Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tichý zloděj kostí, který zabíjí: Zákeřná choroba ohrožuje hlavně ženy

Autor: ula - 
26. září 2018
19:05

Osteoporóza je metabolická kostní choroba, která se projevuje řídnutím kostní tkáně a která ohrožuje hlavně ženy. Každá třetí žena a pátý muž nad 50 let touto zákeřnou nemocí trpí. V současné době je v Česku téměř 550 tisíc nemocných. Osteoporóza postihuje sedm až deset procent populace a podle lékařů bude toto číslo do budoucna stoupat. Onemocnění může vést ke komplikované zlomenině krčku kosti stehenní, která končí omezením hybnosti, ale také k úmrtí.

„Tichý zloděj kostí, který může zabíjet, je to tak. To, že kosti ubývají, že se stávají lomivějšími, pacienti obvykle nepozorují. A ti, kteří si zlomí krček kosti stehenní, tak i dnes v poměrně vysokém procentu zemřou, nebo mají doživotní následky,“ popsal největší následky této choroby Jiří Jenšovský, lékař z Osteocentra Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

„Tato zlomenina je navíc nejdražší zlomenina a nejdražší léčba, která na tomto poli existuje. Dvacet procent pacientů, kteří ji prodělají, do roka umírá, polovina má pohybové omezení a další končí v azylových ústavech,“ dodal lékař. Osteoporotických zlomenin je přitom ročně v Česku 31 tisíc.

Příčiny vzniku osteoporózy mohou být různé. Riziko roste s věkem, nastupující menopauzou, nedostatkem vápníku, vitamínu D a dalších minerálů ve výživě, nedostatkem pohybu, sedavých způsobem života, ale také kouřením či nadměrným příjmem alkoholu.

Hrb a pokles výšky až o 20 centimetrů

Při onemocnění osteoporózou dochází k úbytku vápníku a jiných minerálů, a tedy k řídnutí kostí. Projevuje se bolestmi zad, zmenšením tělesné výšky až o 20 centimetrů, sníženou pohyblivostí hrudního koše a páteře, ale také kyfózou, tedy vytvořením „hrbu“.

Nemoc se dlouho neprojevuje, proto se jí říká tichá. V Česku chorobou trpí 16,4 procenta obyvatel nad 55 let, přičemž více postihuje ženy.

Dá se osteoporóze předcházet? Jaká je prevence? I na to odpovídá lékař Jiří Jenšovský:

Jste po přechodu, pijete a kouříte? Přijďte na vyšetření

Osteoporóza je často stanovena při náhodném vyšetření RTG nebo po náhlé zlomenině. Přitom se dá nemoc odhalit daleko dříve. „Denzitometrické vyšetření je bezbolestné a trvá zhruba 10 minut. Je velmi přesné, v současné době dokážeme díky měření odhalit i zcela nepatrný úbytek kostní hmoty,“ říká lékařka Barbora Hanychová z Diagnostického centra Olšanská na Praze 3.

Odbornice by ho doporučila všem, kteří berou dlouhodobě kortikoidy, hlavně ženám nad 50 let a po přechodu, ženám, které kouří a pijí alkohol nebo se špatně stravují. 

„Pokud přijde žena včas, tak se dá hrozící osteoporóza zvrátit. Kdyby ty ženy chodily včas, tak nemusíme potkávat na ulicích sehlé stařenky,“ dodala Hanychová.

Jak vypadá přístroj na vyšetření a jak vypadají výsledky? Dozvíte se v rozhovoru:

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi