Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Viewegh se těšil z osahávání vrstevnic. Instruktor sebeobrany to nenechal jen tak

Michal Viewegh a Pavel Houdek jsou ve při. Kvůli osahávání žen na studiích
Michal Viewegh a Pavel Houdek jsou ve při. Kvůli osahávání žen na studiích  (Autor: Blesk - Michal Protivanský a moderni-sebeobrana.cz)
Autor: red - 
2. října 2018
15:45

Spisovatel Michal Viewegh se zostra pustil do kritiky stávajícího honu na muže, kteří se dopustili sexuálních výpadů proti ženám. Nebo jim třeba před třiceti lety párkrát sáhli na koleno. Viewegha k tomu vybudila kauza kolem Trumpova kandidáta na soudce Nejvyššího soudu USA Bretta Kavanaugha. Autor Výchovy dívek v Čechách si přitom liboval, že se narodil v zemi, kde si na vrstevnice mohl sáhnout. Jeho text vybudil neméně ostrou reakci právníka a instruktora sebeobrany Pavla Houdka, který slavnému spisovateli vyčetl, že kvůli lidem, jako je on, oběti znásilnění mlčely. Celá polemika proběhla na webu Lidovky.cz, pro které Houdek napsal otevřený dopis.

„Tak jsem se nedávno dočetl v novinách, že třiapadesátiletý kandidát na ústavního soudce Spojených států amerických, Brett Kavanaugh, byl letos svou vrstevnicí profesorkou Christine Blaseyovou suverénně obviněn z toho, že ji v roce 1982 na jakémsi středoškolském mejdanu spolu s kamarádem strčil do prázdného pokoje, zalehl ji, zacpal jí rukou ústa, osahával ji a neúspěšně se ji snažil svléknout, zatímco kamarád na ně oba ,opilecky skákal'… Inu tak,“ napsal Viewegh.

Spisovatel pokračoval slovy: „Inu tak je jedno z víceméně nadbytečných, tzv. protetických slovních spojení, která fejetonistovi například v tuto chvíli umožňují, aby v pauze vytvořené protetickými slovíčky padl na kolena, sepjal ruce a děkoval Bohu, že se narodil v zemi, kde jako pubescent mohl vrstevnice osahávat, aniž by tím ohrozil svou budoucí kariéru, neboť žádná z těch holek naštěstí nebyla a není taková severoamerická kráva, aby mu dneska onen nevinný, pětatřicet let starý gymnaziální petting vyčítala… Inu tak.“

Zatímco Viewegh pak přidal řadu dalších kritických slov vůči USA, která doplnil aktuální sestavou kandidátů do senátních voleb, kde nelibě nese pokus bývalého ministra a exhejtmana Davida Ratha dostat se po své korupční kauze mezi ústavní činitele.

Celý text Michala Viewegha čtěte zde

„Michale, ve svém posledním sloupku píšete o tom, že „strčit [cizí ženu] do prázdného pokoje, zalehnout ji, osahávat, snažit se ji svléknout a u toho ji držet zacpaná ústa“ je pro vás „nevinný gymnaziální petting“,“ začíná svoji reakci Houdek.

„Označit jednání, které má zjevné znaky trestného činu znásilnění (ve stádiu pokusu) jako ,nevinný gymnaziální petting' chce notnou dávku ignorace a hodně pevný žaludek. Nevinný petting skutečně nikomu nevadí, protože ,nevinné' jednání předpokládá oboustranný souhlas. A vězte, že i české hovado pozná, že dotyčná s jeho jednáním nesouhlasí, pokud ji u toho musí jeho kamarádi držet,“ zlobí se instruktor sebeobrany.

Houdek proto dodává: „O sexuálním násilí se dlouho nemluvilo. Jeho oběti raději mlčely. Jejich mlčení bylo projevem strachu, který šíří lidé, jako jste vy. Vámi vytvořené atmosféry, která říká, že sahat na druhé proti jejich vůli je normální. Že někoho v přesile násilím svlékat je super zážitek, za který máme děkovat Bohu.“

A Vieweghovi pak instruktor sebeobrany uštědřuje jeden kritický úder za druhým. Vše vrcholí slovy: „Naštěstí, tato doba pomalu končí. Oběti se začínají ozývat a pachatelé začínají pykat. A dinosaurům, kteří se dovolávají starého pořádku a beztrestnosti sexuálního násilí, pomalu zvoní hrana.“

Celý dopis Pavla Houdka čtěte zde