Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

ČT dá 1,4 miliardy korun za přechod na DVB-T2. A má na to i krizový scénář

Autor: ČTK, AKu - 
28. listopadu 2018
13:04

Česká televize odhaduje celkové investiční a provozní náklady přechodu na nový vysílací standard DVB-T2 na zhruba 1,4 miliardy Kč. Příští rok zaplatí zhruba 360 až 380 milionů korun, tedy o 40 až 60 milionů více než letos. Projekt financuje z vrácené DPH. ČTK to řekla mluvčí Karolína Blinková.

„Základní odhad investičních i provozních nákladů je zhruba 350 milionů ročně do roku 2021, což představuje přibližně 1,4 miliardy Kč. Zejména v případě investic je to jen hrubý odhad a bude záležet na rozsahu a načasování jednotlivých připravovaných projektů,“ uvedla mluvčí.

K příjmu signálu v DVB-T2 je třeba mít televizor či set-top-box s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC. Přijímače vhodné pro české vysílání DVB-T2 certifikují České Radiokomunikace a označují je kulatými zlatými nálepkami ′DVB-T2 ověřeno′. Seznam certifikovaných přijímačů je k dispozici na webu www.dvbt2overeno.cz,“ upozornila již dříve Česká televize v tiskové zprávě.

Vysílání ve FullHD

Největší investice jsou spojeny s přechodem z formátu záznamu obrazu 1080i na 1080p, tedy z HD na FullHD. Investice budou podle Blinkové nabíhat postupně a dotknou se celého produkčního řetězce ČT.

Česká televize v současnosti na základě dohody s předkladateli současného znění zákona o DPH využívá prostředky získané z vratky DPH v objemu 350 až 400 milionů ročně právě na realizaci projektu přechodu na DVB-T2.

Krizový scénář

V současnosti však není jasné, dokdy bude tento finanční zdroj existovat, protože ministerstvo financí chce zákon o DPH změnit. Zároveň se protahuje vydání stanoviska Evropské komise k případné kompenzaci za přechod od státu.

„Nelze vyloučit, že již v první polovině roku 2019 by v případě krizového scénáře nebylo projekt druhé vlny digitalizace možné v potřebné míře financovat,“ uvedli zástupci televize v materiálu pro radu ČT.

ČT opustí na poměrně rozsáhlém území standard DVB-T jako první vysílatel. V listopadu 2019 budou vypnuty vysílače Praha - Žižkov a Praha - Cukrák a v Praze a středních Čechách tak bude vysílat jen v novém standardu DVB-T2. Výhodou je, že z obou těchto stanovišť již dnes vysílá ČT na finálním kanále 26. To usnadní informační kampaň k zahájení vypnutí a poskytne i dostatečný čas k realizaci přechodu pro diváky ČT.

Přechod na DVB-T2 je nutný kvůli potřebě uvolnit část televizního pásma 700 MHz pro mobilní sítě. DVB-T2 je na frekvence méně náročné než DVB-T a umožňuje zároveň kvalitnější příjem. Harmonogram ostré fáze přechodu na standard DVB-T2 končí 30. června 2020, ale celý projekt pokračuje až do konce roku 2021 dokrýváním případných problémových oblastí finální sítě. V současnosti fungují tři přechodové sítě DVB-T2.

pieero ( 28. listopadu 2018 13:49 )

Tím chtěl říct pan ředitel ústy své tiskové mluvčí, že pokud to nebudou moct financovat z DPH, je namístě zvýšit koncesionářské poplatky. Milá veřejnoprávní rodinná (všimli jste si co tam pracuje vzájemně propojených rodinných příslušníků) ČT, je namístě zveřejnit hospodaření a třeba jít podobnou cestou jako ČRO.

Zobrazit celou diskusi