Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tragédie u českých hranic: Jeden mrtvý horník a boj o životy tří nezvěstných Poláků

Autor: ČTK, Mii - 
6. května 2018
11:26

Uhelný důl Zofiówka v polském městě Jastrzembie-Zdrój nedaleko českých hranic v sobotu zasáhl silný otřes. Zpočátku se nedařilo navázat kontakt se sedmi horníky, v podvečer vlastník dolu oznámil, že dva havíři byli zachráněni. Jeden byl následně nalezen mrtvý. V neděli se podařilo navázat kontakt s dalším horníkem, zbývá tak nalézt tři.

V době otřesu bylo pod zemí celkem asi 250 lidí. Pohřešovaní horníci pracovali v 11členné brigádě, která v místech, odkud se uhlí ještě nedobývá, buduje chodbu. Dvěma horníkům se z ohrožené oblasti podařilo uniknout.

Z původně sedmi pohřešovaných tak ještě zbývá zachránit tři horníky. Čtvrtý byl v sobotu večer nalezen mrtvý, zřítila se na něj železná konstrukce. Pátého se podařilo záchranářům kontaktovat v neděli dopoledne.

Záchranu ztěžují podmínky v dole

Otřes nastal v sobotu kolem 11:00 SELČ v hloubce asi 900 metrů. Do míst otřesu se ihned vydali záchranáři, kteří ale museli počkat kvůli vysoké koncentraci metanu v oblasti otřesu. V noci na neděli v dole pracovalo asi 200 záchranářů. Práci jim komplikují závaly, vysoká teplota i stále nedýchatelný vzduch. V dole se mohou pohybovat jedině s kyslíkovými přístroji.

Představitelé polského báňského úřadu uvedli, že šlo o přirozený otřes o síle více než 3,4 stupně Richterovy škály. Došlo k němu v hloubce asi 900 metrů. Byl nejsilnější za dobu, co důl Zofiówka funguje. Černé uhlí se v něm těží od konce 60. let minulého století.

Místo neštěstí v sobotu večer navštívil premiér Mateusz Morawiecki, v neděli tam míří prezident Andrzej Duda.


vivienne ( 6. května 2018 12:56 )

Uvedu na pravou míru: Dva horníci jsou zachráněni, jednoho našli dnes mrtvého téměř po 24h (dnes po 8h měli k němu ještě 30m)... Pak navázali kontakt (oční) s dalším horníkem...potrvá několik hodin než se k němu dostanou. Pak zbývá najít další 3 horníky. Bohužel, šance asi nejsou, aby to přežili..

Zobrazit celou diskusi