Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mráz a sníh sevřely Česko. Silnice jsou opatrně sjízdné, hlásí silničáři

Autor: ČTK, AKu - 
15. prosince 2018
08:39

Sněžení a nízké teploty komplikují dopravu na většině území České republiky. Především ve vyšších polohách jsou silnice často pokryty námrazou a vrstvou sněhu, doporučuje se proto zvýšenná opatrnost. Na D1 dejte pozor především na Vysočině.

Silničáři varují před nebezpečím námrazy na dálnici D35 kolem Olomouce a ve směru na Mohelnici. Řidiči by měli jet v těchto místech se zvýšenou opatrností. Na pozoru by se měli mít i na severu Olomouckého kraje, kde po nočním sněžení leží na Jesenicku na vedlejších silnicích rozbředlý sníh. Ostatní vozovky v kraji jsou sjízdné bez větších problémů.

Po nočním sněžení je na většině silnic v Jihomoravském kraji vrstva rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, silničáři doporučují řidičům zvýšenou opatrnost. Na většině území kraje navíc stále sněží. Vyplývá to z údajů na internetových stránkách Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje.

Kvůli sněžení vyjelo brzy ráno do terénu všech 21 sypačů, uvedl provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák. Zvýšenou opatrnost silničáři doporučují i na dálnicích v kraji, bez omezení je sjízdná pouze D2 mezi 11. a 61. kilometrem a úsek D46, kde je silnice mokrá po chemickém ošetření.

Ve výše položených oblastech na východě Čech zůstávají na silnicích ležet zbytky sněhu. Je uježděný a často i zledovatělý. Všechny komunikace jsou ale s opatrností sjízdné. Opatrní by měli být řidiči v nejvyšších polohách Orlických hor, v Krkonoších a na Broumovsku. Sníh je na vozovkách také v oblasti Lanškrouna, Poličky, Žamberka a v Železných horách.

Většina jihočeských silnic zůstává sjízdná se zvýšenou opatrností. Na Jindřichohradecku může dopravu komplikovat sněžení. Na vozovkách tam leží vrstva nového sněhu a někde i zledovatělý sníh. Sněhové přeháňky také mohou zhoršit sjízdnost silnic na Českokrumlovsku nebo Táborsku. Právě na Českokrumlovsku leží na vozovkách nižších tříd rozbředlý sníh.

Dopravu na dálnici D1 na Vysočině mohou dnes komplikovat sněhové přeháňky. Na některých místech leží zbytky rozbředlého sněhu po úpravě pluhem. Dálnice je kvůli tomu sjízdná jen se zvýšenou opatrností. To samé platí o většině vozovek na Vysočině. Vyplývá to z aktuálních informací dispečinku Správy a údržby silnic. Na vozovkách první třídy na Žďársku a Třebíčsku může ležet vrstva nového nebo rozbředlého sněhu. Stejná situace je na všech silnicích nižších tříd na Vysočině. Přestože na dálnici D1 sněží, nikde se netvoří kolony.

 

gabreta ( 15. prosince 2018 11:45 )

Stačí vzpomenout, jaký byly zimní podmínky za bolševika. Běžné zimní teploty -10°C a 50 cm něhu. Veškerá technika pluhy a místama posyp škvárou a na autě obuté celoroční OR-6 a jezdilo se! Dneska -5°C, 10 cm sněhu, chemie, speciální zimní gumy, na autech všechny možné ABS a ASR, kalamita a rány jako hrom! Tak že asi půjde o soudnost a pokoru řidičů a v neposlední řadě o jejich umění za volantem rychlých aut!!

Zobrazit celou diskusi