněný horník, který byl po výbuchu převezen do nemocnice v Karviné-Ráji, byl už v pátek propuštěn do domácího ošetřování. 

„Zdravotní stav (vážněji zraněného) pacienta se nezměnil. Zůstává kritický,“ řekla mluvčí ostravské fakultní nemocnice. Podle lékařů je důležité, že se během noci nezhoršil. Mluvčí dodala, že o oba se stará široký tým lékařů popáleninového centra. V něm jsou například i neurologové či traumatologové.

Výbuchu metanu a následný požár v dole ČSM na Karvinsku nepřežilo 13 horníků, z toho 12 Poláků a Čech. Důl je nyní uzavřený, 800 zaměstnanců ze dvou směn zůstalo doma, než se podaří zasažený prostor zatarasit. Na památku 13 obětí neštěstí v černouhelném dolu ČSM na Karvinsku se v poledne rozezní v Česku na 140 vteřin sirény. Polsko vyhlásilo na neděli státní smutek.

Pomoct můžete i vy

Peníze pro sirotky po mrtvých hornících z Dolu ČSM mohou lidé posílat na účet spolku 1657156389/0800 s variabilním symbolem 20122018, který odpovídá datu neštěstí.

Na konto Spolku Svatá Barbora už dorazilo okolo 100 tisíc korun.

Zobrazit celou diskusi