Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Snoubenci se hrnou k notáři. Každé páté manželství v Česku letos „jistí“ smlouva

Autor: bud - 
14. prosince 2018
07:40

V Česku bují nový fenomén a snoubenci hromadně sepisují manželské smlouvy. Češi je přestali vnímat jako projev nedůvěry, ale spíše si tím chrání vlastní majetek před dluhy partnera. A nebo pomocí nich předcházejí nekonečným majetkovým tahanicím při rozvodu. Podle čísel notářů je dnes manželskou smlouvou „ošetřeno“ každé páté manželství.

Manželské smlouvy, lidově často označované jako „předmanželské“, upravují majetkové poměry manželů jiným způsobem, než jak stanovuje zákon. Zjednodušeně řečeno: smlouva řeší to, jak se bude k majetku přistupovat v případě rozvodu nebo třeba úmrtí.

Češi už manželskou smlouvu nevnímají jako projev nedůvěry, jako tomu bývalo dříve. Manželská smlouva chrání například před riziky plynoucími z partnerova podnikání, jeho nevyřešené finanční minulosti či jasně stanoví, která část majetku připadá kterému z manželů v případě, že manželství skončí rozvodem,“ říká prezident Notářské komory Radim Neubauer.

Smlouva na každou pátou svatbu

Jen do konce letošního listopadu už Češi uzavřeli 10 051 smluv, což je téměř stejně jako za celý loňský rok. A v posledních letech počet takto „ošetřených“ manželství přibývá. V tomto roce se konalo celkem 52 tisíc svateb, takže manželskou smlouvu má jedno z 5 nových manželství. Ještě před čtyřmi nebo pěti letybylo těchto smluv sepsáno výrazně méně.

„Je velice pravděpodobné, že loňský dosavadní rekord bude překonán. Mohu tedy potvrdit, že počty smluv o úpravě společného jmění manželů mají k dnešnímu datu dlouhodobě stoupající tendenci,“ uvádí Jaroslav Šustr, tajemník komory. Dodává, že smlouvu lze podepsat pouze u notáře a v případě podepsání smlouvy před uzavřením manželství je nutné po svatbě předložit příslušnému notáři oddací list.

Podle zkušeností notářů tyto smlouvy využívají nejen mladí lidé, ale také ti, kteří už jsou rozvedení. Chtějí tím předcházet situacím, které vzešly z rozpadu předchozího manželství, případně se těmito smlouvami snaží „ošetřit“ tak, aby jejich majetek směřoval dětem z prvního svazku.

Strach z exekuce

Finance jsou ve vztazích i manželstvích velmi ožehavým tématem. Přibližně pětina párů přiznává, že u nich hovory o penězích pokaždé končí hádkou a bezmála polovina lidí si není úplně jistá finanční gramotností toho druhého. A přestože dvě třetiny Čechů, kteří žijí s partnerem v jedné domácnosti, vedou finance společně, oddělený účet je u nich základ. Ukazují to alespoň nedávné průzkumy společnosti NMS Market Research pro Raiffeisenbank a společnosti Ipsos pro Broker Consulting.

Češi si jsou dobře vědomi, že rizik, jak se dostat do finančních problémů a exekucí, je dnes velmi mnoho. I proto se snaží problémům předcházet, a to i pomocí notářské smlouvy.

Manželskou smlouvu lze totiž nechat zapsat do veřejného seznamu listin o manželském majetkovém režimu a případný exekutor je pak povinen ověřit, zda dotyčný, na jehož majetek chce exekuci vykonat, v seznamu figuruje. V kladném případě exekutor musí podle smlouvy vyjmout z exekuce majetek, který výlučně patří druhému z manželů.

Video  Paroubkovi opět před soudem! Petra chce pro sebe 150 000 měsíčně!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Počty sepsaných smluv:

  • 2018 (do listopadu): 10 051 smluv
  • 2017: 10 188 smluv
  • 2016: 9 757 smluv
  • 2015: 8 814 smluv
  • 2014: 7 612 smluv

Co dokáže smlouva ošetřit?

  • Podnikání – smlouva chrání druhého z manželů před finančními problémy v případě krachu
  • Dluhy – smlouva chrání druhého z manželů před nečekanou exekucí z minulosti
  • Rozvod – jasné rozdělení majetku, ať už jde třeba o společně pořízený byt, půjčky nebo uspořené finance

Video  Manželská krize premiéra Sobotky: Konec svazku s „paní Colombovou“  - Markéta Volfová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 14. prosince 2018 06:34 )

Vzdy jsem byval proti ale dnes kdyz vidim co damy predvadeji bych to udelal taky😰

Zobrazit celou diskusi