Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velkolepá přehlídka za rohem: Vojáci pilují defilé před Zemanem ve větru i dešti

Autor: ČTK, simao - 
25. října 2018
15:28

Přípravy na velkolepou vojenskou přehlídku, která se v neděli uskuteční na Praze 6 před zraky hostů z Česka i zahraničí, se blíží do finále. Již v sobotu večer se vydají účastníci přímo na Evropskou ulici na generálku. Zatím však setrvávají v prostorech letiště v Bechyni, kde jim vystavěli i kopii ulice kvůli lepší prostorové orientaci a synchronizaci jednotek. Takové defilé přitom Česko dlouho nezažilo.

Přibližně 2500 vojáků se v Bechyni na Táborsku připravuje na nedělní vojenskou přehlídku ke 100. výročí vzniku Československa. Slavnostní pochod zástupců všech útvarů armády na pražské Evropské třídě bude v neděli v Praze sledovat mimo jiné i prezident Miloš Zeman.

Vojáci se na přehlídku připravují na bechyňském letišti už týden. Jde o největší defilé české armády za posledních deset let, uvedl zástupce velitele pozemních sil Petr Procházka.

Vystavěli kopii Evropské

Letiště v Bechyni simuluje prostředí Evropské, kde se přehlídka v neděli uskuteční. „Máme zde dostatek prostoru, abychom vytvořili podobné podmínky, jako budou v Praze,“ uvedl Procházka.

Již v srpnu vystavěla armáda v Bechyni kopii Evropské ulice včetně Vítězného náměstí. „Od 1. října jsme započali vlastní výstavbu kompletního logistického zabezpečení od stanového tábora, přes odpočinkovou zónu po velkokapacitní jídelnu a samozřejmě zařízení pro parkování techniky. Vojáci sem začali najíždět od poloviny září,“ uvedl Bohumil Falát, náčelník logistiky 5. ženijní pluku Bechyně.

Pochodovat se bude dolů po Evropské k Vítěznému náměstí. Vojáci ujdou několik stovek metrů a budou pochodovat kolem tribuny, z níž bude přehlídku sledovat i prezident.

Nejsložitější je podle Procházky nácvik souhry všech účastníků. „Synchronizace je náročná. Vojáci umí všechno, co zde cvičíme. Ale zesynchronizovat větší celek je prostě složité,“ řekl Procházka.

V sobotu večer generálka na Evropské

Účastníci přehlídky cvičí v Bechyni od minulé středy. V pátek se přesunou do Prahy a v sobotu večer absolvují generální zkoušku přímo na Evropské. Kromě vojáků bude součástí přehlídky také 200 kusů vojenské techniky.

Průběh nácviku v Bechyni armáda natáčela i z dronu, záběry nadřízení vojákům ukazovali, aby odstranili případné chyby. Slavnostní přehlídky se zúčastní i policisté nebo strážníci.

Oslavy vyvrcholí nejen za účasti prezidenta Zemana, ale také ministra obrany Lubomíra Metnara, náčelníka Generálního štábu AČR generálporučíka Aleše Opaty a dalších významných hostů z ČR i ze zahraničí.

Přehlídka od 14. hodiny

Od 14:00 do 15:15 dojde na Evropské třídě ke zmiňované přehlídce jednotek a techniky Armády ČR, Policie ČR, Hasičského záchranného sboru ČR, Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy, Městské policie hlavního města Prahy, Celní správy ČR a jednotek Hradní stráže a Čestné stráže AČR.

„Novinkou oproti roku 2008 bude účast Čestné stráže ozbrojených sil Slovenské republiky a čestných jednotek Francie, Spojených států, Velké Británie a Itálie se státními vlajkami. Do přehlídky bude tentokrát zapojena také Aktivní záloha ozbrojených sil ČR,“ upozornila Armáda ČR na svých stránkách. 

„Do přehlídky je zapojeno celkem 4357 osob a 236 kusů techniky, z toho 3425 vojáků Armády České republiky a 835 příslušníků Integrovaného záchranného systému, Městské policie hl. m. Prahy a Celní správy ČR,“ uvádí taktéž armáda.

Antonin Blaha ( 26. října 2018 07:01 )

 S tim predpotopnim srotem ktery vlasni nase armada to bude opravdu Velkolepa prehlidka,pockam si jestli tam zas pojede ten zabijak na korbe Tatry sedici na zidli a na rameni protileteckou strelu z 80 let,to umru smichy a jen tak mimochodem ten pochodovy krok je opravdu uzasny,chlapci vypadaji jako po obrne a jeste se jim nechtelo😂😂😂😂😂

vesnice ( 25. října 2018 22:14 )

Co se vlastně oslavuje? Neexistující stát nebo to, že se rozkradlo, co se dalo? Jakých 100 let? Československo neexistuje zásluhou tehdejší i současné garnitury. Měli byste se stydět, a ne oslavovat.

151515 ( 25. října 2018 21:42 )

Když už se slaví neexistující státní útvary, tak si počkám na oslavu Velkomoravské říše. Ta bude jistě také zajímavá

aIIahakbar ( 25. října 2018 19:02 )

A po VPD seš místo MIGů prohánějí bigoši.

agfor ( 25. října 2018 18:44 )

Teroristi pozor,všechna pohybuschopná technika bude na přehlídce.

Zobrazit celou diskusi