Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Pletou si nás se sebevrahy,“ říká komínářka Tereza. Nebezpečné hobby má 400 Čechů

Autor: Nikola Forejtová - 
9. listopadu 2018
05:35

Kominíci mají štětku, komínáři zase foťák. Tihle nadšenci lezou totiž na střechy a do výšek pro zábavu. Většinou tam šplhají v noci, aby neměli problém s policií, ale najdou se i tací, kteří se odhodlají přes den. Tereza leze už pět let, poprvé se vydala na komín „Godzilla“ pro „kešku“, dnes už na takto nebezpečných místech být nesmějí. 

„Volali na nás i policajty. Buď si nás spletou se sebevrahy, nebo se může stát, že zrovna lezeme tajně a všimne si nás majitel objektu. Většinou se s ním dá rozumně domluvit,“ vypráví o svém bizarním adrenalinovém koníčku - lezení na komíny - pro Blesk Zprávy Tereza. „Jednou nás dokonce chytli policajti. Dělalo nám problém se na ně nesmát," dodává s úsměvem.

Na Slovinsko kvůli železobetonu

V Česku není s podobným zájmem sama. Existuje tu i Svaz českých komínářů, který nadšence sdružuje - někteří komíny jen obdivují, většina na ně ale ráda šplhá. Zdolání komína se prý počítá, když se lezec dotkne vrcholu, následně musí ohlásit SMS zprávou svůj úspěch předsedovi spolku. Platí přitom pravidlo, že u komínů pod 15 metrů nejde o pořádný adrenalin.

Jeden z impozantních zážitků má Tereza z elektrárny Trbovlje. „Spolu se zdoláním 360 metrů jsme měli zařízenou i prohlídku bývalé elektrárny,“ vypráví. Tento železobetonový komín ve Slovinsku je dokonce největším v Evropě. Nejraději pak vzpomíná na prolézání elektrárny na severu Čech, kde se dostali i do chladící věže.

Nadšenci do výšek si vybírají komíny po celé republice a často pod rouškou noci se vydávají na střechy a ještě dál. V Česku je těchto lezců asi 400, lezou legálně i tajně. Ke Svazu českých komínářů se hlásí i členové ze Švédska, Belgie i Číny.

Začíná se často na geocachingu

Tereza a mnoho jiných začalo s lezením i kvůli tzv. sbírání „kešek“. To ji dovedlo před pěti lety do České Lípy, kde slezla komín mezi keškaři známý jako „Godzilla“. Od té doby se novému koníčku věnovala pravidelně, denně dokázala pokořit i dva komíny. Dnes už tolik neleze, ale stále zůstává v kontaktu s ostatními komínáři.

Drobné předměty zvané „kešky" uschovávané na různých místech v ČR i zahraničí lákají mnoho turistů. Podstatou je najít místo uložení a vyměnit jeden z přítomných předmětů za svůj, nebo tam jen něco přidat. Bývá to někdy nebezpečný koníček, dnes už na komínech „kešky“ nenajdete, množí se totiž případy vážných zranění. Jedním z nich je i případ z června letošního roku, kdy při hledání „kešky“ utonuli dva lidé v kanále.

 

 

Zobrazit celou diskusi