Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Česko je pro firmy jen supermontovna. „Dojedeme na to,“ zuří ekonom i kvůli platům

Autor: bud - 
15. října 2018
06:20

Česko překypuje volnými pracovními místy. Jen za poslední rok jich přibylo více než 100 tisíc a dramaticky chybí lidé, kteří by je mohli obsadit. Problém je v tom, že jde často o špatně placená místa v montovnách a skladištích, která Češi nechtějí. Snadno se tak může stát, že velké firmy odejdou pryč a ty tuzemské se dostanou do problémů. Politici prý zaspali, zlobí se ekonom Lukáš Kovanda.

Přesně před rokem bylo v Česku 206 tisíc volných pracovních míst. Nyní je to podle čísel úřadu práce 316 tisíc míst, tedy o 110 tisíc více. Tolik neobsazených pozic bylo naposledy v roce 2004.

„Narůstá hlavně počet pracovních míst pro lidi, co nemají ani maturitu. Počet těchto míst stoupá tempem přesahujícím sto tisíc pozic ročně. Naopak nová pracovní místa pro vzdělanější lidi, ty s maturitou, se počítá jen na tisíce ročně,“ vysvětlil pro Blesk Zprávy ekonom Lukáš Kovanda ze společnosti Czech Fund.

Úřad práce navíc neeviduje všechna volná místa na trhu práce, desítky tisíc jich firmy vůbec nehlásí. Podle Kovandy jich reálně může být až 380 tisíc. „Firmy je nehlásí, neboť v dnešní době není šance, že by se takový kvalifikovaný pracovník na úřadu práce vůbec ocitnul. I kdyby dostal vyhazov ve firmě A, hned po něm skočí firma B,“ zmínil ekonom.

Letos na jaře se navíc poprvé v historii změnil poměr a pracovních pozic je více než samotných uchazečů schopných do práce nastoupit. Práci hledá „jen“ 224 tisíc lidí. Neobsazená jsou hlavně výrobně zaměřená místa, o která Češi nemají příliš zájem, protože nejsou nijak zvlášť oslnivě placená.

Odejde z Česka i Škoda Auto?

Pokud tak nějaký podnik například rozšiřuje výrobu, musí „přetáhnout“ lidi od konkurence. „Bez pořádného přidání na mzdě dnes nikoho nepřetáhnete. Takže mzdy rostou, tuzemské firmy už nejsou tolik ziskové a klesá jejich konkurenceschopnost. Pokud navíc pracovní síla zdraží až příliš, zahraniční firmy odejdou jinam,“ myslí si Kovanda a bojí se, že část výroby do ciziny přesune i mladoboleslavská Škoda Auto. „Je to jen otázka času,“ predikuje.

„Politici bohužel zatím nebyli schopni připravit podmínky pro to, aby Česká republika mohla být něčím více než převážně jen montovnou a skladištěm Evropy,“ zuří Kovanda.

„Podřezáváme si větev“

Stejný názor má také Tomáš Ervín Dombrovský ze společnosti LMC, která provozuje pracovní portály Práce.cz a Jobs.cz. „Firmy budou muset zahájit přesun části výroby nebo vývoje do zahraničí. A my si paradoxně tímto nedostatkem lidí můžeme podřezat větev a ohrozit současnou nízkou nezaměstnanost,“ zmínil Dombrovský.

Podle odborníka Dombrovského by situaci částečně mohla zlepšit změna v pracovních režimech. Tuzemské firmy totiž jen minimálně nabízejí částečné pracovní úvazky, sdílená pracovní místa nebo třeba takzvané konto pracovní doby, které zaměstnancům umožnuje flexibilnější rozvržení pracovní doby. Kvůli tomu se připravují o část lidí, kteří chtějí pracovat, ale plné úvazky pro ně nejsou vhodné, například kvůli malým dětem nebo zdravotním omezením.

Firmy podle kritiků zkrátka neumí „přemýšlet“ jinak než v klasickém směnném provozu. A měnit zavedené pořádky se nikomu příliš nechce. „Všichni tvrdí, že to nejde, že je to nákladné. Ale já tvrdím, že to jde, spíše jsou zaměstnavatelé nepřizpůsobiví. A raději ta místa chtějí obsadit cizinci,“ uvedl expert.

Neuvážené „skrblení“

Jitka Součková z personální agentury Grafton Recruitment si myslí, že firmy nedostatečně dbají o své stávající lidi a neuváženě drží jejich platy nízko. Pracovníkům pak nedělá problém změnit práci a firmám se hledání nových zaměstnanců zbytečně prodražuje. A to vytváří začarovaný kruh rychlého růstu mezd.

