Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Putin vyznamená písničkáře Nohavicu. Za „upevnění přátelství mezi národy“

Autor: Mii, ČTK - 
24. října 2018
17:29

Ruský prezident Vladimir Putin udělí českému písničkáři Jaromíru Nohavicovi Puškinovu medaili. Stojí to v prezidentském výnosu, který byl ve středu zveřejněn. Nohavica již získal vyznamenání od českého prezidenta Miloše Zemana. Puškinovu medaili získá podle výnosu za „zásluhy o upevnění přátelství mezi národy“.

„Ano, vím o tom. Žádnou medaili jsem ještě nedostal, ale pojedu tam. Vážím si toho, cenu převezmu. Podrobnosti zatím nevím, jsem na šňůře v Košicích,“ napsal Deníku N Nohavica.

Není to první ocenění, které zpěvák v souvislosti s Ruskem dostane. Již loni získal za „rozvoj vztahů s Ruskem“ cenu Stříbrný lukostřelec, kterou zaštítilo ruské velvyslanectví a prezident Miloš Zeman. Loni rovněž získal od českého prezidenta medaili Za zásluhy. 

Medaili drží i Václav Klaus

Puškinova medaile je od roku 1999 udělována ruským občanům i cizincům, kteří se významně zapsali v kulturní oblasti, humanitárních vědách, literatuře či jiných oborech umění. Třícentimetrová stříbrná cena má na lícové straně profil ruského básníka Alexandra Sergejeviče Puškina, na rubu jeho podpis a pořadové číslo.

Medaili dosud obdrželo přes 940 lidí. Z Čechů byli medailí dosud oceněni bývalý prezident Václav Klaus, který ji dostal v roce 2007, a předseda Česko-ruské společnosti Jiří Klapka, který medaili obdržel letos v březnu.

Nohavica byl mezi loňskými vyznamenanými od Miloše Zemana:

Video  Zeman předal metál Troškovi, Vondráčkové, Sáblíkové i Nohavicovi!  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

willi48 ( 25. října 2018 17:41 )

Poslyšte, opět řvoucí pražská kavárno, mám pro vás řešení. Až svými pokleslými názory dostatečně Nohavicu nase.ete, třeba udělené ocenění odmítne (já jsem přesvědčen, že to rozhodně neudělá). Ale kdyby náhodou, tak tam pošlete pro to vyznamenání svého velkého oblíbence, hvězdu protifašistického odboje, ujce Bradu. Já jsem ho kdysi navrhoval na Českého slavíka, bohužel to nedopadlo, tak by to mohlo dopadnou teď.

Agent_007 ( 25. října 2018 05:31 )

To zase budou někteří pomatenci zvracet.

gabreta ( 24. října 2018 23:02 )

Co blbneš? To je hymna TOP 09!!!!

majojo ( 24. října 2018 21:41 )

Jestli tě napadlo jenom tohle, tak jsi excelentní blb.

majojo ( 24. října 2018 21:37 )

Znám je i jejich překlady, Nohavica je prostě básník. A pokud se Hutka na.sere i do přebásnitelů Puškina a jiných ruských básníků, dejme tomu Jesenina nebo Majakovského, tak si o něm patrně myslím cosi podobného, co vy.

Zobrazit celou diskusi