Bonding (v překladu připoutání, propojení – pozn. red.) je poporodní metoda, kterou v České republice vyžaduje čím dál víc rodiček, což potvrzují také odborníci v pražské Nemocnici Na Bulovce. Zdejší porodnice je proto jako první v zemi nově vybavená přístroji, které umožní matce a hlavně novorozenci prožít první hodiny po příchodu na svět v nejvyšším možném komfortu.

Jde o speciální vrhače tepla, které pomáhají při regulaci tělesné teploty miminka, a pulzní oxymetry, které hlídají zdravotní stav novorozence přímo na těle matky, aniž by bylo nutné potomka odnášet k vyšetření. V neposlední řadě je součástí tohoto vybavení přístroj pro podporu dýchání.

„Miminko tak neopustí maminku po celou dobu hospitalizace v naší porodnici. Zůstávají spolu nejen bezprostředně po porodu v průběhu dvou hodin, kdy maminku sledujeme na porodním sále, také spolu odjíždějí na oddělení šestinedělí a také spolu stráví celý pobyt v naší porodnici,“ uvedl přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Nemocnice Na Bulovce Michal Zikán (41), podle kterého může po celou dobu pobytu zůstat přítomen i otec dítěte nebo blízká doprovázející osoba.

Nepůjde to vždy

Lékaři bohužel nemohou garantovat, že bonding bude možné realizovat u každého porodu. „Ne vždy dokážeme maminkám vyhovět, ne vždy průběh porodu je příznivý tomu, abychom hned miminko po narození dávali na hrudník maminky. Někdy si vyžádá delší ošetření. Ale naprostá většina maminek do svých porodních přání zahrnuje také to, aby nebyly ani na chvíli odděleny od svého miminka,“ dodal Michal Zikán.

Narozeniny

Nemocnice Na Bulovce získala nové vybavení díky nadačnímu fondu LuckyBe Lucie Borhyové, která je patronkou neonatologického oddělení tohoto zdravotnického zařízení. Hodnota vybavení přesahuje půl milionu korun. Nemocnice ho stylově představila v den svých narozenin. Před 87 lety, tedy 21. června 1931, otevřelo toto místo po šesti letech výstavby brány veřejnosti.

Fotogalerie
16 fotografií