„Firmy by se měly silně soustředit na retenci, aby jim neodcházeli stávající zaměstnanci. Je totiž levnější přidat 10 procent stávajícím zaměstnancům, než nabrat nové se mzdou o 20 procent vyšší,“ říká Součková. Dodává, že právě peníze jsou pro Čechy zatím stále nejdůležitější. Dále pak oceňují už zmíněnou flexibilitu.

Video  Expert: Nastal ideální čas ohlédnout se po lépe placené práci  - David Budai, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

novakalex ( 12. prosince 2018 09:28 )

Jen blbec srovnává platy s Německem. Srovnávat zemi postiženou dobrodiním socialismu s mentalitou prostého lidu v podobě líných českých simulantů, se světovou ekonomickou špičkou a technologickým gigantem určujícím směr a vývoj, je komické. Češi volí 28 let levicový populismus, který pro své hloupé voliče přilákal pobídkami v podobě stovek miliard a odpuštěním daní na deset let nadnárodní montovny, které udělaly ze země kolonii levné pracovní síly. V Německu produkují výrobky vysoké přidané hodnoty. Německo má 7x větší kupní sílu neboť jich je 70 milionů. V Německou podporují drobné podnikatele a zaměstnavatele, u nás jde o třídní nepřítele lidu, které státnmí správa pod vedením agenta Bureše likviduje. Češi preferují krátkodobý profit momentálně plné lednice s kontextu na udavačství a závist. Jeden německý prezident rezignoval poté, co vzniklo podezření, že si nechal zaplatit večeři firmou, jiný když vzniklo podezření, že platil služebnou ve svém domě z eráru. Češi volí stbáka, zloděje a obviněného tuneláře, kterému po každém amorálním činu narostou od lůzy preference. Český prezident kope za Rusáky a Číňany, kterým prodává zemi a postupně ji dostává do jejich područí.Němci jsou úplně jiní. Nelze srovnávat a pokukovat po jejich platech a opomíjet ceny služeb. Češi se mají jako prasata v žitě a neustále brečí.

sores ( 15. října 2018 10:22 )

Ať zaplatí čechům plat jako mají němci a budou se češi rvát o práci!!! Jenže, oni raději zaplatí méně ukrajincům a jiné havěti jen aby pán podnikatel bohatl a na svůj národ kašle. V naší ulici všichni dojíždí do Německa makat aby měli slušnou životní úroveň a také ji mají. Slováci zas táhnou na Prahu kvůli krásným platům a prac. podmínkám včetně našeho největšího města. O ostatní města nemají zájem, malé platy a malé vyžití pro mladé.

mravenecek12 ( 15. října 2018 10:05 )

Tak ja bych treba kazdemu doporucila prvni byt aspon 3 roky zamestnavatelem nebo zivnostnikem, hlavne teda aby toto absolvovali statni zamestnanci. Az po teto dobe by se mohl kazdy rozhodnout, jestli bude mit dal odvahu podnikat ve state, kde si kazdy vyklada zakon jinak, kde jeden zakon obcas nema platnost ani pul roku, nebo bude radsi zamestnancem. Pokud stat bude neustale hazet klacky pod nohy podnikatelum - zvysovani administrativy / musi to udelat zamestnanec v pracovni dobe, zamestnavateli na tuto praci navic, ktera mu nic neprinasi nedostane zadne penize, takze je to pro nej pouze naklad navic, zamestnanec je zbytecne stresovan vyplnovanim nejakych tabulek pro urady/. Pokud bude zamestnavatel mit volnejsi ruce, snizi se mu naklady, muze zvysit plat zamestnancum a nemusi zamestnance ukolovat zbytecnymi ukoly, takze zamestnanec bude vice v klidu, nebude delat chyby a bude se skutecne venovat jen sve praci. Zamestnavatel bude rad, ze ma spokojene zamestnance a zamestnanec bude rad, ze nemusi v praci resit blbosti.

ivoadler ( 15. října 2018 09:57 )

Proto nabízí Kuře s rodokmenem.

ivoadler ( 15. října 2018 09:55 )

Včera jsem byl na rodinné oslavě. Sešli se na ní lidé výlučně z obchodní sféry a OSVČ (žádná kavárna!). A tak vím, že žádná schémata neplatí. Výběrová řízení? K smíchu! Investor je rád, když vůbec někoho sežene. Bez vyšších platů se lidi na práci vys erou. Naši podnikatelé stále spoléhají na to, že přijdou Ukrajinci. A spoléhají rádi. Nemusí investovat ani do lidí, ani do techniky. Pravice ječí: růst platů je neúměrný! Hospodářství roste a my se zadlužujem! Samozřejmě, že se zadlužujeme, naše sociální sféra je hluboce podfinancovaná! Pravici to nevadilo. Teprve teď to doháníme.

Zobrazit celou diskusi