Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Paříž jako nedobytná pevnost: Oslavy výročí konce války ohlídá 10 tisíc policistů

Autor: ČTK - 
9. listopadu 2018
06:35

Na víkendové vzpomínkové akce u příležitosti stého výročí konce první světové války bude v Paříži dohlížet 10.000 členů bezpečnostních složek. Oznámil to francouzský ministr vnitra Christophe Castaner. Prezident Emmanuel Macron pozval do metropole nejvyšší představitele zemí, které se války zúčastnily. Dorazí mimo jiné americký prezident Donald Trump a jeho ruský protějšek Vladimir Putin.

„Paříž bude hostit 98 zahraničních delegací, 72 šéfů států či vlád, kteří přijedou na oslavy konce první světové války nebo na mírové fórum,“ dodal Castaner. Třídenní mírové fórum začne v neděli.

Příslušníci bezpečnostních sil podle ministra zajistí jak místa, kde se sejdou státníci, tak místa, kde se očekávají demonstrace. Uzavřeno tak bude například okolí muzea d´Orsay, které bude v sobotu dějištěm večeře, kterou pro světové lídry pořádá prezident Macron.

„Budeme ale muset zůstat velice bdělí,“ dodal Castaner a zmínil nebezpečí terorismu a hrozbu pocházející od „radikálních hnutí".

Francouzské úřady povolily v neděli ve 14:00 SEČ demonstraci proti příjezdu Donalda Trumpa, které se podle odhadů pařížské prefektury zúčastní tisíce lidí.

V Paříži se v neděli uskuteční vojenská přehlídka a slavnostní obřad. Oslav se zúčastní i český premiér Andrej Babiš.

Zobrazit celou diskusi