Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Vykadění“ rakoviny už šarlatánům neprojde. O bič na ně se zasadil i Blesk

Autor: Jakub Kopřiva - 
5. listopadu 2018
05:30

Vykadit rakovinu nebo ji vyhnat pomocí milence? Nebezpečným metodám šarlatánů, na které upozorňoval Blesk, bude zřejmě brzy konec. Ministerstvo zdravotnictví připravilo zákon, podle kterého se musí všichni léčitelé registrovat a jasně uvést, že nejsou zdravotnické zařízení. Jinak jim hrozí tučná pokuta až milion korun.

Na těžko uvěřitelné až šokující metody šarlatánů upozornil dokument ČT Infiltrace: Obchod se zdravím. Blesk o nich pak dlouhodobě informoval a rozplétal pavučinu lsti a pseudomedicíny, která mnohé nemocné lidi obrala o desetitisíce korun. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (32, za ANO) si od zákona slibuje, že nastaví jasná pravidla.

„Víme, že léčitelů u nás působí celá řada, mají různé metody, ale neexistuje jejich kontrola, protože nemají povinnost registrace. Nevíme tedy, kdo a jaké metody poskytuje,“ uvedl Vojtěch pro Blesk. A to by se mělo podle chystané normy, kterou vláda plánuje projednat na přelomu roku, změnit. Léčitelé budou mít nově povinnost registrovat se, být bezúhonní, uvádět, že neposkytují zdravotní služby, mít jasně viditelný ceník i údaje o poskytovateli služeb.

Ochrana pacientů má posílit

Podle Vojtěcha je problém, že léčitelé nevedou dokumentaci o službách, a klienti se tak nemají jak bránit. I to by se ale mělo změnit. Navíc se budou muset potenciální šarlatáni také pojistit, aby v případě své odpovědnosti měli na uhrazení újmy.

„Naším cílem je chránit klienta-pacienta před nejrůznějšími „šmejdy, kteří léčitelství zneužívají. Dnes bohužel lidé tuto ochranu dostatečnou nemají,“ dodal ministr. Kontrolu léčitelů budou provádět krajské úřady, a to především na podněty od lidí. Pokud někdo nesplní uvedené povinnosti, hrozí mu pokuta až milion nebo zákaz činnosti.

Psycholožka bez titulu

Na nebezpečné a možná i život ohrožující praktiky některých šarlatánů upozornil dokument ČT Infiltrace: Obchod se zdravím. V něm figurantka se skrytou kamerou natáčela svoji „léčbu“ únavy v zařízení Aktip i to, jak z ní různí léčitelé tahají horentní sumy. Asi nejvíce se „proslavila“ pracovnice centra Lenka Krutilová ohánějící se fiktivním titulem a výrokem, že lze „vykadit rakovinu“. Ta i po dotazech Blesku nakonec dostala padáka.

Nová pravidla pro léčitele

  • musí se registrovat na příslušném krajském úřadě
  • nesmí být trestaný a to doložit výpisem z rejstříku trestů
  • nesmí uvádět na propagačních materiálech nepravdy a zavádějící informace
  • musí informovat, že není poskytovatelem zdravotních služeb
  • musí mít jasně viditelný ceník a údaje o provozovateli

illyria ( 5. listopadu 2018 13:05 )

Věř a víra tvá tě vyléčí...

Nezadat ( 5. listopadu 2018 12:47 )

Nezadat ( 5. listopadu 2018 12:22 )

Tak to by prďola od idiota nikdy nečekal takovou změnu a nebo jsi dostal pořádnou šupu do palice a vrátil se ti konečně rozum???

petrw ( 5. listopadu 2018 11:17 )

te lecbe mohl uvěřit jen primitiv

slovan1954 ( 5. listopadu 2018 09:33 )

Vyléčený pacient-stratený zákazník!

Zobrazit celou diskusi