Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zvládl už i 58,8 metru. Na Příbramsku skáče do vody i světový rekordman Laso Schaller

Autor: Kateřina Baranová - 
3. srpna 2018
05:35

Vrhat se z výšky do vody mu nedělá problém. Švýcar původem z Brazílie Laso Schaller (29) je v tomto směru dokonce světový rekordman – zvládl skok z výšky 58,8 metru. O víkendu bude (už pošesté) atrakcí podniku High Jump v Hříměždicích na Příbramsku.

Laso se narodil v Brazílii, kde před sebou neměl dobré vyhlídky, nejspíš by skončil na ulici. Naštěstí ho jako dvouletého spolu se starší sestrou adoptoval švýcarský pár. Osud mu tak dopřál lepší život, už od dětství se mohl věnovat sportu. „Začal jsem s plaváním, pak s gymnastikou. Na profesionální úroveň ve skocích do vody jsem se dostal až později, v šestnácti,“ řekl Blesku. Mimo skákání se věnuje také slaňování. Mezi skalami je zkrátka jako doma. 

Skákat z výšky do vody je pro někoho adrenalin. Může to být ale i něco víc. „Nejvíc mě baví ten pocit, kdy stojím na hraně a odrazím se. To přijde pocit beztíže a v uších je jen průvan. Cítím se tak svobodně až do té doby, než dopadnu do vody,“  popsal Laso. Při skocích se sice nebojí, ale má určitý respekt. „Bez respektu člověk může rychle skončit pod zemí. Nejdřív myslím, až pak skáču,“ popsal své motto.

Rodiče koukají raději jen na video

Světový rekord Laso vytvořil před třemi lety, když skončil v neoprenu z útesu Cascata del Salto poblíž švýcarského Lugana. Z rampy ve výšce 58,8 metru, což pro představu odpovídá šikmé věže v Pise nebo dvacetipatrovému paneláku, letěl dolů skoro 4 vteřiny. Nepropnul ale správně nohy a pochroumal si trochu koleno. Žádná větší zranění ale neutrpěl a při vynoření mohl vítězně zvednout ruce nad hlavu.  

Rodiče Lasa se na skoky koukají pouze na videích. „Je to lepší, než aby se mnou byli na místě. Nechci se tam s nimi dohadovat, navíc je to i pro ně lepší. Kdyby se mi stal nějaký úraz, hrály by tam hodně emoce,“ vysvětlil Laso. I tak ale svého syna podporují. 

Rekord sebral Čechovi

V roce 1997 byl rekordmanem ve skoku do vody Čech Rudolf Bok. Skočil z výšky 58,28 metru. Jeho kaskadérský pád ze Žďákovského mostu nad Orlickou přehradou skončil dramaticky. I když byl velmi zkušený a dobře trénovaný, náhle se přetočil a dopadl na záda. Měl sice páteřní chránič, ale ten se zlomil. Rudolf byl pak tři týdny upoután na lůžko. Zlomil si hrudní obratle, měl z padesáti procent pohmožděné plíce a hematom v ledvině. I když málem skončil na vozíčku, vyléčil se a kaskadérství se věnuje dál. Jeho rekord zlomil právě až Schaller.

Zobrazit celou diskusi