Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi se loučí se psy, kočkami, ale i se slepicí. Za kremaci mazlíčků neváhají utratit tisíce

Autor: ula - 
14. listopadu 2018
05:20

Jezevčík Jonáš byl členem Ivanovy rodiny 16 let. Když milovaný pes zemřel, Ivan se rozhodl, že využije služeb zvířecího krematoria. Pro mnoho Čechů jsou domácí mazlíčci často vším a jejich smrt je velmi zasáhne. Nemusí přitom jít o psa nebo kočku, ale také o papoušky, morčata, králíky, nebo i želvu. Majitelé zvířecích krematorií hlásí, že o jejich služby je stále větší zájem. Už jen kvůli tomu, že řadě lidí je nepříjemná představa, že jejich zvíře skončí v kafilérii. Češi tak neváhají za rozloučení s mazlíčky platit tisíce korun.

Jonáš už byl čtvrtý pes, kterého Ivanova rodina vlastnila, ale zároveň první, se kterým se rozloučili ve zvířecím krematoriu.

„Jonáš byl náš parťák, přítel, nedovedl jsem si zkrátka představit, že ho zpracují v kafilérii spolu s dalšími zvířaty,“ říká Ivan. I kdyby měl vlastní zahradu, musel by si navíc dávat pozor, kam tělíčko zakope.
Poslední rozloučení s jezevčíkem Jonášem Poslední rozloučení s jezevčíkem Jonášem | Archiv Ivana

„Podle aktuální vyhlášky je možné pohřbívat domácího mazlíčka pouze na vlastním pozemku a ještě ve vzdálenosti minimálně 15 metrů od jiného pozemku a při splnění dalších velmi těžko splnitelných podmínek. V praxi je prakticky nemožné pohřbít domácího mazlíčka bez porušení předpisů,“ řekl Blesk Zprávy Vít Volhejn, majitel pražského krematoria Kerberos, které se postaralo i o Jonáše.

Zvířecí krematoria fungují podobně jako krematoria pro lidi. Zaměstnanci pracují 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce. Nabízí se tu možnost rozloučení v obřadní síni, kde je květinová výzdoba, svíčky, hudba, je možné si na obrazovce promítnout fotografie nebo videa domácího mazlíčka. Řada krematorií spolupracuje i s veterináři, kteří přijedou uspat zvíře přímo k majiteli domů.

Diamant, otisk tlapky nebo bio urna

Po kremaci, kde může být majitel přítomen, si může pořídit urnu z různých materiálů nebo památeční předměty s obsahem popela. Zájem je hlavně o skleněná památeční srdce, nicméně si můžete pořídit i šperk z chirurgické oceli. „Náročnější klienti si mohou vybrat památeční diamant, který je vyroben z popela zvířátka, jedná se o skutečný diamant,“ řekl Blesk Zprávám Jan Šípek z Krematoria Zvířat Praha.

„Často si lidé nechávají zhotovit 3D otisk tlapky, v neposlední řadě je velmi oblíbeným produktem BIO urna, která slouží k výsadbě památečního keře či stromu,“ uvedla Zdenka Šlárová ředitelka PET HEAVEN-zvířecí krematorium Chodov u Karlových Varů.

Keramická srdíčka na popel se prodávají nejčastěji Keramická srdíčka na popel se prodávají nejčastěji | Krematorium Kerberos

„Jonášův popel jsme si nechali vložit do malého keramického srdíčka, část popela jsme rozptýlili ve Stromovce a část na chalupě, kde to měl rád,“ řekl Ivan.

Zájem o služby roste

Podle Ivana rozloučení se psem pochopí jen pejskaři. Řadě lidí by se mohlo zdát, že jde o poněkud bizarní záležitost, přesto se majitelé zařízení shodují, že zájem o jejich služby roste.

„Dnes je zvíře vnímáno jako společník a nerozlučný kamarád. Navíc je málo možností, jak naložit s tělem zesnulého zvířátka. Kafilérie je sice legální a bezpečná, ale není důstojná. Pohřeb lze uskutečnit na zvířecím hřbitově, těch je ale v Česku málo,“ řekl Jiří Kamený z ANYT crematory.

„Lidé se čím dál více upínají ke zvířatům, protože v „lidském světě“ již není moc prostoru pro upřímnost a důvěru. Zvířecí přítel vás bezmezně miluje, bez výhrad. Člověk je tvor od přírody společenský a to je podle mne důvod, proč se čím dál víc lidí sice obrací k introvertnímu stylu života, zároveň se ale upínají ke zvířatům,“ říká Zdenka Šlárová.

Ježek, žába, slepice i kamerunská koza

Nejčastěji se lidé loučí se psy a kočkami. Zaměstnanci se ale už setkali s požadavky na rozloučení i s jinými zvířaty, jako je králík, morče nebo papoušek. To jsou ale zvířata, která jsou pro domácnosti typická.

„Lidé se loučili i se želvou, prasátkem, vakoveverkou nebo agamou,“ řekl Volhejn.

„Dělali jsme kremaci potkanů, leguána, nebo kozy kamerunské,“ doplňuje Šípek.

Obřadní síň Obřadní síň | Krematorium Zvířat Praha

„Nezapomeneme na slepičku, měla i poslední rozloučení s rodinou a majitelé si nechali zhotovit památeční sklo s popelem a pírkem,“ vzpomíná Šlarová z Pet Heaven.

V Olomouci zase pamatují kremaci žáby nebo ježka.

Cena? Podle váhy zvířete

Ceny za kremaci se liší podle váhy zvířete, za kremaci mazlíčka do 1 kilogramu zaplatíte cca 1500 korun. Samozřejmě něco vás bude stát doprava nebo uložení v chladícím boxu a následné pořízení památečních předmětů.

„Průměrná cena se pohybuje okolo 5 tisíc korun,“ shrnuje částku Šípek. Kremace většího zvířete už může dosáhnout ceny až 8 tisíc korun.

Ceny se samozřejmě liší podle krajů. Někde jsou cenově zvýhodněni majitelé zvířat, kteří jsou v důchodu, levnější žeh mají adoptovaná, asistenční nebo služební zvířata.

Podle zaměstnance Jakuba Michálka z krematoria Kerberos se všichni snaží být lidem, kteří ztratili milovaného mazlíčka, oporou.

„Zaměstnanci krematoria nám dovolili pro nás zásadní a smutnou událost zvládnout, jak nejlépe to šlo. Přistupovali k nám citlivě, přitom realisticky, bez falešných emocí navíc. Jonášův náhlý odchod by bez lidí, kteří pomáhali řešit praktické věci, byl mnohem horší,“ uzavírá Ivan.