Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Otec u porodu? Zadarmo i za pár stovek. Nemocnice si účtují roušku, školení i občerstvení

Autor: ula - 
28. listopadu 2018
06:10

V roce 2016 se Ústavní soud přiklonil na stranu otce, který musel zaplatit 500 korun za to, že mohl být se svojí partnerkou u porodu a rozhodl, že přítomnost u příchodu potomka na svět nesmí být zpoplatněna. Zároveň upozornil, že poplatek nelze podmínit ani úhradou běžných výdajů na provoz zdravotnického zařízení, jako je jednorázový oděv nebo přezutí. ÚS tehdy navíc vyzval politiky, aby začali řešit, že některé nemocnice poplatky vybírají a některé ne. Jaká je praxe dnes? Je stále stejná. Kde si za doprovod zaplatíte a kde vás to nebude stát ani korunu?

ÚS rozhodl, že právo otce nebo jiné osoby být u porodu vyplývá přímo ze zákona, samotná přítomnost tedy nesmí být zpoplatněna. 

Na druhou stranu ale smí nemocnice požadovat přiměřenou úhradu prokazatelných nákladů, které jim přítomností osoby určeně pacientkou vzniknou. 

„Nemocnice nejsou v souladu s rozhodnutím Ústavního soudu oprávněny účtovat poplatky na úhradu běžných výdajů na provoz zdravotnického zařízení, mezi něž patří i náklady na jednorázový oděv a přezutí. Dle Ústavního soudu je možné poplatky účtovat výhradně za plnění, která jsou poskytována nad rámec povinností podle zákona (tj. nesmí být účtovány např. za (jednorázový) hygienický oděv, dezinfekční prostředky, roušku či návleky na boty),“ řekl Blesk Zprávám právník Petr Novák z Vaše nároky.cz. 

Poplatek za školení nebo občerstvení

„Nemocnice může doprovodu účtovat např. úhradu proškolení doprovodu odborným pracovníkem (zde se může jednat o instruktáž jak se chovat na sále a podobně), náklady na občerstvení, poskytnutí dodatečných přikrývek, cvičebních nebo relaxačních pomůcek,“ řekla Gabriela Štěpányová, tisková mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR. 

Samozřejmě nemocnice musí dát vědět předem, stejně tak musí seznámit nastávajícího otce, či jinou osobu u porodu, s výší cen služeb a s obsahem jednotlivých položek. „Výše poplatku musí být přiměřená vzhledem k poskytovaným službám, dodává právník s tím, že samozřejmě daná osoba musí s poskytnutím služeb souhlasit.

 

Nejvíce si zaplatíte ve větších městech

Jedna z čtenářek zaslala Blesk Zprávám vyúčtování za doprovod u porodu v Ústavu pro péči o matku a dítě (ÚPMD) v Praze, kde jí byla zaúčtována částka 750 korun.

„Tato částka přesně zahrnuje mzdové náklady na posílení služeb porodních asistentek na porodních a operačních sálech (musí být zajištěn pohyb blízkých po porodních a operačních sálech tak, aby nebylo narušeno soukromí ostatních pacientek při poskytování zdravotní péče),“ uvedla za ÚPMD Hana Žalmanová a dodala: „Tyto náklady nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami. Kdybychom tyto poplatky nevybírali, musely by být hrazeny z rozpočtu ÚPMD, který se snažíme v maximální možné míře věnovat na zajištění a zkvalitnění poskytovaných zdravotních služeb. Plně respektujeme vyjádření Ústavního soudu, že případné nezaplacení tohoto poplatku nemůže být důvodem k nevpuštění osoby blízké na porodní či operační sál.“

Pokud hodlá žena přivést na svět dítě za přítomnosti jeho otce či jiné osoby v hlavním městě, musí počítat s tím, že budou muset pro pár stovek do peněženky sáhnout. 

„U nás si doprovod zaplatí 280 korun za fyziologický porod. Přímo za přítomnost osoby blízké to není, ale je možné vybírat přiměřenou částku za edukaci porodní asistentkou, dětskou sestrou nebo lékařem, případně za rukavice, plášť, atd.,“ řekl Filip Brož ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

688 korun si zaplatíte v nemocnici Motol v Praze, jak je uvedeno na stránkách nemocnice.

Naopak v nemocnici na Bulovce v Praze nebudete platit nic. „Jen od roku 2019 bude 1. osoba stále zdarma, 2. osoba za 500 Kč,“ upozornil mluvčí nemocnice Filip Řepa. 

Poplatky vybírá i porodnice v Brně-Bohunicích, jak potvrdila jedna z maminek. „Platili jsme 470 korun,“ uvedla novopečená maminka. Poplatek kolem 500 korun potvrzují i další maminky, které přivedly děti na svět v Brně.

 

180 korun si budoucí tatínci zaplatí i ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. „Cena zahrnuje edukaci a poučení o možných rizicích a pohybu na porodním sále, vysvětlil Jakub Sochor, specialista PR a marketingu FN HK.

 

„Za doprovod u porodu jsem u nás v Pardubicích neplatil nic,“ řekl Blesk Zprávy tatínek Jakub a dodal, že platil pouze 20 korun za roušku a plášť. 


  

Za doprovod u „císaře“ si připlatíte

V některých nemocnicích si také připlatíte za doprovod, pokud dítě přijde na svět císařským řezem. Tam už mohou částky stoupat i nad tisíc korun. „U Apolináře v Praze jsme platili 1300 korun. Ale skvěle se o nás postarali, jsem ráda, že se náš syn narodil v pořádku,“ řekla Blesk Zprávám jedna z maminek s tím, že částka 1300 korun se jí sice zdá vysoká, ale za přítomnost otce u císařského řezu oprávněná.


Nejste spokojeni? Ozvěte se

 

Ministerstvo zdravotnictví dodává, že pokud přístoupíte na cenu služeb, uzavíráte platnou smlouvu. „Pokud nebylo poskytnuto avizované plnění, je možné po nemocnici požadovat vydání bezdůvodného obohacení nebo jeho části,“ upozorňuje mluvčí resortu. To potvrzuje i tatínek Jirka, který byl u porodu svého dítěte v Brně: „Vše proběhlo tak rychle, že na nějaké školení nebo oblékání pláště nebyl čas, takže jsem si poplatek vyžádal zpět.“


 

Kde je to zadarmo?

Blesk Zprávy oslovily porodnice ve všech krajích. Kde tedy váš doprovod u porodu nezaplatí ani korunu? 

  • Nemocnice Znojmo
  • Slezská nemocnice v Opavě
  • Fakultní nemocnice Karlovy Vary
  • Nemocnice Zlínského kraje (Kroměřížská a Uherskohradišťská nemocnice)
  • Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně
  • Fakultní nemocnice Plzeň
  • Nemocnice České Budějovice
  • Městská nemocnice Ostrava
  • Nemocnice Jihlava
  • Nemocnice Hořovice, okr. Beroun
  • Fakultní nemocnice Olomouc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobrazit celou diskusi