Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Je cukr opravdu tak špatný? Vědci: Možná to není tak docela pravda

Autor: peb - 
14. října 2018
07:15

Lidé, kteří jedí hodně cukru, jsou výrazně ohroženější rakovinou, cukrovkou 2. typu a chorobami srdce. Jenže možná to není vina cukru, jak informovala na základě nové vědecké studie britská BBC.

Před zhruba 80 tisíci lety měl člověk přístup k cukru jen několik měsíců v roce a ani po tu dobu ho patrně moc nejedli, protože o něj museli soutěžit s ptáky. V dnešní době je cukru všude kolem nás plno, stačí otevřít láhev limonády, nebo se zakousnout do sladké tyčinky.

Cukr se tak stal hlavním podezřelým ze zapříčinění epidemie obezity a posléze veřejným nepřítelem číslo jedna. Státy ho daní, školy ho odstraňují z automatů a mnoho expertů ho radí úplně vyloučit z jídelníčku. 

Nicméně vědcům se stále nepodařilo přesně zjistit, jak přesně cukr ovlivňuje naše zdraví odděleně od celkově na kalorie příliš bohaté stravy. Výzkumy za posledních pět let zjistily, že více než 150 gramů fruktózy denně snižuje citlivost na inzulín, což zvyšuje riziko několika onemocnění.

Výzkumníci ale také dochází k závěru, že toto platí hlavně v případě, že je celkový kalorický příjem nad zdravou hranicí. Úskalí cukru tak podle nich tkví hlavně v tom, že se jeho konzumací zvyšují celkové denní kalorie, a ne v něm samotném.

Můžou slazené limonády za obezitu?

Konzumace slazených nápojů je považována za jeden z hlavních faktorů v růstu obezity. Ne všichni s tím ale souhlasí. Někteří experti poukazují na to, že hladina příjmu sladkých limonád za posledních deset let v USA klesá, zatímco míra výskytu obezity nadále stoupá. Na světě jsou také místa, která trpí epidemií obezity a cukrovky, přitom se tam sladké nápoje pijí ještě méně (například Austrálie).

Je fakt, že například sportovci mívají často několikanásobně vyšší příjem cukru a přitom nižší šanci, že onemocní chorobami srdce a cév. Jednoduše cukr spálí při fyzické aktivitě.

 

agfor ( 14. října 2018 12:43 )

Je to jako se vším, nad čím se "zahloubají" zbyteční vědci jenom proto, že se musí něčím živit, protože to poctivou prací neumí - jednou je mléko jedovaté, pak zase zdravé a nepostradatelné, pak jde o kávu, teď je zase v módě cukr. Co bude na řadě příště ? Asi něco, čeho se nemůžou v obchodech zbavit.

jany ( 14. října 2018 10:18 )

opet se ukazuje, ze verit alarmistickym cancum je blbost. samozrejme ze nejlepsi je zdravy rozum. jist stridme porce, pravidelne se hybat, dost spat. kdyz jste cely dne v pohybu, tak vas obcasny odpoledni kopecek zmrzliny nebo jeden kousek narozeninoveho dortu nezabije.

Sulika ( 14. října 2018 09:15 )

Je mi víc jak 70 sladké miluji a vubez nevypadám špatně. Bez sladkého si život neumím představit. Jsem sice plnoštihla, cely život, doktory moc nenavštěvuji. Až na menši problém, při ryti zahrady mi praskl meniskus, tak po dvou letech, kdy mě konečně poslali na operaci, mohu zase jít na zahradu pracovat. Hrnek dobré sladké kávy a doma upečená buchta k tomu pat ří.

europa ( 14. října 2018 07:58 )

Cukr ničím nenahradíš. Všechny jeho náhražky jsou špatné. Nechutnají, a většina je zdraví škodlivá. Vyzkoušel jsem snad všechno, co se dá, ale pokorně sladím jen cukrem. Nekupuju výrobky s umělými sladidly (rakovina), s hnusným fruktózovo- glukózovým sirupem ani s jinými náhražkami. Výrobci, kteří je do svých výrobků přidávají (a že je jich většina), mají prostě smůlu. Zrovna tak neberu ani výrobky s rostlinnými tuky. Taky to cpou všude, včetně zmrzliny atd. Prostě nebrat. Ať si to žerou a pijou sami!!!

Zobrazit celou diskusi