Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tohle jsou české podnikatelky roku. Ženy si zaslouží větší podporu, apelují ministryně

Autor: ČTK - 
8. listopadu 2018
18:00

V Praze si ve čtvrtek přebraly ocenění vítězky jednotlivých kategorií v soutěži o podnikatelku roku. Soutěž podpořily i ministryně Babišovy vlády - Marta Nováková (za ANO) z resortu průmyslu a obchodu a Jana Maláčová (ČSSD), šéfka ministerstva práce a sociálních věcí. Shodují se na tom, že podpora žen v podnikání je velmi důležitá. A mohla by být vyšší.

Soutěže Ocenění českých podnikatelek se mohou zúčastnit jen Češky, které podnikají déle než čtyři roky a roční obrat jejich společnosti je minimálně deset milionů korun. Podnikatelkou roku v kategorii velké firmy s ročním obratem přes 80 milionů Kč se letos stala Zdeňka Heyn Edlová ze společnosti Lubricant, uvedla agentura Helas, která soutěž založila.

Vítězná podnikatelka: Působí na trhu s mazivy

Společnost Lubricant vítězné podnikatelky je obchodně technická organizace působící na českém, slovenském a polském trhu s mazivy. Poskytuje servis v oblasti mazání a aplikace maziv. Sortiment firmy obsahuje maziva, oleje, tuky, pasty, speciální průmyslová a potravinářská maziva, technologické kapaliny, chladicí kapaliny, emulze atd.

Mezi podnikatelkami ze středních firem, které mají roční obrat od 30 do 80 milionů korun, se prosadila Ilona Kalová ze společnosti Kala Trans. První příčku v kategorii malých firem s obratem deset až 30 milionů Kč obsadila Pavla Polišenská z firmy Ice Café.

„Také v letošním roce platí, že doménou českých podnikatelek jsou především obchod a služby, kde působí 62 procent finalistek. Výrobě se věnuje 16,5 procenta podnikatelek, 13 procent podniká ve stavebnictví, deset procent v dopravě či logistice, osm procent ve vzdělávání, 7,5 procenta pak shodně ve zdravotnictví a také v gastronomii a potravinářství. Zhruba šest procent jich působí v oboru cestovního ruchu,“ uvedla zakladatelka projektu Helena Kohoutová.

Vybírali z více než 28 tisíc kandidátek

Odborný garant soutěže, společnost CRIF- Czech Credit Bureau, vybírala z 28 535 kandidátek, které odpovídaly kritériím soutěže. Z nich bylo na základě ratingu nominováno 1062 semifinalistek s nejlepšími ekonomickými výsledky. Ve finále se vybíralo ze 120 firem, 83 z nich splnilo všechna kritéria. Více než 70 procent finalistek soutěže podle databáze Cribis působí na trhu přes deset let.

„Nikoho asi nepřekvapí, že čtvrtina finalistek podniká v Praze. Více než desetina finalistek má sídlo v Jihomoravském, Moravskoslezském a Středočeském kraji. Ostatní finalistky potom fungují v dalších sedmi krajích. Úspěšné podnikatelky tedy můžeme najít prakticky v celé republice,“ shrnul místopředseda představenstva CRIF Pavel Finger.

 „Jako každý rok je nám ctí udělit záštitu právě tomuto projektu, který si váží a zviditelňuje úspěšné podnikatelky. Ženy si v podnikání zaslouží naši podporu a je pro mě jako vrcholovou manažerku potěšitelné, že jich v podnikání přibývá. Jsem přesvědčena, že právě takové projekty, jako je tento, dodávají ženám nejen vůli vše zvládnout, ale i radost a hrdost,“ uvedla ministryně průmyslu a obchodu České republiky Marta Nováková (za ANO).

Maláčová: Stát by měl podnikatelkám vyjít víc vstříc

„Ženy v Evropské unii stále vydělávají v průměru o 16 % méně než muži. Avšak Česká republika má druhý nejvyšší rozdíl ve výdělcích žen a mužů v EU, a to 21,8 %. Ženy totiž primárně zajišťují péči o děti, ale i starší členy rodiny a na delší období opouštějí trh práce. Nízké zastoupení mužů pečujících o děti pak souvisí s ekonomickou volbou rodiny o tom, kdo zůstane doma a kdo bude vydělávat. Proto jsem velice ráda, že svět podnikání je otevřený i ženám, a ty v něm dokáží být velmi úspěšné,“ podotkla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

A dodává: „Stát by měl podnikatelkám vyjít vstříc hlavně při zjednodušování administrativní zátěže při komunikaci se státní správou a přizpůsobení rekvalifikací potřebám zaměstnanců a zaměstnavatelů.“

mirkli ( 8. listopadu 2018 18:12 )

Ženy si zaslouží větší podporu,… Napřed rovnoprávnost a pak zvýhodnění, fakt dobrý. Tak jak z neziskovkami podáte jim prst a oni Vás zničí.

Zobrazit celou diskusi