Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Na Čechy na řecké pláži spadl kus skály. Ženu čeká operace, Blesku se ozval svědek

Autor: nkov - 
13. září 2018
22:40

Šokující moment zažili turisté užívající si slunce na pláži Navagio ostrova Zakynthos, jedné z nejnavštěvovanějších řeckých destinací. Během chvíle se z přilehlé vápencové skály sesunuly tuny kamení, které v moři vytvořilo vír a převrhlo tři lodě. Na místě bylo nejméně sedm zraněných, mezi nimi i česká rodina, jak potvrdilo Blesk Zprávám české ministerstvo zahraničí. Redakci se ozval jiný Čech, který tvrdí, že byl na místě v době neštěstí. Jeho svědectví prověřujeme.

„Je to celá rodina, manžel, manželka a dvě děti. Manžel a děti mají jen lehká zranění, zůstanou v nemocnici na pozorování. Manželka má poranění páteře a zřejmě bude muset být operovaná,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Češku (34) při sesuvu nejspíš zranil kus skály. Podle informací Blesk Zpráv byla odvezená do Zakynthos General Hospital, nejspíš se zlomenými obratli.

Neštěstí se odehrálo na pláži Navagio řeckého ostrova Zakynthos, který je populární dovolenkovou destinací. Podívejte se na kritický moment:

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Nathelie Meng (@nathelie0521),Zář 13, 2018 v 4:10 PDT

Sesuv na několik etap

Podle hasičů a pobřežní hlídky nebyla žádná ze zranění život ohrožující a nikdo se nepohřešuje. Přesto úřady na místo vyslaly vrtulník a potápěče, aby se ujistily, že nikdo neskončil zavalený pod kusy skály. „Zatím jsme nikoho nenašli, ale pokračujeme v pátrání,“ informoval mluvčí hasičů.

Podle řeckého webu iefimerida.gr zachránil životy lidí fakt, že sesuv se odehrál v několika stádiích. „Nejdříve spadlo několik kamenů a byl slyšet hluk. Následoval pád většího množství kamení a nakonec se odtrhl kus skály. Lidé na pláži tak měli čas utéct a uniknout nejhoršímu,“ píše web.

Z moře vybíhali vyděšení turisté. I nazí

Video z incidentu ukazuje vyděšené turisty, kteří utíkají po pláži, a kus skály padající do moře. Nejméně jedna žena vyběhla z moře dokonce nahá.

Podle očitých svědků převrhly vytvořené vlny několik malých lodí v blízkosti. „Slyšeli jsme velký hluk a najednou spadl kus skály, za chvilku další. Vytvořily vír, který převrhl tři lodě,“ řekl jeden ze svědků pro ANA News Agency.

Úřady prozatím uzavřely přístup na pláž, která leží na úpatí 200 metrů vysoké skály a je přístupná pouze na lodi.

Navagio je jednou z nejnavštěvovanějších řeckých pláží. Své jméno získala podle vraku lodi, který je oblíbenou atrakcí turistů, často ji navštěvují i nadšenci do extrémních sportů a bungee jumpingu.

Byli jste na oblíbené řecké pláži v době neštěstí? Máte postřehy nebo fotky z místa? Ozvěte se nám na mail tip@blesk.cz.

mucinek2 ( 14. září 2018 11:00 )

Pod jezevčí skálou 2

frantacizek ( 13. září 2018 21:38 )

to je strašná rodinná tragedie zrovna na dovolené, doufám, že bude celá rodina v pořádku

naidka ( 13. září 2018 20:11 )

Právě na té pláži cítíš respekt k přírodě, ani nemusí padat kamení.

naidka ( 13. září 2018 20:02 )

Pláž Navagio je kouzelné, úžasné místo. Skály jsou tak vysoké, že celá část pláže je vždycky ve stínu. Jakmile se skála začne jednou drolit, bude se drolit a odpadat pořád. Je to škoda pro turisty, přijít o takový zážitek.

panbaron ( 13. září 2018 19:38 )

cechacci maj sedet doma na ***i a ne se valet pod skalou

Zobrazit celou diskusi